Er dette Norges dyreste øl?

Det er ikke bare i Bergen at det selges øl for svimlende summer i sommer.
<p><b>EDLE DRÅPER</b>: En 0,33-liters flaske med Stella-pils koster 103 kroner hos Lekter'n på Aker Brygge i Oslo. Det gir en literspris på svimlende 312 kroner.<br/></p>

EDLE DRÅPER: En 0,33-liters flaske med Stella-pils koster 103 kroner hos Lekter'n på Aker Brygge i Oslo. Det gir en literspris på svimlende 312 kroner.

E24 Dine Penger skrev i går om ølprisen under Tall Ships Races i Bergen i helgen, som kom opp i hele 136 kroner halvliteren for vanlig boksøl på uteserveringene – en literspris på hele 272 kroner.

Nå viser det seg at den prisen slettes ikke er den dyreste for industriprodusert pils her i sommer-Norge.

Etter tips fra leserne har vi kommet opp med flere steder som har solgt øl til høyere literpris.

Dette er ikke noen uttømmende liste, men en oversikt over priseksempler våre lesere har vært borti. Har du opplevd høyere ølpriser? Send oss din historie!

Belgisk øl i Narvik. På Lekter´n på Aker Brygge i Oslo koster en flaske med 0,33 liter belgisk Stella Artois-øl den nette sum av 103 kroner.

Det gir, omregnet, en literpris på 312 kroner.

På samme sted koster en mugge med 1,6 liter Ringnes-øl 299 kroner. Det vil si 186 kroner literen.

<p><b>DYR IMPORT:</b> Ifølge Lekter'n er marginene på importølet lavere enn for vanlig fatøl, tross den høye utsalgsprisen.<br/></p>

DYR IMPORT: Ifølge Lekter'n er marginene på importølet lavere enn for vanlig fatøl, tross den høye utsalgsprisen.

- Stella Artois er importøl og er dermed i en annen priskategori enn fatøl, som hos oss koster 78 kroner for 0,4 liter, sier administrerende direktør Helene Skjenneberg.

- Faktisk har vi lavere kalkyler på import-øl enn på fatøl hos oss.

Hun forteller at de ikke har endret prisene på fatøl de siste tre årene, og mener de ligger på linje med andre serveringssteder i samme område.

Les også:Godværet kan gi hete strømpriser i vinter

Dyrt importøl. En annen leser har også kjøpt Stella Artois.

Han måtte ut med 97 kroner for en 0,33 liters flaske, eller 294 kroner om vi regner om til literspris. Dette på Kafferiet Restaurant og Bar i Narvik.

Eier og nestleder Linda Lockert Dybwad, mener forklaringen på prisen er enkel:

- Stella Artois er et øl med 5,3 prosent alkohol. Det vil si et dyrt importøl. Innkjøpspris for oss er på kroner 34 per flaske. Det er vanlig med en tre-ganger i priskalkyler, dette har vi altså under tre-gangeren på.

Dybwad er imidlertid sjokkert over den nevnte saken fra Bergen i helgen, hvor kommunen gjorde det forbudt å kjøpe Ringnes-øl under forrige helgs Tall Ship Races.

Årsak: Som sponsor av arrangementet hadde Bergen-bryggeriet Hansa samtidig sikret seg eneretten til å selge øl ved alle uteserveringene i Bergen sentrum.

Bergen kommune utstedet nye, midlertidige skjenkebevillinger - som krevde at kun Hansa skulle selges.

- Det er helt hårreisende, kommenterer Lockert Dybwad fra Kafferiet i Narvik.

- Som fornøyd Ringnes-kunde ville jeg protestert høylytt på en slik beskjed fra kommunen.

Det var Bergens Tidene som først omtalte det midlertidige, og kommunalt støttede, ølmonopolet i Bergen sentrum i helgen. 

(...artikkelen fortsetter under bildet)

<p><b>FOLKELIV:</b> The Tall Ships Races i Bergen samlet mange skuelystne - og sikkert en og annen tørst turist.</p>

FOLKELIV: The Tall Ships Races i Bergen samlet mange skuelystne - og sikkert en og annen tørst turist.

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen sa tirsdag til avisen at han har vanskelig for å forestille seg at praksisen er lovlig, og viste til at en skjenkebevilling skal være produktnøytral.

Konkurransetilsynet er ikke like opprørte:

- Når eksklusiviteten er så tidsmessig og geografisk begrenset som i denne saken, er det et mindre problem, sa stedfortredende konkurransedirektør Kjell Jostein Sunnevåg til E24.

- Prisen settes av kunden. Kommunikasjonsrådgiver i Ringnes, Nils Gunnar Nirisrud, vil ikke kommentere hvor mye de tar for importølet Stella Artois - som altså selges for over 300 kroner literen enkelte steder.

- Vi kan dessverre ikke kommentere våre spesifikke kundeavtaler, eller prisene de får fra oss, sier Nirisrud.

Men på generelt grunnlag sier han:

- Utsalgsprisen til forbruker settes av våre kunder og vil naturlig nok variere litt fra sted til sted, ettersom salgsvolumer, driftskostnader og konkurransesituasjonen varierer mellom utsalgsstedene. 

- Innkjøpsprisen den enkelte kunde har på våre produkter avhenger av den avtalen som er inngått mellom Ringnes og kunden, sier Nils Gunnar Nirisrud. 

124 kroner for en Carlsberg. På hotellet Rica Seilet i Molde koster det heller ikke småtterier for øl.

En leser måtte ut med 82 kroner for en liten flaske Carlsberg med 0,33 liter – det gir 248 kroner literen.

- Det stemmer nok det, men til sammenligning har vi Ringnes fatøl til 78 kroner halvliteren. I forhold til innkjøpsprisene har vi samme kalkyle for Carlsberg som for fatølet, sier driftssjef Trygve Bjørlo. 

En annen leser forteller: - Torsdag var vi på puben på Hærføl på Hvaler og kjøpte en flaske (0,33 l) med sitronbrus/øl til 87 kroner. Det var 3,2 prosent alkohol. Det gir en literpris på 262 kroner.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå