Disse kundeprogrammene kan bli forbudt

Finanstilsynet krever at DnB NORs helkundeprogram må endres. Sjekk hvilke andre store og kjente banker som har kundeprogram som ligger i faresonen.

			MÅ ENDRE: DnB NOR, Nordlandsbanken, Gjensidige Bank og SpareBank 1 Søre Sunnmøre er blant bankene som må endre kundeprogrammene. Montasje: Dine Penger
MÅ ENDRE: DnB NOR, Nordlandsbanken, Gjensidige Bank og SpareBank 1 Søre Sunnmøre er blant bankene som må endre kundeprogrammene. Montasje: Dine Penger

DnB NOR fikk forrige fredag en stygg ripe i lakken, da Finanstilsynet vurderte storbankens helkundeprogram til å være i strid med den såkalte produktpakkeforskriften.

DnB NORs krav om både forsikring og sparing for å få bankens beste rente, må dermed endres.

Se Finanstilsynets pressemelding om saken her.

Mange banker i faresonen
Det er imidlertid ikke bare DnB NOR som har produktpakker eller kundeprogram som krever forsikring og/eller sparing.

Blant de 20 største og mest kjente bankene er det 9 banker som ligger i faresonen for å måtte endre tilbudet.

    Kilde: Dine Penger. Informasjonen er hentet fra bankens nettsider 29. juni. Med forbehold om feil og endringer.
Kilde: Dine Penger. Informasjonen er hentet fra bankens nettsider 29. juni. Med forbehold om feil og endringer.

- Omfatter alle banker med samme praksis
Finanstilsynet sier at avgjørelsen er prinsipiell og vil omfatte alle andre aktører som har tilsvarende praksis som DnB NOR.

Dette vil Finanstilsynet passe på at blir fulgt.

- Vi har erfaring for at bankene innretter seg i forhold til Finanstilsynets forståelse av lovgivningen, sier kommunikasjonsdirektør i Finanstilsynet, Kjell Arne Aasgaarden, til Dine Penger.

LES OGSÅ:Boligrenten skal raskere opp

Vil følge nøye med
Forbrukerombudet er, kanskje ikke helt overraskende, svært positive til vedtaket fra Finanstilsynet:

- Vi forventer at dette vedtaket vil føre til endringer i en rekke bankers produktpakker, ikke bare hos DnB NOR, sier juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet, Frode Arnesen.

- Så blir det spennende å se hvordan bankene vil tilpasse seg denne prinsipielle beslutningen, noe vi vil følge nøye med på. Man bør uansett merke seg at DnB NOR har fått frist til 15. august for å gjøre de nødvendige endringer, sier Arnesen.

Vil fortsette
DnB NOR skal bruke sommeren på å vurdere forskjellige alternativer til dagens helkundeprogram.

- Vi skal svare Finanstilsynet innen 15.august på hvordan vi vil markedsføre og selge produktene våre etter den datoen, sier informasjonsdirektør i DnB NOR, Thomas Midteide.

Banken vil imidlertid fortsatt belønne kunder med omfattende kundeforhold.

- Som vi har sagt tidligere mener vi fortsatt det er riktig at de som bruker oss mest får våre beste priser. Men slik det ser ut nå må vi gjøre dette på en annen måte enn i dag, sier Midteide.

LES OGSÅ:Dette er Norges bese banker

Vurderer endringer
Av de mer kjente bankene som krever forsikring og/eller sparing for å få beste lånerente, finner vi Storebrand og Gjensidige Bank. Begge bankene vil nå vurdere endringer i sine tilbud.

- Vi tar Finanstilsynes vedtak til etterretning og vil nå gjøre en vurdering av våre programmer på bakgrunn av dette, sier informasjonssjef i Storebrand, Hanne Gudding.

Gjensidige skal også bruke sommeren på å gå gjennom egne kundeprogram.

- Vi har lest Finanstilsynets brev til DnB NOR, og vil selvfølgelig innrette oss etter tilsynets retningslinjer. Vi vurderer nå om dette vil få konsekvenser for våre kundeprogrammer, forteller informasjonssjef i Gjensidige, Christian Haraldsen.

LES OGSÅ:DnB NOR-reklame er ulovlig

Får du beholde samme rente?
Om du som «motvillig» kunde av fordels- eller helkundeprogram nå kan kreve å få beholde samme lånerente selv om du flytter forsikring eller sparing, er usikkert.

- Når det gjelder virkningen for den enkelte kunde er det litt vanskelig å si noe konkret om det, sier Frode Arnesen i Forbrukerombudet.

Ifølge Finansavtaleloven skal det ikke skje urimelig forskjellsbehandling mellom kunder, heller ikke når det gjelder lån.

- Dette må da vurderes i forhold til å tilby særlig gunstige lånevilkår til kunder som eksempelvis også tegner forsikring, sier Arnesen.

Finanstilsynet har ikke tatt stilling til forhold mellom bank og kunde, og kan derfor ikke svare på om kundene kan beholde sin lånerente, selv om de flytter forsikring eller sparing til en annen bank.

På forsiden nå