Disse landene er billigst i syden

Hva er billig å handle på ferie i Sør-Europa? Det avhenger av hvilket land du er i. Sjekk hva som er billig og hvor du bør kjøpe det.

			BILLIG: Du kan gjøre kupp i ferien, hvis du velger riktig land. Foto/montasje: Scanpix/Dine Penger
BILLIG: Du kan gjøre kupp i ferien, hvis du velger riktig land. Foto/montasje: Scanpix/Dine Penger

Bulgaria er fortsatt nordmenns desidert billigste Syden-land i Europa, billigere enn Makedonia og Tyrkia.

Bulgaria har Sørøst-Europas billigste restauranter og hotell. Det meste er billig i dette landet.

Av alle land Dine Penger har sjekket, har Bulgaria lavest priser både på hotell og restaurant, sko, husholdningsapparater og elektronikk.

LES OGSÅ:Mange slepphendte kortbrukere

Dine Penger har sjekket prisnivået i 14 land i Sør-Europa, justert for inflasjonen i landet og regnet om til norske kroner.

SLIK ER PRISNIVÅET I FERIELANDENE
Hva får du for en norsk hundrelapp?

    Kilde: Statistisk sentralbyrå og Dine Penger.
Kilde: Statistisk sentralbyrå og Dine Penger.

Tabellen viser den prosentvise prisen i forhold til norsk nivå. Når Bulgaria har tallet 41 på matvarer, betyr det at det du betaler 100 kroner for i Norge, bare koster 41 kroner i Bulgaria.

Dette er gjennomsnittstall, og det vil naturligvis være store variasjoner.

Billig i Makedonia
Det lille landet på Balkan med omlag 2 millioner innbyggere er ferskt som feriedestinasjon for nordmenn. Men kanskje verdt et besøk?

Hotell og restauranter er svært billig. Hotell- og restaurantprisene er bare en fjerdedel av norske priser. Er du ute etter billig luksushotell, er Makedonia stedet.

Landet er også billig på klær og sko, bare slått av Tyrkia og Bulgaria. Landet har Europas billigste mat.

Makedonia høres kanskje ukjent og skummelt ut. Men ifølge Utenriksdepartementet er faktisk faren for å bli utsatt for kriminell handling generelt noe mindre enn i de vesteuropeiske landene.

LES OGSÅ:Slik bruker du kortet sikkert på ferie

Klær i Tyrkia
Tyrkia og Montenegro er de billigste Middelhavslandene. Tyrkia gir deg Europas billigste klær. Også sko og mat er billig i Tyrkia.

Montenegro er et svært vakkert land med bratte fjell som stuper ned mot havet. Landet ligner faktisk litt på Norge.

Men i motsetning til Norge har Montenegro Europas billigste alkohol og tobakk, men klær er ganske dyrt. Du sparer så lite som ti prosent på klær i forhold til norske priser.

Kanskje noe overraskende har motelandet Frankrike lave priser på sko. Prisnivået ligger på bare 61 prosent av norske priser.

Kjøp elektronikk hjemme
Prisene på elektronikk er ikke spesielt mye høyere i Norge enn i våre europeiske ferieland. Prisnivået ligger på mellom 75 og 90 prosent av norsk nivå, og da er det kanskje like greit å kjøpe på salg hjemme.

Og er det ett sted du ikke skal handle husholdningsapparater, er det på Malta. Prisene på slike varer ligger faktisk 8 prosent over norske priser.

På forsiden nå