Gir deg bedre pengekontroll

Ble utgiftene i sommer større enn du egentlig hadde råd til? Fortvil ikke. Last ned app'er fra ulike banker, så kan app'ene gi deg bedre styring over pengene dine.

			Du kan bruke nyttige apper fra bankene uavhengig av om du er kunde eller ei. Montasje: Sjur Jansen/Dine Penger
Du kan bruke nyttige apper fra bankene uavhengig av om du er kunde eller ei. Montasje: Sjur Jansen/Dine Penger

Med en ordentlig gjennomgang av økonomien din er det bedre å se hvor du kan stramme inn. Det er enklere enn du tror.
God oversikt.
Når du har en fullstendig oversikt over hva som går inn og ut av kontoen, er det lettere å kutte ned kostnadene. Til det er app'er et godt hjelpemiddel. Du kan bruke de fleste funksjoner selv om du ikke er kunde hos banken.

Sparebank 1 har en egen app som du kan føre budsjett på. DnB NOR gjør det enklere å gjøre oppgjør etter venneturer med eget program for det, «scanne» kvitteringer med mer. Fokus Bank har til enhver tid oppdaterte valutakurser, slik at du vet hva «drømmekjøpet» i utlandet egentlig koster.

App'ene er gratis å laste ned og bruke, om du er koblet til et trådløst nettverk. Vær oppmerksom på at du må betale for datatrafikken om du ikke er koblet til et trådløst nettverk. Det kan fort bli dyrt om du bruker app'en, særlig når du er i utlandet.

LES OGSÅ:Slik øker du sparerenten med 3,4 prosentpoeng

Pass på.
De fleste store bankene tilbyr i dag mobilbank. Det betyr at så lenge du har mobilen i lomma så har du med deg banken. Betaler du i tillegg de fleste kjøpene med kort, og ikke kontanter, har du gjort mye for å få oversikt.

Har du eksempelvis konto i Skandiabanken, Fokus Bank eller DnB NOR kan du la banken føre regnskap for deg. Disse bankene tilbyr regnskap- og budsjettfunksjoner.

Er du inne på kontooversikten, bruk logg av- knappen når du er ferdig. Da er du sikker på at all kommunikasjon med banken avsluttes.

LES OGSÅ:Rådyrt å ringe fra fergene

    Kilde: Dine Penger
Kilde: Dine Penger
Tallene er ment som en illustrasjon, og de må tas med en klype salt. Ved å kutte ut eksempelvis månedskort på bussen, kommer gjerne en alternativkostnad ved at man må kjøre bil. Det viktigste rådet her er å være bevisst på de små utgiftene som blir store i det lange løp.

Mange blir sjokkert når de finner ut hvor store de små daglige utgiftene blir i løpet av et år.

Slik lager du budsjett om du mangler smart-telefon eller mobilbank/nettbank

1. Sett inn saldo på lønnskontoen i begynnelsen av måneden.

2. Fyll inn alle inntekter (for eksempel lønn) etter skatt (det beløpet du får utbetalt). Lønn og trygd trekker arbeidsgiveren din skatt av, kontantstøtte/barnetrygd skattelegges ikke.

3. Fyll inn de månedlige utgiftene. Det er lurt å dele disse inn i to bolker: Faste utgifter (som du i mindre grad kan gjøre noe med) og variable utgifter (som du kan variere som du vil).

4. Bestem deg til slutt for hvor mye du kan og bør sette av til sparing.

5. Summér resultatet (punkt 1+2) og trekk fra (punkt 3+4). Denne summen blir din saldo i slutten av måneden - altså det du sitter igjen med. Dette beløpet bør du sette inn på sparekonto.

LES OGSÅ:Banksparing er sparefelle

Husk alt
Når du lager et budsjett er det lurt å ta utgangspunkt i regnskapet. Alle tall skal være med. Utelater du noen utgifter blir det hull i budsjettet og du kan dermed ikke sjekke om du klarer å følge budsjettet.

En latte om dagen?
Enkelte utgifter er lettere å kutte enn andre. Må du ha en kaffe latte om dagen, så renner pengene ut av kontoen. Betaler du 25 kroner for morgenkaffen, blir du fort 6500 kroner fattigere i løpet av året.

Er du medlem i et treningsstudio, men trener svært sjelden kan du lett spare 6000 kroner ved å si opp støttemedlemskapet. En løpetur i skogen er gratis.

Usikker på tallene?
Klarer du ikke å finne enkelte utgifter til budsjettet, bør du sjekke nettsidene til SIFO (Statens institutt for forbruksforskning). Der finner du standardtall som du kan legge inn og hvilke poster du bør ha med i budsjettet ditt.

Klarer du å følge budsjettet?
Å lage budsjett er bare halve jobben. Husk at du må følge opp budsjettet med faktiske tall og se om du klarer å følge budsjettet eller om budsjettet bør justeres.

På forsiden nå