– Mange tenker nok at det lønner seg å vente

Norske boliger har blitt billigere å kjøpe, men dyrere å leie.


<p><b>VANSKELIG Å VÆRE KLARSYNT:</b> Det strides om hvor boligmarkedet vil ta veien i år, etter et år preget med markant korreksjon i flere store byer. Utleietopp tror usikkerheten får mange kjøpere og selgere til å rømme til leiemarkedet. På bildet legger tåken seg over Oslo.</p>

VANSKELIG Å VÆRE KLARSYNT: Det strides om hvor boligmarkedet vil ta veien i år, etter et år preget med markant korreksjon i flere store byer. Utleietopp tror usikkerheten får mange kjøpere og selgere til å rømme til leiemarkedet. På bildet legger tåken seg over Oslo.

– Flere leier ut, og flere leier. Mange tenker nok at det lønner seg å vente med kjøp og salg av bolig i 2018, sier direktør Vibecke Lyse Augdal i Utleiemegleren til E24.

De har nettopp gjort opp status for desember og kan dermed presentere sin leiefasit for  hele 2017:

På landsbasis økte leieprisene med 1,2 prosent i snitt gjennom året.

Dermed viser tallene at leiemarkedet gikk motsatt vei enn bruktboligmarkedet, hvor salgsprisene ble skrelt 2,1 prosent på landsbasis.

Falt 6,2 prosent – steg like mye

Oslo er byen hvor boligprisene falt mest i året som gikk, med en nedgang på 6,2 prosent over tolv måneder (desember til desember).

Interessant nok registrerer Utleiemegleren nøyaktig like sterk prisvekst på sine minste krypinn:

I snitt må leietakere nå punge ut 9.232 kroner i månedsleie for objekter uten eget soverom, etter en prisøkning på 6,2 prosent gjennom 2017.

Leieprisene på toroms- og treromsleiligheter i hovedstaden økte også gjennom året, da med henholdsvis 3,3 og 0,9 prosent.

– Vil se om prisene synker mer

– Uro i kjøpemarkedet vil alltid ha denne effekten, sier Lyse Augdal, og fortsetter:

– Etter at boligprisene begynte å falle, har mange blitt avventende med både med kjøp og salg. Og så tenker man at det kanskje er like greit å leie en stund. Det er en trend vi merket gjennom hele 2017, forklarer hun.

Hun sier tallene deres bekrefter trenden, men økning i både antallet utleieobjekter, og en høyere etterspørsel som tar unna volumøkningen.

 <p><b>SER LEIE-BYKS.</b> Det ble dyrere å leie bolig gjennom et fjorår hvor boligmarkedet gikk utfor. Direktør Vibecke Lyse Augdal i Utleiemegleren synes ikke det er rart.</p>

SER LEIE-BYKS. Det ble dyrere å leie bolig gjennom et fjorår hvor boligmarkedet gikk utfor. Direktør Vibecke Lyse Augdal i Utleiemegleren synes ikke det er rart.

Utleiemeglersjefen tror det særlig for førstegangskjøpere blir viktig å debuttere i boligmarkedet med god timing:

– Mange ønsker nok å se an om prisene synker mer først, og velger da å leie.

Usikre desember-tall

Utleiemeglerens statistikk for desember er svært sprikende fra by til by, med både sterke prisfall og prisøkninger om hverandre.

Det er vanskelig å spore en klar trend:

Oslo hadde for eksempel 3,2 prosents leieprisfall på ettromsleiligheter fra november, men nær like stor oppgang på treromsleiligheter.

Og i Stavanger steg leieprisene på toromsleiligheter med hele 13,1 prosent mot samme måned i fjor.

– Desember er alltid en spesiell måned.  Folk flytter gjerne bare hvis de må, sier Lyse Augdal.

– Utvalget blir dårligere?

– Ja, enkeltobjekter kan farge statistikken og gi store utslag i snittallene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå