Bytt strømleverandør før kulda kommer

Ikke siden 2003 har så mange byttet strømleverandør som nå. Sjekk hvordan du går frem og finn beste avtale for deg.
<p><b>BILLIG STRØM:</b> Du kan spare tusenlapper på å velge riktig strømavtale til ditt forbruk.<br/></p>

BILLIG STRØM: Du kan spare tusenlapper på å velge riktig strømavtale til ditt forbruk.

Rekordmange bytter. Norske husholdninger skiftet kraftleverandør 81.100 ganger i tredje kvartal, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det er en økning på 51 prosent fra samme kvartal i fjor.

Så langt i år har nordmenn byttet leverandør hele 238.000 ganger. Vi må tilbake til 2003, da strømprisen var svært høy, for å finne høyere antall leverandørbytter.

Les også: Superbillig strøm i vinter!

Sammenlign leverandørene. – Aktive strømkunder bidrar til et mer effektivt sluttbrukermarked. Vi oppfordrer strømkundene til å påse at de får kontrakter som ligger inne på Konkurransetilsynets prisoversikt. Det gjør det enklere å sammenlikne ulike kraftleverandører, sier Thor Erik Grammeltvedt, seksjonssjef i NVE.

Alle leverandørene er nemlig ikke med i prisoversikten til konkurransetilsynet. Les forklaringen nederst i saken. 

Til helgen er det meldt sprengkulde over store deler av landet og da lønner det seg å ha en strømleverandør som gir gode priser for ditt behov.

Slik bytter du strømavtale:

Seksjonssjef i NVE, Thor Erik Grammeltvedt.
Seksjonssjef i NVE, Thor Erik Grammeltvedt.

– Sjekk oversikten på Konkurransetilsynets hjemmesider, og velg en spotprisavtale. De avtalene som ikke ligger der er mer kompliserte og kostbare, råder Dine Pengers strømekspert Geir Ormseth.

På konkurransetilsynets sider kan du fylle inn din bostedskommune og årlig forbruk av strøm.

Dine Penger anbefaler å benytte spotprisavtale. Tall fra Statistisk sentralbyrå har tidligere vist at spotprisen er 2-3 øre/kWh billigere enn en standard variabel strømavtale over tid. 

Les også:Villeder med makspris

Betal etterskuddsvis. Sjekk bruks- og betalingsbetingelsene i avtalen. Velg etterskuddsvis fakturering som måler ditt faktiske forbruk. Ved å betale med eFaktura eller avtalegiro unngår du fordyrende gebyrer. 

Vær oppmerksom på eventuell bindingstid og oppsigelsesgebyr. Husk at du ofte betaler litt ekstra for å ha en «prisgaranti», «pristak» eller lignende.

Pass opp for selgere.– Det er hard konkurranse blant leverandørene, og de billigste avtalene gir lav fortjeneste. Derfor er det mange som har høyere marginer på de avtalene som selges over telefon, på egne nettsider eller fra gateselgere. Dette er ofte svært kostbare avtaler, advarer Ormseth.

Les også:Her plasker de i råbillig strøm

Gratis å bytte. Det koster ikke noe å bytte strømleverandør. Det er nemlig forbudt å ta byttegebyr.

Når du har funnet en strømleverandør du vil benytte, kan du gå inn på nettsidene til leverandøren og fylle ut et bytteskjema. Til det trenger du å lese av målerstanden på strømmåleren.

Fastpris? Om økonomien din ikke tåler at strømprisen svinger kraftig, bør du velge fastprisavtale. Fastprisene varier fra dag til dag. Les også:Skal du binde strømprisen nå?

Fyre med ved? Prøv Dine Pengers fyringskalkulator som viser deg hva det lønner seg å fyre med i vinter.

Les også:Vedfyring er lønnsomt når...

De billigste tilbyderne av spotpris nå

Oversikten viser kraftselskap, navn på produktet og påslagetspotprisen inkl mva.

Forutsetninger: Kraftleverandøren skal være landsdekkende. Fakturering skal skje etterskuddsvis på bakgrunn av målt forbruk. Prisene forutsetter avtalegiro/eFaktura. Husk å huke av for din hjemstedskommune når du skal finne beste tilbyder for deg. Obs! I en tidligere versjon av saken var det kommet med enkelte tilbydere som ikke er landsdekkende. Dette er nå rettet opp.

Kilde: Konkurransetilsynet.

Dette er de fem dyreste:


OBS! Oversikten over de fem dyreste gjelder alle kraftleverandører, også de som ikke er landsdekkende.

STRØMPRISEN

  • Når du bruker strøm, betaler du for to produkter: Strømpris og nettleie
  • Du betaler for strømmen til en kraftleverandør, som du kan velge fritt. Du bestemmer selv om du vil ha spotpris, variabel standard eller fastpris.
  • Spotpris følger markedsprisen som fastsettes på kraftbørsen Nord Pool. I tillegg må du betale et påslag.
  • Variabel standard kraftpris varierer, basert på utviklingen i kraftmarkedet. Over tid har statistikk vist at variabel pris er 2-3 øre dyrere per kWh enn spotpris.
  • Fastpriskontrakt kan sammenlignes med fastrente i banken. Du betaler en gitt pris i et visst tidsrom, som oftest ett år.
  • Nettleie betaler du til det lokale nettselskapet, for å få overført strøm til huset ditt. Du kan ikke velge selskap. Myndighetene bestemmer prisen.
  • Det er fire elspot-områder i Norge: Nord-Norge, Midt-Norge, Sørvestlandet og Øst-Norge med Nordvestlandet.


Obs! Ikke alle er med i oversikten til Konkurransetilsynet. Flere av de store kraftleverandørene er ikke med på Konkurransetilsynets oversikt. Det gjelder bl.a. Hafslund i Oslo, LOS i Kristiansand og Trønderenergi i Trondheim. Konkurransetilsynets kraftprisoversikt viser bare avtaler som er meldepliktige. På kraftprisoversikten må de avtalene kraftleverandørene tilbyr være direkte sammenlignbare for forbrukerne. Det er derfor nødvendig med entydige definisjoner av de avtalene som er undergitt meldeplikt, ifølge Konkurransetilsynet.
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå