Haxi: Flere sjåfører anmeldt i Stavanger etter politiaksjon

STAVANGER/OSLO (E24): Politiet i Stavanger skal ha hatt aksjon mot sjåfører som er registrert på Haxi-appen.

<p><b>SAMKJØRING:</b> Haxi beskriver seg selv som en samkjøringstjeneste gjennom en app.</p>

SAMKJØRING: Haxi beskriver seg selv som en samkjøringstjeneste gjennom en app.

Haxi ble grunnlagt i Stavanger i fjor, blant annet av Aleksander Soender, som nå også leder selskapet.

Han sier til E24 at han har fått flere meldinger fra sjåfører i Stavanger om at de har blitt kontaktet av politiet, som forteller at de har blitt anmeldt for brudd på yrkestransportloven.

– Jeg fikk vite at de har hatt sivilpoliti som passasjerer hos sjåfører som bruker Haxi-appen, sier en av sjåførene, som skal være anmeldt, til E24.

Mannen, som ikke ønsker å stå frem med navn, kjenner minst en annen sjåfør som også skal ha blitt kontaktet av politiet.

En politimann i sivil skal ha sittet på med sjåføren i slutten av september i år.

Sjåføren sier han var i avhør i en og en halv time, og at han fikk tre måneders bruksforbud på bilen som ble brukt til kjøringen, pluss 8.000 kroner i forelegg.

Haxi-sjef Aleksander Soender sier at det dreier seg om minst fire sjåfører.

E24 har vært kontakt med politiet i Stavanger tirsdag. Politiet peker på politiadvokat Stian Eskeland som talsperson for saken, men E24 har, etter gjentatte forsøk, ikke lyktes å komme i kontakt med ham.

Jourhavende jurist i Rogaland politidistrikt ønsker ikke uttale seg om saken.

September

E24 har også snakket med andre kilder i miljøet som vet at det har vært en politiaksjon mot piratkjøring i Stavanger.

To Haxi-sjåfører har tidligere blitt anmeldt, en ble anmeldt tidlig i år, og den andre sto frem i Aftenposten og fortalte om det å være Haxi-sjåfør i august.

Torsdag i forrige uke skrev E24 at Haxi i desember lanserer en betalingsløsning, Haxi Pay, som gjør at passasjerene kan velge å betale sine Haxi-turer gjennom appen.

De pålegger ikke passasjerene å bruke betalingsløsningen, slik at passasjer og sjåfør fremdeles kan velge at turen skal være gratis.

– Svart kjøring

Styreleder Knut Thomassen i Norges Taxiforbund kaller tjenesten svart kjøring satt i system.

–  Haxi er anmeldt fra før, og nå når de tar det videre, må myndighetene ta tak i dette også, sa Thomassen og viser til at Oslo kommune i forrige uke valgte å anmelde en lignende tjeneste, Uber.

Samferdselssjef i Rogaland fylkeskommune, den lokale løyvemyndigheten, Gottfried Heinzerling, forteller at de er oppmerksom på utviklingen.

– Vi har foreløpig ikke sett Haxi aktive i vårt område. Vi følger med på dette, og ser at det er utfordrende, skriver han i en e-post til E24.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå