Kjetil (29): Slik lurte jeg nordmenn i timeshare-fella

Løgner, falske skrapelodd og løping fra spansk politi. Slik forteller Kjetil Endresen (29) fra Stavanger om fortiden som «innkaster» for omstridt timeshare-selskap på Gran Canaria.
<p><b>ANGRER:</b> - I ettertid har jeg advart mange mot slike svindler, sier Kjetil Endresen. Til høyre er noen av «souvernirene» han har tatt vare på. Bakgrunnsbildet er fra Puerto Rico.<br/></p>

ANGRER: - I ettertid har jeg advart mange mot slike svindler, sier Kjetil Endresen. Til høyre er noen av «souvernirene» han har tatt vare på. Bakgrunnsbildet er fra Puerto Rico.

- Lønnen var veldig god, og i starten tenkte jeg at vi ikke gjorde noe galt. At det bare var en smart markedsføringsteknikk. Det er noe jeg aldri burde ha gjort, og i ettertid har jeg advart mange mot slike svindler, sier Kjetil Endresen (29) til Dine Penger.

Endresen forteller at han begynte som «innkaster» i oktober 2005: Da var han 20 år og sto på strandpromenaden i Puerto Rico på Gran Canaria.

Oppdraget: Å få par til å sette seg inn i en taxi.

- Jeg var det første leddet. Jobben min var å få sendt flest mulig til kontoret hvor medlemskapene ble solgt. Kontoret lå i et nedlagt handlesenter i Maspalomas. Jeg fikk provisjon for hvert par som satte seg inn i bilen, hevder Endresen.

Han sier han fikk best betalt for nordmenn – 200 euro per par.

- De hadde gjerne mer penger på konto, forteller Endresen, som i dag jobber som bibliotekfullmektig ved Universitetet i Stavanger.

Ny timeshare-svindel. Forrige uke gikk spansk politi nok en gang til aksjon mot timeshare-svindlere på Gran Canaria, etter å ha mottatt 150 anmeldelser. Ifølge Canariajournalen skal en nordmann være blant de arresterte.

I helgen fortalte Kirsten Norderud om hvordan hun og ektemannen tapte 60.000 kroner på en timeshare-pakke fra det omstridte selskapet Viajes Sonnentravel i Gran Canaria i 2006 – som den gang lå på klagetoppen til Forbruker Europa.

Det er dette selskapet Kjetil Endresen fra Stavanger sier han jobbet for.

E24 Dine Penger har i flere dager forsøkt å komme i kontakt med Viajes Sonnentravel, men all kontaktinfo har ledet til telefonsvarere eller personer som sier de ikke har noe med selskapet å gjøre.

Kom i norsk miljø. Endresen sier han ønsker å stå frem for å kaste lys over hvordan timeshare-selskap lokker folk inn i sine medlemskap og hindre at flere blir offer for slike svindler.

- Jeg fikk jobben gjennom noen jeg kjente i Norge. Jeg ble flydd gratis til Gran Canaria, fikk ordnet leiebolig og lommepenger, og kom inn i et miljø med andre nordmenn, forteller Endresen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

<p><b>LOKKEMIDDEL:</b> Kjetil Endresen sier han ikke hadde noen arbeidskontrakt, men har tatt vare på materiellet han benyttet da han lokket turister i timeshare-fella.</p>

LOKKEMIDDEL: Kjetil Endresen sier han ikke hadde noen arbeidskontrakt, men har tatt vare på materiellet han benyttet da han lokket turister i timeshare-fella.

Løp fra politiet. Han sier det på den tiden kunne stå 50 ulike timeshare-representanter på strandpromenaden samtidig – og at de ofte tiltrakk seg politiets oppmerksomhet.

- Når politiet kom, måtte vi bare gjemme tingene våre og løpe vekk. Vi ropte kodeord for å varsle hverandre. Av og til fikk vi bot, sier Endresen.

Overfor parene som lot seg stanse på strandpromenaden brukte de et velfungerende triks:

<p><b>«FERIE STATISTIKK»:</b> - Vi brukte «falske» intervjukjema for å finne ut om parene kvalifiserte til å sende videre med taxi, sier Kjetil Endresen.</p>

«FERIE STATISTIKK»: - Vi brukte «falske» intervjukjema for å finne ut om parene kvalifiserte til å sende videre med taxi, sier Kjetil Endresen.

- Begge fikk skrapelodd, men vi lot gjerne mannen tape, mens kona fikk et vinnerlodd. Premien var gjerne en sydenferie, en datamaskin eller et stereoanlegg. De ble ofte veldig glade, sier Endresen.

Haken? Premien måtte heves på kontoret, og slik fikk han parene til å sette seg inn i taxien. Ved ankomst ventet timeshare-selgere som tok over.

- Vi på strandpromenaden fikk vite lite om hvordan de opererte, men salgspitchene kunne vare i flere timer. For de som kjøpte seg inn i ferieklubben, fikk vi en ekstra bonus, forteller Endresen.

Han anslår at han selv tjente mellom 700 og 1.000 euro i uken i provisjon etter hvert som han ble flinkere til å kapre de intetanende taxi-passasjerene.

- Vi ble oppfordret til å lyve så mye vi ville. Jeg fant stadig på nye historier og prøvde så godt jeg kunne å skape tillit, hevder han.

Har du blitt lurt i syden?Tips Dine Pengers journalist!

- Greide ikke mer. Noen ganger tok den dårlige samvittigheten overhånd.

- Jeg husker jeg møtte par jeg ikke greide å sende videre i taxien. Da ga jeg dem to taperlodd, sier Endresen.

Etter tre måneder i jobben dro han hjem for å feire jul med familien. Da bestemte han seg for å ikke dra tilbake.

Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet
Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet

- Det virket spennende i starten, men så begynner du å åpne øynene for hva som faktisk foregår. Samvittigheten min greide ikke mer til slutt.

Endresens fortelling om lokke-metodene han benyttet, samsvarer med en rekke tips VG har mottatt om den «typiske» timeshare-fellen, samt informasjon som Forbruker Europa sitter på.

Ny norsk «venn». Forbruker Europa mottar over hundre klager på timeshare-svindler hvert år.

For Viajes Sonnentravel er det til sammen kommet inn 54 klager. Den siste ble registrert i 2012, får Dine Penger opplyst av Forbrukerrådet.

Direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes sier fremgangsmåten Kjetil Endresen beskriver er typisk for timeshareselgere – og at erfaringen hos Forbruker Europa er at selgerne ofte er norske.

- På den måten skapes det større tillit. Forbrukerne føler til tider at de får en ny norsk venn i Spania som tilfeldigvis har et godt tilbud å komme med, sier Flønes.

Kjenner seg igjen. Hugo Ryvik er redaktør i Canariajournalen, den norske lokalavisen på Kanariøyene som var først ute med nyheten om den pågående timeshare-opprullingen.

Redaktøren har fulgt miljøet i en årrekke, og sier han kjenner seg svært godt igjen i Endresens beskrivelser.  

- Denne innpiskermetoden har blitt hyppig brukt av timeshare-svindlere her nede i minst 15 år. Det er ulovlig virksomhet og noe politiet forsøker å bli kvitt. Selv om en del av innpiskerne har forsvunnet nå, er de fortsatt vanlige å se. På visse steder er trykket intenst, forteller Ryvik til Dine Penger. 

Som første ledd i prosessen er innpiskerne på gata lite involvert i selve timesharesalget, ifølge Ryvik.

- Men de mer aggressive prøver å spikre timeshare-kontraktene på stedet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå