Innrømmer svikt i medlemssystemet – slik kan du melde deg ut

Pressesjefen i Human-Etisk Forbund ble medlem av kirken uten å melde seg inn. Kirkerådet innrømmer årelang svikt, men et nytt system skal løse medlemskrøllet for godt.
<p><b>LOVER BEDRING:</b> Human-Etisk Forbund mener kirken i en årerekke har oppført for mange medlemmer. Kirken skylder på både menneskelig svikt og systemsvikt. Nå er et nytt system på trappene. På bildet er Johanneskirken i Bergen.</p>

LOVER BEDRING: Human-Etisk Forbund mener kirken i en årerekke har oppført for mange medlemmer. Kirken skylder på både menneskelig svikt og systemsvikt. Nå er et nytt system på trappene. På bildet er Johanneskirken i Bergen.

Kirkemedlemsskap. – Vi har ingen glede av å tviholde på medlemmer som ikke ønsker å tilhøre kirken, sier kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet Trude Evenshaug.

Selv ønsker hun at det blir enklere å melde seg ut.

I fjor var 3.848.295 nordmenn registrert som medlemer i Den norske kirke, viser nye SSB-tall. Det tilsvarer 75,8 prosent av befolkningen.

Mangfold. Men ikke alle er kristne. Undersøkelser fra både Kirkens forskningsinstitutt (KIFO) og Human-Etisk Forbund viser at omtrent halvparten av oss identifiserer seg med den kristne tro.

Kirken selv sier de forventer at en lavere andel av befolkningen vil være medlemmer fremover, blant annet grunnet økt innvandring av muslimer og katolikker.

<p><b>FOR MANGE:</b> Pressesjef i Human-Etisk Forbund mener et «utrolig dårlig system» har ført til at kirken lenge har registrert for mange medlemmer. Selv opplevde han å være meldt inn mot sin vilje.<br/></p>

FOR MANGE: Pressesjef i Human-Etisk Forbund mener et «utrolig dårlig system» har ført til at kirken lenge har registrert for mange medlemmer. Selv opplevde han å være meldt inn mot sin vilje.

– I tillegg kommer folk av annen tro. Det er et større livssynsmangfold i dag enn det var for 50 år siden, også blant ikke-religiøse livssynssamfunn, forteller Evenshaug til Dine Penger.

Systemkritisk. Pressesjef i Human-Etisk Forbund Jens Brun-Pedersen mener kirken har en flau historie med innmelding mot folks samtykke, i tillegg til å gjøre det vanskelig for ikke-troende å melde seg ut igjen.

– Det er et faktum at Den norske kirke i årevis har hatt et for høyt medlemstall. Fremdeles hører vi om folk som sliter med å melde seg ut at kirken, eller som oppdager at de er medlemmer uten å ha meldt seg inn, sier Brun-Pedersen.

<p><b>VIL IKKE TVIHOLDE:</b> Kirkerådets kommunikasjonsdirektør Trude Evenshaug vil at utmelding skal være enkelt, og hadde gjerne sett at du kunne gjøre det via nettet.<br/></p>

VIL IKKE TVIHOLDE: Kirkerådets kommunikasjonsdirektør Trude Evenshaug vil at utmelding skal være enkelt, og hadde gjerne sett at du kunne gjøre det via nettet.

– Jeg tror ikke det er vondt ment fra kirkens side, men konsekvensen av et utrolig dårlig system.

Har du hatt problemer med å melde deg ut av kirken? Fortell i kommentarfeltet under!

Feilinnmeldt. For noen år siden opplevde han selv å være oppført som medlem av kirken – til tross for at han ikke er døpt, og aldri meldte seg inn.

– Feilen oppstod den gangen man opprettet kirkeregistret. Da flyttet man nærmest Folkeregisteret over til kirken, og håpet at de som ikke var medlem selv sa ifra, forteller Brun-Pedersen.

Evenshaug avviser at kirken bevisst har forsøkt å pumpe opp medlemstallene og gjøre utmelding vanskelig.

– Kirken er opptatt av at registeret er så korrekt som mulig. Man skal ta folks tro på alvor, og det skal ikke være vanskelig å melde seg ut, sier hun.

Bekrefter svikt. Hun har likevel forståelse for at inntrykket har fått fotfeste, og bekrefter at kirken har ført opp medlemmer som ikke skulle være det.

– Noen har opplevd å ha meldt seg ut og deretter fått beskjed om at de likevel står oppført som medlemmer. Det skyldes en blanding av måten kirkens medlemsregister ble opprettet på, og menneskelig svikt som følge av doble registreringssystemer, forteller Evenshaug.

Hun presiserer at kirken frarådet å ta registreringssystemet i bruk, og at det ble iverksatt flere tiltak for å rydde opp i feilregistreringer. Den siste større opprydningen skjedde i forbindelse med Kirkevalget i 2009.

– Antakelsen om alt for mange registrerte medlemmer, stemmer ikke i dag. Det er vi glade for, fremholder Evenshaug.

Lover bedring.  For tiden jobber kirken med å integrere det lokale og sentrale medlemsregisteret, som skal løse mange av problemene for godt.

– Dette er ikke bra. Derfor jobber vi nå med å lage dataløsning hvor alt henger sammen, sier Evenshaug.

Den nye løsningen skal etter planen rulles ut i år. Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund mener det er på høy tid:

– Fortsatt oppdager mange at de er feilaktig medlem. Jeg er fortsatt ikke helt trygg på at kirkens medlemsregister er korrekt, men ser frem til det nye systemet, sier Brun-Pedersen.

Ønsker innlogging. Før ble det krevd original dåpsattest for å melde seg ut av kirken.

I dag må du fylle ut et skjema og sende det inn til din lokale kirke, eller melde i fra til det sentrale registeret. Du kan ikke melde deg ut elektronisk.

– Hvorfor gjør dere det så vanskelig å melde seg ut?

– I Den norske kirke regnes en som medlem av den lokale menigheten. En blir døpt lokalt og melder seg også ut lokalt. Det er ikke fordi vi er vrange, men slik er kirkeordningen, sier Evenshaug, som likevel støtter en endring i systemet.

– Jeg hadde gjerne sett at man kunne foreta utmelding via sikker innlogging på nettet, og håper det også kommer en dag, sier Evenshaug.

Følg Dine Penger på Facebook!


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå