Så opptatt er nordmenn av etisk handel

Tenker du på miljø og etikk når du handler mat? Det gjør også halvparten av Norges befolkning.


<p><b>FAIR BANANER:</b> Flere nordmenn er opptatt av blant annet arbeidsvilkårene til maten som importeres. De siste tyve årene har arbeidsvilkårene til bananbønder i Mellom-Amerika fått stor oppmerksomhet. Her fra en bananplantasje i Santa Marta i Colombia.</p>

FAIR BANANER: Flere nordmenn er opptatt av blant annet arbeidsvilkårene til maten som importeres. De siste tyve årene har arbeidsvilkårene til bananbønder i Mellom-Amerika fått stor oppmerksomhet. Her fra en bananplantasje i Santa Marta i Colombia.

Det viser en fersk undersøkelse fra InFact, utført på oppdrag av Framtiden i våre hender.

Undersøkelsen viser at 52 prosent svarer at de er enig i at hensynet til miljø og etikk er viktig når man handler mat, klær, datamaskin og mobiltelefon.

32,3 prosent er uenig, mens 15,7 prosent av de spurte oppgir at de ikke vet.

Leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, mener tallene bekrefter oppslutning til forslaget om etikklov, som ligger i Stortinget til behandling denne våren.
– For å ivareta ønsket i befolkningen om høyere etiske standarder, burde våre folkevalgte si «ja» til den ny etikkloven som ligger til behandling i Stortinget, sier han til E24. 

– Vi er svært glade for at en så høy andel av befolkningen er opptatt av etikk. Samtidig er svært lite av den positive endringen på miljøfeltet initiert av næringslivet selv. Det er forbrukere og organisasjoner som har stått bak trykket som har skapt endring.

 <p><b>MER MILJØBEVISSTE FORBRUKERE:</b> Leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender er optimistisk på vegne av nordmenns engasjement for etisk handel.</p>

MER MILJØBEVISSTE FORBRUKERE: Leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender er optimistisk på vegne av nordmenns engasjement for etisk handel.

– Finnes ildsjeler i næringslivet

Det er daglig leder i Initiativ for etisk handel, Per Nitter Bondevik, som har en rekke norske bedrifter som medlemmer, delvis uenig i. Han trekker frem at det finnes ildsjeler i næringslivet, både på «gulvet» og lenger opp i systemet.

 <p>Per Nitter Bondevik, daglig leder i Initiativ for etisk handel.</p>

Per Nitter Bondevik, daglig leder i Initiativ for etisk handel.

– Det er ingen tvil om at kampanjer, medieoppmerksomhet og trykk fra forbrukerne har vært, og vil være veldig viktig. Men det er heller ikke slik at næringslivet er fullt av folk som utelukkende har EBITDA i sjel, hjerte og sinn. Selv om det nok også finnes, sier han til E24.

– Fokuset fra organisasjoner og media, skandalesaker om du vil, har absolutt bidratt til at mange i næringslivet vet mer, og at de «gode kreftene» har fått større plass internt i bedriftene. Vi må ikke glemme at det ofte også er en intern kamp om fokus – mellom ren profitt, «slik vi alltid har gjort det», og de som kjemper for bærekraftig produksjon.

– Det skjer også ting uten at det ligger kampanjer bak, ikke minst der man ser en positiv sammenheng mellom miljø, sosiale forhold og det økonomiske, sier Bondevik.

Størst engasjement blant eldre

Miljøorganisasjoner domineres av de yngste generasjonene, men undersøkelsen viser at det slettes ikke er de yngste som er mest engasjert.

I aldersgruppen 18–29 år er det bare 45,0 prosent som oppgir å være enig i at etikk og miljø er viktig når man handler, mens 46,5 prosent av de spurte mellom 30–44 sier det samme.

Oppslutningen er høyest i aldersintervallet 45–64 år. Hele 59,1 prosent i gruppen svarer etikk og miljø er viktig, mens blant de spurte over 65 år er andelen 54,1 prosent.

Hos kvinnene har etisk og bærekraftig handel en bredere appell enn hos menn.

Mens 56,5 prosent av de kvinnelige deltagerne er enig i at etikk og miljø er viktig når man handler mat, klær og elektronikk, sier bare 47,5 prosent av menn det samme.

Minst opptatt av etikk i Nord-Norge

Regionalt fordelt, er det tydelig at engasjementet er sterkest i hovedstaden.

** I Oslo er 65,9 prosent av de spurte enig i at etikk og miljø er viktig når man handler, mens 27,0 er uenig.

** På Østlandet for øvrig er 49 prosent enig, mens 31,2 prosent er uenig.

** I Sør-Norge er 46,7 prosent enig, mens 34,0 prosent uenig.

** På Vestlandet er 56,7 prosent enig, mens 29,6 prosent er uenig.

** I Midt-Norge er 52,2 prosent enig. 34,5 prosent er uenig. 

** I Nord-Norge er bare 43,0 prosent enig, mens 40 prosent er uenig.

Undersøkelsen er basert på svar fra 1.000 respondenter.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå