DNB stanser valutalån til bolig: – Blir bare et spekulasjonsprodukt

Norges største bank lar ikke lenger privatkunder ta opp boliglån i fremmed valuta.

<p><b>– IKKE ANSVARLIG Å TILBY:</b> Etter sveitserfranc-sjokket torsdag bestemte DNB å trekke tilbudet av valutalån til private boliglånskunder fredag. – Det er så store svingninger i valutamarkedet nå at det vil være ren spekulasjon, sier informasjonsdirektør Even Westerveld til E24.<br/></p>

– IKKE ANSVARLIG Å TILBY: Etter sveitserfranc-sjokket torsdag bestemte DNB å trekke tilbudet av valutalån til private boliglånskunder fredag. – Det er så store svingninger i valutamarkedet nå at det vil være ren spekulasjon, sier informasjonsdirektør Even Westerveld til E24.

– Det er hårreisende at privatkunder kan ta opp store lån i én valuta, og investere i bolig i en annen valuta, sier investeringsøkonom Karl Oscar Strøm til E24.

Torsdag forrige uke ga Sveits opp sitt «valutaforsvar» mot euroen – en beslutning som sendte sveitserfrancen til himmels.

Ved dagens ende var den opp 16 prosent mot den norske kronen.

I praksis betyr det at en nordmann med to millioner kroner i sveitserfranc-lån plutselig hadde 320.000 kroner i «ekstra» gjeld.

Stenger kranene

Og Strøm, som betegner norske bankenes valutalån til vanlige boligkunder som «galskap», har nå fått gehør – i alle fall hos den største. 

– På bakgrunn av svingningene i valutamarkedet den siste uken, stengte vi adgangen for private til å ta opp boliglån i valuta i DNB på fredag, sier informasjonsdirektør Even Westerveld til E24.

Sin størrelse tatt i betraktning har DNB relativt få privatkunder med valutalån. Ifølge Westerveld dreier det seg om et hundretalls personer, hvor en mindre andel av disse har valutalånet som boliglån.

– Det er en veldig, veldig liten andel av våre kunder som har boliglånet sitt i fremmed valuta. Det er fordi man skal være villig til å ta ekstremt høy risiko for å ha valutalån. Det er et produkt som kun er for spesielt interesserte, sier Westerveld.

Vil ha frarådingsplikt

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm langt ifra alene om å rette kritikk mot norske bankenes omgang med valutalån.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener norske bankene bør ha plikt til å fraråde mot valutalån.

I et blogginnlegg i forrige uke spør også finansmannen Peter Warren om valutaspekulasjon med boliglån egentlig er forenelig med god forretningsskikk, og trekker paralleller til de mye kritiserte strukturerte spareproduktene.

– Ikke ansvarlig å tilby

Og fra fredag fikk altså ingen privatkunder hos DNB lenger lov til å pådra seg slik gjeld.

– Vi mener det er så store svingninger i valutamarkedet nå at det vil være ren spekulasjon. Da er det mest ansvarlig fra vår side å ikke tilby det akkurat nå.

– Det er ikke forsvarlig?

– Det er i alle fall ekstremt høy risiko, og da blir det bare et spekulasjonsprodukt. Det ønsker ikke vi at det skal være.

- Peter Warren er blant de som nå retter kritikk mot bankenes bruk av valutalån til bolig, og sier kundene kan ha fått dårlige råd?

- Jeg opplever ikke at den kritikken rammer oss.

På ubestemt tid

Beslutningen om å stanse boliglån i valuta er tatt på ubestemt tid, får E24 opplyst mandag.

Westerveld sier DNB fremover vil gjøre «fortløpende vurderinger av situasjonen» for å avgjøre når det eventuelt igjen skal tilbys privatkunder.

– Det er et produkt vi ikke markedsfører i det hele tatt, påpeker Westerveld.

– Vil dere noen gang anbefale vanlige folk å ta opp slike lån?

– Nei, og siden vi ikke markedsfører produktet og nå også har stengt adgangen, sier det vel seg selv. Det er ikke for vanlige boliglånskunder.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå