Smart mobilbruk i utlandet

Det er pristak på mobilbruk i EU, men det gjelder ikke når du surfer på internett med mobilen.

			I utlandet er datatrafikk på mobil kostbar. Nesten alle apps på iPhone kobler seg opp til internett. Her en montasje som illustrerer bruk av karttjenesten på iPhone i London. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox / Montasje: Johan Nordstrøm, Dine Penger
I utlandet er datatrafikk på mobil kostbar. Nesten alle apps på iPhone kobler seg opp til internett. Her en montasje som illustrerer bruk av karttjenesten på iPhone i London. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox / Montasje: Johan Nordstrøm, Dine Penger

Bruker du mobilen ukritisk på ferie, kan det fort ligge en regning av det kjedelige slaget i postkassen når du kommer hjem.
I EU/EØS-området er det makspriser på mobilsamtaler og SMS, men datatrafikk kan fortsatt være en dyr affære.

Reiser du utenfor Europa, er det ingen makspriser. Du bør derfor gjøre deg kjent med prisene før du drar.

Makspris
Skal du på ferie til et EU/EØS-land, kan du altså forholde deg til makspriser på mobilsamtaler og SMS. Reglene trådte i kraft 1. april i år. Nå skal det ikke koste mer enn 4,71 kroner pr minutt å ringe hjem til Norge eller til et annet EU/EØS-land (inklusive landet du er på ferie i).

Mottak av samtaler skal ikke koste mer enn 2,08 kroner minuttet. Å sende en SMS skal maksimalt koste 1,19 kroner, mens det er gratis å motta meldinger.

De fleste mobiloperatørene har lagt ringeprisene sine på eller like under maksnivået. Eneste mobiloperatør som skiller seg ut er One Call, med minuttpris på 3,96 kroner.

Alle operatørene har lavere priser for samtaler internt i Norden, unntatt nevnte One Call, som har samme pris i hele EU/EØS-området. Minuttprisene på mobilsamtaler i Norden ligger mellom 3,30 og 3,50 kroner minuttet.

Dyrt, dyrere, dyrest
Prisen for 1 MB data ligger hos de fleste mobiloperatører rundt 20 kroner i Norden og mellom 25 og 40 for resten av EU/EØS-området.

Reiser du til andre kontinenter, skrus tommeskruen ytterligere til. Her må du hos de fleste operatørene ut med over hundrelappen for en skarve nedlastet MB.

Litt surfing eller e-postlesing kan derfor fort koste noen hundre kroner.

Dette er prisene i Norden og EU/EØSDataprisen reguleres
Nå kan de høye dataprisene bli kuttet - i alle fall innenfor EU/EØS-området. EU besluttet i fjor å innføre makspris operatørene imellom på 1 euro pr nedlastet MB data.

Det tilsvarer 8,68 kroner med den (faste) valutakursen som er fastsatt av EU. Nå følger også EØS-landene etter, og forordningen kan tre i kraft allerede fra i år.

Vær oppmerksom på at dataprisene ikke vil bli regulert mot sluttbruker, men mellom de forskjellige lands operatører. Siden mobiloperatørene også skal ha noe å leve av, må man regne med at sluttprisen i første omgang blir tosifret.

Blir slutt på sjokkregninger
Selv om surfeprisene på mobil fortsatt er høye, blir det nå enklere å sikre seg mot sjokkregninger etter utenlandsturen.

Fra 1. april i år skal du nemlig kunne be din mobiloperatør om å sette en øvre grense for datatjenester. Når du passerer den forhåndssatte grensen, skal datatjenesten automatisk bli avbrutt, så fremt du ikke gir beskjed om at du ønsker å fortsette databruken.

Fra 1. juli skal alle mobiloperatører ha innført denne grensen. Grensebeløpet vil være på rundt 500-540 kroner pr måned. Du skal bli varslet når du har nådd 80 prosent av grensebeløpet, det vil si ca 400 kroner, samt når du når grensebeløpet på SMS, e-post eller i et sprettoppvindu.

Mobiloperatøren kan gi deg anledning til å velge andre grensebeløp om du synes den automatiske grensen er for lav eller for høy.

LES OGSÅ:Dyr kundeservice fra mobil

Kostnadsbombe forsvinner
Mobilsvar har i lang tid vært en kostnadsbombe i utlandet. Årsaken er at du hos enkelte operatører må betale dobbel takst når noen legger igjen en beskjed på mobilsvareren din.

Først betaler du for å sette opp samtalen til landet du befinner deg i, deretter for å rute samtalen tilbake til Norge. Skal du i tillegg ringe tilbake for å høre på beskjeden, prater vi trippeltakst!

Men i sommer forsvinner også denne kostnadsbomben. Fra 1. juli skal du ikke lenger bli fakturert for å motta beskjeder på mobilsvareren. Det er først når du spiller av meldingene, at du må betale. Dermed slipper du å betale for samtaler du selv ikke har godkjent.

Hvilken praksis hver enkelt operatør benytter, kan variere, så sjekk egen teleoperatør før du drar. One Call lar deg for eksempel motta mobilsvarbeskjeder gratis i utlandet (men tar betalt når du hører på dem).

Andre tar fullt ut betalt. Du kan uansett unngå å betale ved å viderekoble alle samtaler direkte til mobilsvar før du reiser ut av landet. Og fra 1. juli trenger du ikke å bekymre deg i det hele tatt.

LES OGSÅ:iPhone 4 får superskjerm

Ferie utenfor Europa
Skal du på ferie til andre kontinenter, bør du virkelig passe på. Her er det ingen makspriser, og både mobilsamtaler og særlig datatrafikk kan koste deg skjorta.

Det er også slik at prisene kan variere alt etter hvilket nett du blir koblet opp mot. Før du drar på ferie, bør du sette av noen minutter til å besøke nettstedet til mobiloperatøren din. Skriv ut prislisten for bruk av mobil i landet du reiser til.

I de fleste tilfeller vil du se at du kan velge mellom flere operatører i ferielandet du skal til. Vær oppmerksom på at en og samme operatør ikke nødvendigvis er billigst på alle tjenester.

Én operatør kan være billigst på mottak av samtaler, mens en annen kan være billigst på samtaler fra ferielandet til Norge. Alt dette finner du ut ved å sjekke prislisten.

Eksempelvis skiller det for NetCom-kunder hele 6,34 kroner minuttet fra billigste til dyreste operatør om du ringer hjem fra USA.

Det skiller også 5,27 kroner for mottak av samtaler samt hele 95 kroner pr MB nedlastet data om du bruker mobilen i USA. Det viser at det kan være penger å spare på å sjekke prislistene før du drar.

På forsiden nå