– Familie gjør at du takler jobbstress bedre

Ekspertene mener du trygt kan satse på karriereklatring – og likevel gjøre suksess både på jobb og hjemmebane.
<p><b>KARRIEREKVINNE:</b> Kommunikasjonsdirektør Solfrid Flateby (39) mener kvinner kan ha større fokus på selvrealisering innen arbeidslivet, uten at det går på bekostning av et godt familieliv. I sommer var hun og mannen Lars Flateby med døtrene Mia (9) og Mille (5) på Rhodos.</p>

KARRIEREKVINNE: Kommunikasjonsdirektør Solfrid Flateby (39) mener kvinner kan ha større fokus på selvrealisering innen arbeidslivet, uten at det går på bekostning av et godt familieliv. I sommer var hun og mannen Lars Flateby med døtrene Mia (9) og Mille (5) på Rhodos.

Både og. Målsettinger om å oppnå både en suksessfull karriere og et godt familieliv har lenge vært omdiskutert. Nå mener norske eksperter det faktisk har sine klare fordeler å kombinere foreldrerollen og karriere-ambisjoner.

Ifølge professor i psykologi, Frode Thuen, kan familielivet være med på å dempe virkningen av jobbstress.

– Å ha en familie å komme hjem til, betyr ikke bare tilhørighet, men kan også gjøre at du takler stress bedre, sier Thuen til VG.

– Hvis man har et bra familieliv og ting fungerer hjemme, så tåler man gjerne belastningen av press på jobb bedre. Man kan dermed gå lenger før man går på sparebluss, og strekke strikken lengre på jobb, sier Thuen.

Balanse. Seniorforsker Nina Amble og forsker Elisabeth Gjerberg ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) gjennomførte i 2009 en studie av 109 kvinnelige ledere. Tre av fire i undersøkelsen oppgir at de opplever balanse i hverdagen.

<p><b>Dra hjem!</b> – Nøkkelen ligger i at foreldre er nødt til å reise hjem til barna sine etter endt arbeidsdag, noe som gjør at de blir flinkere til å koble ut jobben privat, sier Elisabeth Gjerberg.</p>

Dra hjem! – Nøkkelen ligger i at foreldre er nødt til å reise hjem til barna sine etter endt arbeidsdag, noe som gjør at de blir flinkere til å koble ut jobben privat, sier Elisabeth Gjerberg.

– Nøkkelen ligger i at foreldre er nødt til å reise hjem til barna sine etter endt arbeidsdag, noe som gjør at de blir flinkere til å koble ut jobben privat. Dette representerer en helsegevinst, både for kvinner og menn, som slår positivt tilbake både i det private livet og i arbeidslivet, sier Elisabeth Gjerberg til VG.

Forsker i sosiologi Helene Aarseth ved Universitetet i Oslo har forsket på par som begge er i karrierejobber og deler ansvaret for to eller flere barn.

– Jeg oppdaget en slags terrorbalanse. Det utvikles en samarbeidsdeling hvor begge parter må ta ansvar for de tusen millionene småtingene i hverdagslivet, som å huske og sende med pølser i barnehagen, ta med treningstøy og lignende. Det kan skape et lim i forholdet, sier Aarseth.

Utfordring. Karriererådgiver Mette Manus mener det er viktig å huske at det ikke er farlig å ha mye å gjøre.

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik. Foto: CF Wesenberg
Likestillingsombud Sunniva Ørstavik. Foto: CF Wesenberg

– Vi må fokusere mer på stresset det er å føle at man nedprioriterer sine egne drømmer, både i form av dårlig selvtillit og depresjoner, sier hun.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener det er et altfor ensidig fokus på at barn er negativt for karrieren.

– Det er ei utfordring for både kvinner og menn å finne balansen. Men det er ikke bare negativt. Mange av oss med barn kjenner på det fine med å ha en fot i begge verdener, sier Ørstavik.

Les også:Her er de «skjulte» skatteøkningene


Ti råd for å kombinere karriere og familieliv

1. Ta en vurdering på hvor stor del av livet ditt jobben skal ta.

2. Forestill deg drømmejobben, og lag deg delmål for hvordan du best kan oppnå drømmene, basert på livssituasjonen din.

3. Vær åpen for å ta mer utdanning dersom du trenger det.

4. Skriv ned hvilke hindre som stopper deg i å nå målene dine.

5. Skriv ned alt som stresser deg i hverdagen. Skriv en prioriteringsliste på hva du må gjøre selv, hva du kan overlate til andre, og hva du kan la være å gjøre.

6. Skriv ned alt som gir deg glede og positiv energi.

7. Bli enig med familien din om hvordan dere bedre kan organisere hverdagen.

8. Snakk med sjefen din om hvordan du kan bruke dine kvalifikasjoner best. Vurder om det kanskje er på tide å skifte jobb.

9. Kom deg ut av trygghetssonen din, og vurder hva du har å vinne på å våge fremfor det du eventuelt taper på å la mulighetene gå fra deg. Husk at du også skal være en god rollemodell for barna dine.

10. Husk at et godt yrkesliv er et godt privatliv, og omvendt. Finn balansen!

Kilde: Karriererådgiver Mette Manus

Les også:Slik lykkes du i ny jobb

– Tør å stille krav til arbeidsgiver

RHODOS (VG) - Min erfaring er at om man tør å stille krav til arbeidsgiver, blir man som oftest møtt med velvillighet, fordi det lønner seg å ha fornøyde ansatte, forteller Solfrid Flateby (39).

Flateby er kommunikasjonsdirektør i Reitangruppen, er gift med lektor Lars Flateby (41) og er mor til Mie (9) og Milla (5).

De siste 13 årene har hun utelukkende hatt sjefsstillinger, og ble i 2010 kåret til Årets unge leder i Norges eneste vitenskapelige lederkåring. Likevel vil Flateby på ingen måte karakterisere seg som en superkvinne.

39-åringen mener mange mødre må slutte å stille så strenge krav til seg selv.

– Det er ikke noe nederlag å unne seg litt hjelp i hverdagen. Jeg er heldig og har mulighet til å betale andre for å vaske huset vårt og klærne våre. Skal jeg servere en kake hender det at jeg kjøper den i stedet for å bake selv. Den eneste forskjellen disse valgene utgjør for barna mine er at jeg får mer tid sammen med dem, sier hun.

Les også:Slik blir du en jobbvinner
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå