Her får du billigst valuta

Bankene tar seg godt betalt når du tar ut utenlandsk valuta. Sjekk hvorfor du bør droppe valutauttak i norske minibanker.
<p><b>Velg utenlandske minibanker.</b> Skal du til utlandet så er det billigere for deg å ta ut penger dit du kommer enn i norske minibanker.</p>

Velg utenlandske minibanker. Skal du til utlandet så er det billigere for deg å ta ut penger dit du kommer enn i norske minibanker.

Dropp valutauttak i Norge. Skal du utenlands i sommer, venter du med å ta ut valuta. VG/Dine Pengers pristest viser at det er store penger å spare på å ta valuta i utlandet.

Mest å spare er det om du skal ut av Europa, og trenger mer eksotiske valutaer.

Økonomiekspert Agnes Bergo i Pengedoktoren har denne oppfordringen før utenlandsferien.

<p><b>For lite bevisst.</b> Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren, mener man som reisende bør ta ut penger når man kommer frem til feriestedet.</p>

For lite bevisst. Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren, mener man som reisende bør ta ut penger når man kommer frem til feriestedet.

– Ta ut pengene når du kommer frem! Hvis du må ta ut før du reiser, bør du ta ut bare akkurat det du trenger for å komme deg fra flyplassen og til hotellet.

Hun sier at i euroland vil 50 euro være mer enn nok. Årsaken til dette er at bankene i gjennomsnitt tar cirka 1,75 prosent i påslag.

Les også:Nå kan du nektes pass på flyplassen

Nordmenn må bli mer bevisste. Hun mener nordmenn er for lite bevisst på hva valutaen egentlig koster.

– Norske banker tjener veldig mye på dette gebyret. Det finnes nok ingen konkrete tall på hvor mye de tjener på påslaget for valuta, men det er du og jeg som betaler, sier Agnes Bergo.

VG/Dine Penger har sjekket valutaprisene for uttak med VISA i utlandet, og valutaprisene til DNB og Nordea i norske minibanker. 

Det er mye å spare. 

Av valutaene VG/Dine Penger har sjekket er det kun sveitser franc (CHF) det lønner seg å ta ut i Norge. De øvrige bør du dermed ta ut i det landet du drar til.

Hittil i år er allerede tatt ut valuta for over 1,2 milliarder kroner i DNBs minibanker. Den valutaen det tas ut mest av er euro, britiske pund og amerikanske dollar, ifølge DNB.

Best kurs i utlandet. Valutapåslaget hos nesten alle banker ligger normalt på 1,75 prosent av uttaksbeløpet, men likevel får du bedre kurs om du bruker kortet ditt i minibank i utlandet.

– Når du handler i butikken i utlandet og betaler med vanlig bankkort, får du ofte spørsmål om du vil at betalingen skal være i norske kroner eller utenlandsk valuta. Da skal du velge utenlandsk valuta, sier Bergo.

Velger du å betale i norske kroner, bestemmes nemlig vekslingskursen i den butikken du handler i.

Les også:Betal i lokal valuta

<p><b>Eksklusivitet koster.</b> – Normalt vil mer eksklusive valutasorter ha et større påslag enn mer vanlige valutaer som for eksempel euro, pund eller amerikanske dollar, sier informasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø hos DNB. </p>

Eksklusivitet koster. – Normalt vil mer eksklusive valutasorter ha et større påslag enn mer vanlige valutaer som for eksempel euro, pund eller amerikanske dollar, sier informasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø hos DNB. 

Ekstra gebyr. Informasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB mener bankens valutapriser på norske flyplasser er veldig konkurransedyktige, og at du må betale ekstra gebyr for uttak i utlandet.

– Bankene er avhengig av å ta et valutapåslag for å dekke inn kostnadene knyttet til for eksempel transport av valuta og driftskostnader knyttet til sikkerhet, oppbevaring og salg, sier Korsberg Dalsbø.

Han sier videre at valutapåslaget varierer noe avhengig av hvilken valuta som selges og konkurransesituasjonen i markedet.

Korsberg anbefaler nordmenn på reisefot å skaffe seg noe valuta før avreise.

– Da er flyplassen en god plass å kjøpe dette. Kursene du får er god, gebyrene lave, og du vil også få tak i et stort utvalg med valutasorter. I utlandet anbefaler vi hovedsakelig våre kunder til å bruke kort der, sier Korsberg Dalsbø.

Les også:Rømmer landet – norgesferien blir for dyr

Lite påslag. Også i Nordea opplever de at kundene ønsker å ta ut valuta før reisen.

– Vi har ikke tall på hvor mange, men det er mange som ønsker å ha kontanter tilgjengelig som en trygghet. Påslaget varierer ut fra valuta-type, men på de store valutaene, som for eksempel dollar og euro er det ikke snakk om mye. Husk at man også kan veksle valutaen tilbake når man kommer hjem, for eksempel i våre automater på Flesland, sier assisterende informasjonssjef Johannes Stenwig i Nordea.

Følg Dine Penger på Facebook!


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå