Høy låneaktivitet - men ingen bonanza

Styringsrenten ble som ventet stående på 2 prosent etter dagens rentemøte. Men selv om renten forblir på et lavt nivå, så kan det synes som om nordmenn fortsatt har finanskrisen og varierende rentenivå i bakhodet.

			LAV RENTE: Som ventet lot Gjedrem og Norges Bank renten bli stående i dag. Foto: Scanpix
LAV RENTE: Som ventet lot Gjedrem og Norges Bank renten bli stående i dag. Foto: Scanpix

Når renten er lav, og er forventet å være lav en stund fremover, er det ikke umulig at dette kan føre til en økt lånelyst hos folk.
Vi har snakket med fem banker, som alle melder om en god - og i noen tilfeller relativt - høy aktivitet når det kommer til lån. Men samtidig er det et stykke igjen til de lånehøydene som ble nådd i perioden like før finanskrisen slo til.

FINN DIN LÅNEGRENSE - PRØV DINE PENGERS LÅNEKALKULATOR

- Ingen bonanza
Informasjonssjef Kristin Paus i Postbanken kan fortelle om en helt normal låneetterspørsel.

- Det er helt på det jevne, og ingen bonanza som vi opplevde før finanskrisen. Finanskrisen sitter nok fortsatt litt i folk, og det er en forståelse av at renten vil variere over tid, sier Paus.

- Begrenset virkning
- I det store og hele er etterspørselen etter boliglån god. Det har lenge vært klart at renten vil holde seg nokså lav en god stund fremover. Det har nok påvirket folks låneetterspørsel i positiv retning. Men nye signaler om at renten kan komme til å holde seg lav enda lengre enn tidligere antatt har nok hatt begrenset virkning på låneetterspørselen, sier informasjonssjef i Nordea, Thomas Sevang.

LES OGSÅ:Boligprisnedgang som normalt i juli

Høy aktivitet i sommer
Informasjonssjef i DnB NOR, Aud-Helen Rasmussen kan fortelle om en høy aktivitet på lånefronten hos dem gjennom sommeren.

- Det var god etterspørsel etter boliglån, særlig i juni. Juli var tradisjonelt litt roligere, men nå når folk har kommet tilbake fra ferie, så har etterspørselen økt igjen, forteller Rasmussen.

Ifølge informasjonssjefen melder også DnB NORs eiendomsmeglere om høy aktivitet på eiendomsmarkedet, og særlig er det nå god oppdragsinngang.

Høyere enn i fjor
Hos Skandiabanken ser man en høyere etterspørsel etter lån i år enn i fjor.

- Så langt i 2010 har vi utbetalt ca 30 prosent flere boliglån/boligkreditter enn i samme periode for 2009. Samtidig så er tallene for 2010 fortsatt ikke på høyde med etterspørsel og utbetaling av lån før finanskrisen startet, sier informasjonssjef Johnny Anderson.

Han legger til at lav rente nok er en av årsakene til økt lånetterspørsel, men legger også til at Skandiabanken har vært konkurransedyktige på pris de siste månedene og at de har økt belåningsgrad fra 80 til 85 prosent.

Innstramning
Tidligere i år kom det nye og strengere retningslinjer for utlån i norske banker, noe som blant annet fører til at det kan bli vanskeligere for unge uten egenkapital å få lån til egen bolig.

- De nye retningslinjene har ført til lavere etterspørsel etter Førstehjemslån. Førstehjemskjøpere som ikke har ti prosent egenkapital eller tilleggssikkerhet søker ikke boliglån, fordi de vet de vil få avslag, sier Sevang i Nordea.

LES OGSÅ:Startlån kan være svaret

- Gode hjelpere
Også hos DnB NOR har de sett at innstrammingen i kredittregelverket treffer de unge.

- Men samtidig så ser vi at de unge har gode hjelpere i foreldre og besteforeldre, forteller Rasmussen.

I en undersøkelse som ble gjort for DnB NOR på våren oppga 51 prosent av dem som hadde unge i nær familie at de har hjulpet eller var villige til å hjelpe dem inn på boligmarkedet.

- Men innstrammingen gjør at det blir ekstremt viktig å fylle opp BSU-kontoen. Og nå, når man fortsatt har litt penger på bok etter sommerjobbingen, kan det være et godt tidspunkt for å sette inn litt penger på BSU, er rådet fra Rasmussen.

LES OGSÅ:Unge bør eie boligen selv

På forsiden nå