- Merker at folk har fått med seg byttereglene

Forbrukerrådet anbefaler å bytte varene i romjulen. Retten til å bytte julegaven varierer fra butikk til butikk


<p><b>- I ÅR HAR VI VÆRT FLINKE:</b> Det sier Inger Hagen og Per Ø. Grimstad som er på bytterunde. I butikken Stress i Karl Johan byttet de en genser. Butikksjef Didrik Namløs står bak disken.<br/></p>

- I ÅR HAR VI VÆRT FLINKE: Det sier Inger Hagen og Per Ø. Grimstad som er på bytterunde. I butikken Stress i Karl Johan byttet de en genser. Butikksjef Didrik Namløs står bak disken.

Lørdag er den store byttedagen. Julegaver som ble litt feil skal byttes ut med gaver som blir helt riktig. Forbrukerrådet råder oss til å bytte gavene i romjulen.

– Ta med byttelappen, eller kvitteringen, til butikken. Du har vanligvis bytterett i romjula. Etter nyttår kan det være for sent, hvis det ikke står noe annet på byttelappen, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Seks av ti nordmenn som feirer jul bytter julegaver. Likevel er det langt i fra sild i tønne i Oslos mest kjente handlegate Karl Johan.

Inger Hagen og Per Ø. Grimstad er på bytterunde. De har akkurat byttet en genser kjøpt på sko- og klesbutikken Stress.

- Vi har litt av hvert vi skal bytte. Tre bøker vi hadde fra før, sier Hagen.

- Veldig bra bøker, skyter Grimstad inn.

Hagen mener det var lurt å bytte i dag:

- I dag er det best utvalg, og jeg trodde det skulle være flere folk ute i dag. Det er uansett deilig å få gjort det, sier hun.

Hagen var ikke klar over at det ikke er en lovfestet rettighet å få bytte:

- Nei, det visste jeg ikke. Men jeg lærte i dag at om jeg har kjøpt en vare til full pris kan jeg ikke bytte den til ny salgspris. Men jeg fikk det til salgspris likevel, smiler Grimstad og sier seg fornøyd med servicen til butikken.

Bytteretten er ikke regulert i loven, men brukes av butikker som følger det som er vanlig i bransjen, eller der det er spesielt avtalt.

- Hadde litt problemer før

På Stress i Karl Johan får man 14 dagers bytterett, og mulighet til å få pengene igjen den første dagen. De bytter ikke salgsvarer.

- Det er jo opp til hver enkelt butikk hvilke bytteregler som gjelder. De store butikkkjedene har mer kapital i bakhånd og kan lettere utvide bytteretten enn Stress som er to enkeltstående butikker i Oslo, sier butikksjef Didrik Namløs.

- Men nå i julen har vi utvidet bytteretten med to uker, sier han.

Han har jobbet der i tre år og forteller at kundene har blitt mer obs på bytteretten:

<p><b>INGENTING Å BYTTE:</b> Kjersti Lunder, Ole Jacob Lunder og Lars Lunder fikk bare de julegavene de ønsket seg. De var på Expert for å kjøpe nettbrett som sønnen hadde spart penger opp til og hadde nok til etter jul. - Det var ikke noe å vente med, sier far Ole Jacob.<br/></p>

INGENTING Å BYTTE: Kjersti Lunder, Ole Jacob Lunder og Lars Lunder fikk bare de julegavene de ønsket seg. De var på Expert for å kjøpe nettbrett som sønnen hadde spart penger opp til og hadde nok til etter jul. - Det var ikke noe å vente med, sier far Ole Jacob.

- Det var litt problemer før med folk som hevde stemmen og ikke forsto. Før måtte vi bruke halvparten av tiden på å forklare, men de siste par årene virker det som om folk har fått med seg byttereglene, sier Namløs.

- Folk vil ikke stresse

Ulike butikker har altså ulik praksis. Ikke langt unna Stress ligger elektronikkjeden Expert. Utenfor butikken står et reklameskilt hvor det står: «Fra 1. desember. Bytterett ut januar 2015».

Avdelingsleder på data Vegard Berg forteller at det har vært flere innom denne lørdagen som handler på vanlig måte enn av dem som skal bytte:

- De handler vel det som de ikke fikk på ønskelisten. Det har ikke vært så mange innom for å bytte, enn så lenge. Kanskje folk har handlet riktig til jul, eller så benytter folk denne inneklemte dagen til ferie. Folk vil ikke stresse, sier Berg.

- For oss er det viktig at folk ikke er redd for å bytte, og vi kjører en helt åpen byttepolicy, sier Berg som hjelper folk med kjøp av data og nettbrett.

<p><b>- SELV OM MAN HAR FÅTT FEIL JULEGAVE KAN MAN BYTTE: </b> Avdelingsleder på data Vegard Berg om Experts bytteregler. Bytteretten avhenger helt av hvilken butikk man handler i.<br/></p>

- SELV OM MAN HAR FÅTT FEIL JULEGAVE KAN MAN BYTTE:  Avdelingsleder på data Vegard Berg om Experts bytteregler. Bytteretten avhenger helt av hvilken butikk man handler i.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå