Dropp passet – hit flyr du trygt med bankkort

Finner du ikke frem passene til utenlandsturen, må du oftest bite i det sure eplet og kjøpe rådyre nødpass. Men til noen land kan du trygt droppe passet.
<p><b>PASSLØST I SKANDINAVIA:</b> Både Stockholm og København er trygge havner for passløse, dersom du reiser med Norwegian eller SAS. Foto: Scanpix</p>

PASSLØST I SKANDINAVIA: Både Stockholm og København er trygge havner for passløse, dersom du reiser med Norwegian eller SAS. Foto: Scanpix

Mangler ID-kort. – Selv om den såkalte passfriheten eksisterer, er det greit å være på den sikre siden, råder pressekontakt Tormod Sandstø i SAS.
 
At alle kan reise passløst innen Schengen-området, er nemlig en sannhet med modifikasjoner. Norge venter fremdeles på ID-kortene som har blitt passerstatning for EU-borgere. Imens er du prisgitt at innreisekontrollen nikker gjenkjennende til ditt norske bankkort eller førerkort.
 
Flyselskapene står fritt til å sette egne føringer på hva slags dokumentasjon du må ha for å reise med dem.

Ryanair krever pass for norske reisende uansett – det eneste unntaket er ID-kortene, som nordmenn ikke har.

LES OGSÅ:Sparte 21.600 kroner på Kypros-tur

Dyre nødpass. Men det er likevel mulig å reise trygt til utlandet uten pass – dersom du treffer blink på både flyselskap og land.

Er du en av dem som ikke klarer å rote fram familiens pass i tide, gjør du lurt i å bruke muligheten. Nødpass får du på dagen, men de koster like mye som vanlige pass – 450 kroner for voksne, og 270 kroner for barn under 16 år. Det kan bli et par tusen for en stor familie.

Ingen pass-krav. Mens Ryanair har krav til pass eller europeisk ID-kort uansett, krever hverken Norwegian eller SAS dette når du reiser til destinasjoner i Schengen-området. Gyldig førerkort eller bankkort med bilde er nok.

Pressekontakt Tormod Sandstø minner om at du fortsatt kan risikere trøbbel i innreisekontrollen, men at det til noen land er helt trygt å legge igjen passet hjemme – eventuelt å spare nødpass-pengene om det er borte.
 
– Det som er gyldig legitimasjon i Norge, er også gyldig i Skandinavia. Derfor er det helt trygt å fly til Sverige eller Danmark med førerkort eller bankkort med bilde, sier han til Dine Penger.

LES OGSÅ:Dette bør du ikke sende i flybagasjen
 
Fraråder utenfor. I andre land kan myndighetene avgjøre hvilke identitetspapirer som er gyldige. Siden Norge ikke har identitetskortet, risikerer du at de krever pass.
 
– Vi anbefaler å ta med pass utenfor Skandinavia. Ikke fordi vi krever det, men fordi vi har sett at de som reiser passløse kan få problemer i sikkerhetskontrollen, sier Sandstø.

Det støttes av informasjonssjef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen.

– Det er jo ikke passplikt i Schengen, men problemet er at Norge ikke har disse universelle ID-kortene. I flere land ikke er vandt med norsk legitimasjon, og da kan det være at pass er det eneste de aksepterer, advarer han.

Men også han legger til at Skandinavia er unntaket, hvor det skal gå bra.

– Vår erfaring er at Sverige og Danmark går fint, mens vi oppfordrer passasjerer til å alltid ha med passet når de reiser utenfor Skandinavia.

LES OGSÅ:Slik ferierer du «gratis»

Anbefaler. Politiet, som er utsteder av pass her i Norge, råder alle til å medbringe pass på utenlandsturer uansett. De viser til at pass er en eneste gyldige legitimasjonen på norsk statsborgerskap, og at mange flyselskap krever pass uavhengig av hva innreisemyndighetene skulle gjøre. Dessuten kreves ofte pass ved innkjekking på hoteller. Du finner mer passinfo fra Politiet her.

Det er travle dager for politiposten ved Gardemoen politistasjon. Ifølge grensekontrollør Karin Nore, utstedes det i disse dager i snitt 20 nødpass om dagen.

- Mange folk er feilinformert. I utgangspunktet skal man kunne reise uten pass i Schengen, men så lenge Norge ikke har et nasjonalt id-kort, krever de pass rundt omkring, sier Nore.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå