Flere bruker kredittkort til hverdagshandling

De siste årene har stadig flere nordmenn begynt å bruke kredittkort til småkjøp, viser en ny analyse. Forbrukerrådet advarer mot at det kan føre til av varene blir dyrere.


<p><b>ENDRINGER</b>: Mens færre bruker kontanter, tyr flere og flere til kredittkort når de gjør hverdagshandelen.</p>

ENDRINGER: Mens færre bruker kontanter, tyr flere og flere til kredittkort når de gjør hverdagshandelen.

– I løpet av to år har bruken av kredittkort til daglige småkjøp økt med 25-30 prosent, riktignok fra et relativt lavt nivå, sier sjefanalytiker Johan Morling hos Eurocard til Aftenposten.

Det er kredittkortselskapet som har gjort undersøkelsen blant 100.000 nordiske brukere for årene 2014-2016. Han mener grunnen er at mange matkjeder har åpnet for at kundene kan betale med kredittkort, noe som bekreftes av Norgesgruppen der bruken av kredittkort har økt med 7 prosent det siste året.

Risiko for gjeldsoppbygging

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet Jorge B. Jensen advarer mot den økte kredittkortbruken til hverdagshandel.

– For det første innebærer det en risiko for uønsket og unødvendig gjeldsoppbygging i husholdningene. For det andre betaler butikkene atskillig mer for å få bruke systemet til de internasjonale kredittkortene enn andre systemer, som for eksempel BankAxept som gir konto-til-kontobetaling. Kredittkortsystemet er opptil ti ganger så dyrt som BankAxept for butikkene, og det er en kostnad kundene til syvende og sist betaler i form av dyrere varer. Kredittkortselskapene fungerer som et fordyrende mellomledd mellom butikk og kunde, mener han.

Strammer inn reglene

Samtidig kan det i noen sammenhenger lønne seg å bruke kredittkort. I mange tilfeller er det nemlig tryggere enn bankkort.

I juni i år varslet Finanstilsynet at de strammer inn kredittkort-reglene. For eksempel vil Finanstilsynet at det ikke skal være lov å øke kredittgrensen uten at kunden ber om det. Nettopp det får Bank Norwegian nå kritikk for å ha gjort i flere tilfeller.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå