- Godt mulig renten skal bli enda lavere

Ekspertene forventer lav rente i lang tid.
<p><b>NED?</b> Når man ikke tror renten kan bli lavere, kan den det, sier Dine Penger-redaktør Tom Staavi.</p>

NED? Når man ikke tror renten kan bli lavere, kan den det, sier Dine Penger-redaktør Tom Staavi.

Lavere: For ett år siden mente Dine Penger-redaktør Tom Staavi at det ville være lønnsomt å binde renten.

Nå er fastrenten på lån med fem års bindingstid sunket med ytterligere 0,3 prosent-poeng.

20. september i fjor hadde Fokus Bank Norges beste tilbud på et fastrentelån på én million kroner - til 4,04 prosents effektiv rente. Nå tilbyr Nordea det samme lånet til 3,73 prosent.

Med én million i lån betyr det 3100 kroner ekstra i din lommebok i år, i stedet for til bankenes velfylte hvelv.

«Mitt tips er at det om fem år vil vise seg at det var lønnsomt å binde renten i disse dager», skrev Dine Penger-redaktøren i en kommentar i VG i fjor.

KALKULATOR:Finn beste fastrentelån

- Kan bli lavere. - Til det er det bare å si at det er enda mer sannsynlig at det lønner seg å binde renten nå. Dette viser jo det som er mitt hovedpoeng: når man ikke tror renten kan bli lavere så kan den faktisk bli det. Og det er godt mulig at renten skal bli enda lavere, sier Tom Staavi til VG.

I kommentaren skrev Staavi at han er prinsipiell tilhenger av å velge flytende rente. Det er han ennå.

- Bakgrunnen er enkel: Ramler verden sammen får du en lav rente. Men når det går bra øker også inntektene, og du tåler en høyere rente. Men noen har lånt så mye at de ikke vil tåle at renten stiger mye. Og er du en sånn en, må du bare løpe og binde renten. For nå er du så heldig at du får et forbausende lavt rentenivå, sier Staavi.

- Store konsekvenser. Seniorøkonom Roger Bjørnstad i Pöyry sa til VG i fjor at man ikke hadde mye å tape på å binde renten.

Han anbefalte de som ikke tålte en oppgang å binde.

<p>Seniorøkonom Roger Bjørnstad i Pöyry<br/></p>

Seniorøkonom Roger Bjørnstad i Pöyry

- Den kommentaren gjelder alltid, uavhengig av rentenivå. Årsaken er at konsekvensen blir så mye verre hvis den går opp, og man ikke har økonomi til å takle det, enn hvis den går ned, og man sparer noen kroner, sier han.

Bjørnstad sier han forventer enda lavere rentenivåer i fremtiden.

- Jeg anser sjansen for det som relativt stor - kanskje åtti prosent. I forhold til euroen er kronekursen nå på 7,30. Det er jeg ikke komfortabel med, og stabiliserer kronekursen seg der, kan det tvinge Norges Bank til å senke styringsrenten, sier han.

- Renten skal opp. Professor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo understreker at dagens rentenivå er svært lavt, uansett om renten er flytende eller fast.

- Dersom man da ønsker å redusere risikoen og har store lån så er det gode grunner til å binde renten, sier hun.

Hun minner om at renten skal opp, før eller senere.

- Det kan gå ille i Europa men vi er i en særstilling på grunn av oljen. Det er en grense for hvor mye lavere renten kan synke.

Les også:Derfor bør du binde renta nå


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå