Kronerekord = billigere feriekos

Den sterkeste krone på ni år, betyr billigere ferie. Men vent med å bestille ferien dersom du jobber i industrinæringen.

			LØP OG KJØP: Den sterke kronekursen gjør shopping og reiser til utlandet billigere for nordmenn. Illustrasjonsfoto: Colourbox
LØP OG KJØP: Den sterke kronekursen gjør shopping og reiser til utlandet billigere for nordmenn. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Den norske kronen har steget markant i verdi. Ikke siden 2003 har den norske kronen stått sterkere mot euroen.
Det betyr at du i dag må ut med 7,5 kroner for en euro som i begynnelsen av året kostet 7,8 kroner.

En sterk krone fører til billigere ferie - hoteller, leiebiler, restauranter og shopping. Din ferie vil være 5 prosent billigere enn det den var i januar.

Også importerte varer til Norge går ned i pris.

LES OGSÅ: Her får du mest for kronene i ferien

Fare for jobber
Skyggesiden av den ekstremt sterke kronen er faren for masseoppsigelser i industrisektoren.

- Hvis kronekursen blir liggende på dette nivået i flere måneder, vil mange arbeidsplasser ryke. Vi kommer til å merke det på at en del bedrifter forvitrer, sier direktør Knut E. Sunde i den norske arbeidsgiverorganisasjon Norsk industri, til E24.

En sterk krone betyr at norske eksportprodukter blir dyrere i et internasjonalt marked.

Norsk industri har som tommelfingerregel at når euroen koster under 8 kroner, da begynner norske eksportbedrifter å slite, noe som er langt svakere enn dagens knallsterke nivå:

Fredag var vekslingskursen for 1 euro på 7,49 kroner. Dette er bare 20 øre unna det laveste nivået noensinne og er det laveste nivået siden starten på 2003.

LES OGSÅ:Rekordmange blir syke og skadet på ferien

- Ille ute
- Jeg tror vi er ille ute. Her har vi forsømt oss lenge, og jeg vet ikke om det er noe vi kan gjøre lenger, sier Jan Andreassen, sjeføkonom i Terra Markets.

Bakgrunn for den sterke bekymringen i industrinæringen er masseoppsigelsene i 2002 og 2003. Disse kom i kjølvannet av en sterk kronestyrkelse.

Den norske eksportindustrien har lært av krisen i 2002.

- Vi er ikke bekymret, sier daglig leder Øyvind Tørlen i Ekornes til E24, og forklarer:

- Vi har et sikringsprogram på valuta. Sikringsprogrammet sikrer forventet konstantstrøm tre år frem i tid. Kronekursen hopper jo opp og ned, og kortsiktige svingninger er ikke et problem for oss, sier Tørlen.

LES OGSÅ:- Kredittkortet var en falsk trygghet

Lite å gå på
Et styringsmiddel mot galopperende kronekurs er styringsrenten. Norges Bank har kuttet styringsrenten ned til 1,75 prosent, og har dermed lite å gå på.

- I 2002 hadde vi 7 prosent å kutte, nå har vi nesten ingenting å kutte igjen. De må gjøre noe med renten. Det eneste som virkelig påvirker kronekursen er å gjøre det mindre lønnsom å eie kroner, sier Jan Andreassen.

I Norge er det anslagsvis 250000 faste industrijobber, og inkluderes alle støttefunksjoner er tallet omtrent 300000 jobber.

På forsiden nå