Gebyrfrie bankkort i utlandet

14 banker lar deg bruke feriepengene gebyrfritt i utlandet. Se hvilke banker det gjelder her.

			Skal du på ferie i utlandet, kan det være greit å sjekke hva banken din tar betalt for kortbruken. Bare 14 av landets nærmere 150 banker lar deg bruke kortet gratis. Foto: Colourbox.
Skal du på ferie i utlandet, kan det være greit å sjekke hva banken din tar betalt for kortbruken. Bare 14 av landets nærmere 150 banker lar deg bruke kortet gratis. Foto: Colourbox.

 Bank- og kredittkortet har tatt fullstendig over som betalingsmiddel når nordmenn drar på ferie. Det er imidlertid ikke likegyldig hvilket kort du benytter på utenlandsferien.

Dine Penger har gått gjennom samtlige bankers gebyrer og kan vise hvilke banker som lar deg bruke dine egne penger gratis.

14 banker uten gebyrer
Da vi sjekket det samme i fjor sommer var det 14 banker som var gebyrfrie i utlandet. I år er det like mange. Forskjellen fra i fjor er at Søgne og Greipstad har forsvunnet fra listen mens KLP Banken er nykommer.

To av storbankene, Fokus Bank og Sparebank 1 SR-Bank er blant bankene som ikke krever deg for gebyrer. DnB NOR, Postbanken og Nordea har derimot alle gebyrer på utenlandsbruken.

Spar hundrelapper på ferien
Nederst på listen finner vi tre lokale sparebanker som har relativt høye uttaksgebyrer i utenlandske minibanker. Forskjellen fra topp til bunn for vårt bruksmønster er 450 kroner - penger du sikkert vil bruke på andre ting enn gebyrer.

Se oversikten her:

 

Billigst å ta ut penger i utlandet
Undersøkelser Dine Penger har gjennomført, viser at det i de fleste tilfeller vil lønne seg å benytte seg av et gebyrfritt Visa-kort i minibanken når du ankommer ferielandet.

Valutakursen som benyttes, er den Visa oppnår hos sine bankforbindelser. Du kan sjekke Visas internasjonale vekslingskurser her.

LES OGSÅ:Mange slepphendte kortbrukere

Valutapåslag holdt utenfor
I tabellen har vi ikke tatt med valutapåslaget på 1,75 prosent som så å si alle norske banker benytter seg av. Valutapåslaget skal ifølge bankene dekke valutarisiko, avgifter til Visa og andre kostnader bankene har ved kortbruk i utlandet.

Da vi undersøkte dette i fjor sommer viste utregninger at valutapåslaget utgjorde nærmere 1 milliard kroner i årlige inntekter for norske banker.

For å se hvor mye din bank tar i gebyrer for bruk av bankkort i utlandet, kan du teste Dine Pengers kalkulator:

KALKULATOR:Finn beste brukskonto

Bruk kredittkort til varekjøp...
Generelt anbefaler Dine Penger at du i utlandet bruker kredittkort til varekjøp og debetkort til uttak av penger fra minibank. Dette både av hensyn til sikkerheten og anvendeligheten.

Kredittkortet gir deg en ekstra garanti dersom du blir svindlet eller dersom det er feil på varen eller tjenesten du har kjøpt. Med kredittkort kan du kontrollere regningen i etterkant og nekte å betale omstridte krav.

LES OGSÅ:Slik bruker du kortet sikkert på ferie

...og debetkort til kontantuttak
Debetkortet - bankkort som er knyttet til kontoen din og hvor pengene trekkes umiddelbart - er som regel billigere å bruke ved kontantuttak. Grunnen til at vi anbefaler kredittkort fremfor debetkort ved varekjøp, er at risikoen for tap er større ved misbruk av et kort som er knyttet til en bankkonto.

Eller Landkreditt Visa Kredittkort til alt
Landkreditt Visa Kredittkort er det eneste kredittkortet som er gebyrfritt i bruk (både varekjøp, minibankuttak og kontantuttak) og som heller ikke krever renter fra uttaksdato - så lenge du betaler hele kredittkortregningen ved forfall.

På forsiden nå