– Banker må slutte å pushe forbrukslån

Deler av finansbransjen har en urovekkende pågåenhet. Den må slutte med å pushe kredittkort på unge, sier forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen, som idag åpner et seminar om gjeldsproblemer og forbruksgjeld.
<p><b>Pågående:</b> - Deler av finansbransjen viser en urovekkende pågåenhet i å pushe forbrukslån, sier statsråd Inga Marte Thorkildsen. Hun har selv opplevd å få tilbud om forbrukslån da hennes sønn spilte dataspill på nettbrett. Hun ber nå bankene skåne unge og andre sårbare grupper mot å få kredittkort for lett, og vil vurdere strengere regler for markedsføring.</p>

Pågående: - Deler av finansbransjen viser en urovekkende pågåenhet i å pushe forbrukslån, sier statsråd Inga Marte Thorkildsen. Hun har selv opplevd å få tilbud om forbrukslån da hennes sønn spilte dataspill på nettbrett. Hun ber nå bankene skåne unge og andre sårbare grupper mot å få kredittkort for lett, og vil vurdere strengere regler for markedsføring.

Urovekkende pågående. – Deler av finansbransjen har en pågåenhet som er urovekkende, sier forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen. Idag åpner hun et seminar om forbruksgjeld og årsaker til gjeldsproblemer.

Sårbare. Torkildsen har ansvaret for forbrukersaker i regjeringen, og sender en klar melding til finansbransjen:

– Deler av befolkningen er mer sårbare, og ofte er de som opptar forbrukslån de som er minst i stand til å betjene det. Generelt synes jeg bransjen bør bli mer bevisste på problemene som forbrukslån kan medføre, sier Torkildsen til Dine Penger. 

Kredittkort i studentpakke. DNB er en av bankene som tilbyr Mastercard som en del av sin studentpakke. Tidligere har kredittkort vært obligatorisk for å få pakken, men nå er det valgfritt. Likevel går DNB langt i å anbefale Mastercard:

«Med to kort, Visa og Mastercard, har du en ekstra trygghet når du er på reise. Det er flere ting som gjør det fornuftig å vurdere Mastercard,» skriver DNB på sine nettsider. Den effektive renten er på 20 prosent. 

Les også:Derfor går vi i kreditt-fella

Unødvendig pushing. - Banker må bli mer tilbakeholdne med å pushe kredittkort på unge som en del av studentpakker, sier hun. Hun ser at kredittkort også kan ha sine fordeler.

– De som trenger kredittkort, klarer jo utmerket godt å bestille det på egen hånd, påpeker ministeren. Finanstilsynet har også kritisert bransjen for dette. 

Valgfritt og trygt. Kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB mener kredittkort er et trygt og godt betalingsmiddel.

– Vi har kredittkort som et valgfritt alternativ i studentpakken. Både vi og forbrukermyndighetene mener kredittkort er det sikreste betalingsmiddelet på nett og på reise, sier Midteide.

Han påpeker at kredittkort kan være praktisk for studenter:

– Studenter handler mye på nett, og er også i en fase av livet hvor de reiser mye. Da er kredittkort definitivt det tryggeste og beste betalingsmiddelet.

– Kreditten som ligger i kortet er tilpasset kundens økonomi. Ofte kan kreditten være bare noen tusen kroner, som må betales tilbake før kortet kan brukes mer. De fleste som bruker kredittkort hos oss betaler regningen ved forfall, og betaler da heller ikke renter, sier han.

Kan ødelegge unges fremtid. Forbrukerminister Thorkildsen mener derimot at forbrukslån gir en stor risiko for å komme inn i en vondt spiral med betalingsproblemer.

– Vi er spesielt opptatt av unge og andre sårbare grupper. Lett tilgjengelige forbrukslån kan ødelegge framtida for mange, sier barneministeren.

Sårbare grupper får problemer med å betjene gjelden. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Torkildsen.

Les også:Nye kapitalkrav kan presse unge inn i gråmarkedet

Sønnen fikk forbrukslån-tilbud. Hun forteller om at hun selv opplevde at det poppet opp tilbud om å låne penger da hun spilte dataspill sammen med sin lille sønn (3 år) på Ipaden.

– Det er jo ikke bra at tilbudet er så påtrengende, sier hun. Forbrukslån går igjen som et problem for de som må søke om gjeldsordning også, bemerker hun.

<p>VURDERER GJELDSREGISTER: - Noen av de som tar opp forbrukslån, har minst evne til å betjene det, sier statsråd Inga Marte Thorkildsen, som skal vurdere innspillene til gjeldsregister når høringsfristen for forslaget går ut om få dager.</p>

VURDERER GJELDSREGISTER: - Noen av de som tar opp forbrukslån, har minst evne til å betjene det, sier statsråd Inga Marte Thorkildsen, som skal vurdere innspillene til gjeldsregister når høringsfristen for forslaget går ut om få dager.

Gjeldsregister. Regjeringen har laget et forslag om innføring av et gjeldsregister, som kan redusere muligheten for at samme person tar opp mange forbrukslån.

Høringsfristen er 12. februar.

– Mitt inntrykk er at det er positiv holdning til gjeldsregister, og det vil også være til fordel for bransjen. De vil kunne få et bedre grunnlag for å vurdere betalingsmuligheten til søkeren.

Samtidig vil det beskytte mange mot å ta opp altfor mange forbrukslån mange steder, sier hun.

Forbrukerrådet er positiv til innføring av et eventuelt gjeldsregister.

- Men vi forutsetter at registeret etableres slik at det reelt kan bidra til mer ansvarlig utlånspraksis og dermed et mer bærekraftig kredittmarked, sier fagansvarlig for finans Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Les også:- Unge må ta ansvar selv

Vil vurdere annonser. Samtidig flommer nettet over av annonser om lett tilgjengelige forbrukslån, som: «forbrukslån på dagen», «søk på 2 minutter» og «svar med en gang».

Hele 50 av 160 testede nettannonser inneholdt disse utsagnene, viser en undersøkelse som Forbrukerombudet nylig gjennomførte av forbrukslånannonser på nettaviser og ulike søkemotorer.

Forbrukerombudet mener slik markedsføring er skreddersydd for sårbare grupper, og at «raske lån» særlig appellerer til personer med en presset økonomi. 

Forbrukerombudet sendte nylig regjeringen et forslag til strengere lovgivning på området, fordi de frykter konsekvensene av en stadig mer aggressiv markedsføring av forbrukslån.

Barneminister Inga Marte Torkildsen synes Forbrukerombudets forslag til strengere regler til markedsføring av raske penger på nett, er veldig interessant. Men hun kan ikke love at det blir innført.

– Jeg tror Forbrukerombudet har veldig rett i sin vurdering. Vi vil se nærmere på forslaget, og jeg vil diskutere det med justisministeren, som har ansvaret for en eventuell lovendring, sier hun til Dine Penger. 

Les også:Norske kvinner er sparetapere

Gjeldsordninger doblet. En oversikt viser at gjeldsordningssaker i Oslo er blitt godt og vel doblet i løpet av syv år. Tallet på åpnede gjeldsordningssaker steg fra 212 i 2004 til 445 i 2011.

Forbruksgjeld går igjen som et av gjeldsproblemene til disse menneskene, viser forskning utført av forsker Christian Poppe ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Les også:Hjelp studenten - uten skatt og avgift

Får kredittkort uten å be om det. Hele 61 prosent av unge med forbrukslån oppgir at de har fått tilsendt kredittkort i posten uten å be om det, viser en rapport som forsker Ragnhild Brusdal ved SIFO legger frem idag på gjeldskonferansen.

– Og de vil helst slippe den fristelsen til økt forbruk som dette medfører, opplyser de til forsker Ragnhild Brusdal ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Hun har forsket på unge som har forbrukslån, og årsaker til at de har det. 

Les også:Så mye sløser vi bort

Høyt sosialt forbruk. – De har et ganske høyt forbruk knyttet til sitt sosiale liv, de vil gjerne gå på kafe, på konsert, ta noen øl med venner og gjerne reise. Og de vil har tekniske duppeditter som iPhone, iPad, Pc, uten at de egentlig har råd til det.

Får hjelp av foreldre. Hun understreker at de fleste unge klarer å betjene forbruksgjelden sin, noen riktignok hjelp av sine foreldre.

– Men det er en liten gruppe på syv prosent som har tilbakevendende betalingsproblemer. Dette er typisk unge som ikke har jobb, som går på trygd, eller har fått barn tidlig, sier Brusdal.

Følg oss på Facebook!

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå