Forsikringsselskap: - Mobiltyverier gjør oss grå i håret

Julebordsesongene er høytid for mobiltyverier. Slik sikrer du telefonen mot tyvene. 

<p><b>MISTER FOR MILLIONER:</b> Nordmenn blir frastjålet mobiltelefoner for flere millioner kroner hvert år. Illustrasjonsbilde av mann som surfer på mobiltelefon.<br/></p>

MISTER FOR MILLIONER: Nordmenn blir frastjålet mobiltelefoner for flere millioner kroner hvert år. Illustrasjonsbilde av mann som surfer på mobiltelefon.

Mens nordmenn flest gleder seg til julebordmånedene med fest og moro sitter forsikringsselskapene og biter negler når det er ny julebordsesong.

– Desember kommer sannsynligvis til å bli rekordmåneden i 2014, på bakgrunn av at det er svært mange mennesker på byen hele julemåneden, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske forsikring til E24. 

Til tross for at selskapet melder om en nedgang i antallet tyverier, hadde Europeiske ved utgangen av november erstattet telefoner for 15,3 millioner kroner.

Det tilsvarer 4.561 telefoner.

– Tyverier av mobiltelefoner gjør oss fortsatt grå i håret her hos Europeiske, men vi sporer en positiv trend, sier Vennesland.

– Mange føler seg trygge

Både Gjensidige og Storebrand bekrefter at de også merker en økning i mobiltyverier og generell vinningskriminalitet i løpet av årets siste måneder.

<p><b>FRUSTRERT:</b> Kommunikasjonsdirektør Emma Vennesland i Europeiske forsikring.<br/></p>

FRUSTRERT: Kommunikasjonsdirektør Emma Vennesland i Europeiske forsikring.

– Denne typen kriminalitet har vært et problem i flere år, og der virker på oss som at det ofte er svært liten oppklaringsprosent på disse sakene, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. 

Han får støtte av kommunikasjonssjef for bank og forsikring Kristin Nøkleby Holth i Storebrand.

– Generelt kan vi si at tyveri av mobiltelefon er utbredt gjennom hele året, men at man er mer utsatt for tyveri når man er ute i sosiale sammenhenger. Mange føler seg da trygge, men vi erfarer mobiltyvene er frekke, og at de lett stjeler dem fra jakker og vesker man har i umiddelbar nærhet, sier hun.

Holth understreker at Storebrand alltid råder sine kunder til å alltid ha verdisaker i lommene på klærne du har på deg fremfor å legge dem i vesken, eller ytterjakken.

– Lås telefonen

De fleste legger gjerne inn både bankinformasjon, personlige bilder og e-post på telefonene sine. Fagdirektør for sikkerhetskultur Roar Thon i Nasjonal sikkerhetsmyndighet mener denne informasjonen er verre å miste enn selve telefonen.

<p><b>HÅPER FOLK FORSTÅR:</b> Fagdirektør for sikkerhetskultur Roar Thon i NSM.</p>

HÅPER FOLK FORSTÅR: Fagdirektør for sikkerhetskultur Roar Thon i NSM.

– Jeg tror folk er i ferd med å forstå hvor mye av livet deres som faktisk finnes på telefonen og at de som følge av dette blir flinkere til å sikre telefonene sine, sier Thon til E24.

Han legger til at når du skal sikre telefonen din er det to ting du må tenke på, at ingen andre skal få tak i informasjonen din, og at du skal få den igjen selv dersom du mister telefonen.

– Først og fremst mener jeg at sikkerhetskopiering er svært viktig. Slik sikrer du i hvert fall at du beholder alle kontaktene og bildene dine, slik at tapet av telefonen kun blir økonomisk, sier Thon.

– Videre er det utrolig viktig med lås på telefonen sin for å sikre at ingen andre får tilgang til det du har på telefonen. En må gjerne ha lås på telefonen sin som sletter informasjonen på telefonen dersom ikke klarer å skrive inn koden på et gitt antall forsøk, sier Thon.

Han legger til at det er svært viktig at de som har ekstra minnekort i telefonene sine husker på at disse kan tas ut av telefonen og åpnes selv om du har lås på telefonen sin.

Manglende kunnskap

– Det finnes også forskjellige applikasjoner som en kan laste ned for å krypterer meldinger og e-poster, men ofte er disse litt kompliserte å få til å fungere, men om en har kunnskapen som skal til kan disse absolutt anbefales, sier Thon til E24

Han tror mange generelt mangler kunnskap om hvordan en skal sikre informasjonen sin.

– Jeg tror dessverre at det fortsatt er noe høy brukerterskel på mange av de sikkerhetsinnstillingene som finnes på telefoner og andre enheter. Jeg tror fortsatt det er en vei å gå på dette, sier Thon.

Nedgang

I løpet av det siste året har antallet mobiltyverier sunket med om lag 30 prosent, ifølge Europeiske. Men selskapet understreker at 60 prosent av de innmeldte tyveriene skjer i Norge, spesielt i Oslo opplever mange gjerne å få telefonen frastjålet.

– Men vi har sett en bedring. Først og fremst skyldes nok dette godt politiarbeid, spesielt i Oslo, men vi ser også at transportørene på buss og trikk er blitt flinkere til å informere om tyverifaren over høyttaler, sier Vennesland.

Også politiet i Oslo bekrefter at antallet tyverier har sunket etter at det ble etablert en egen beredskapsgruppe for lommetyveri for et par år siden.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå