Kjøper seg forbi helsekøen

Antall nordmenn med helseforsikring er ti ganger så høyt som 2003. Professor i sosialmedisin, Steinar Westin, frykter et todelt helsevesen hvor de rikeste og friskeste får behandling først.
<p><b>Tilbake på topp:</b> Telemontør Bjørn Ingar Sønsthagen (46) var plaget med hjerteflimmeranfall, og ble først forespeilet et halvt års ventetid. Med jobbens private helseforsikring ble han operert på to og en halv måned.</p>

Tilbake på topp: Telemontør Bjørn Ingar Sønsthagen (46) var plaget med hjerteflimmeranfall, og ble først forespeilet et halvt års ventetid. Med jobbens private helseforsikring ble han operert på to og en halv måned.

Opp 22 % fra i fjor. Ferske tall VG har fått fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) viser at 330 000 nordmenn har en eller annen forsikring mot helsekø. Det er en økning på 22 prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. I 2004 gjaldt det samme 32 000 nordmenn.

Det vekker bekymring i flere kretser.

– Jeg er redd for at det bærer i retning av et todelt helsevesen, der det er de rikeste og friskeste som får behandling først, sier professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin til VG. Siden 2005 har han ledet en ekspertgruppe oppnevnt av Helsedirektoratet, som har sett på sosial ulikhet i Helse-Norge.

Westin frykter at en stadig økning i antall nordmenn med privat helseforsikring kan føre til at Norges offentlige helsevesen undergraves og at tilbudet på sikt kan bli dårligere.

Sprer angst. – Jeg mener at det ikke er behov for det i Norge. Etterspørselen skapes via selskapene, som sprer angst for sykdommer og fare. De fleste får fortsatt behandling i det offentlige, og gevinsten ved privat helseforsikring er små, mener Westin.

Han får støtte fra samfunnsdebattant og professor i sosialmedisin Per Fugelli (68).

– Solidaritetstradisjonen står i fare med denne økningen i tegning av helseforsikring. Folk bryr seg om seg og sine og gir f ... i resten. Da risikerer vi amerikanske tilstander hvor et barn kan dø fordi moren ikke har råd til den beste behandlingen, sier Fugelli.

Les også:Forsikringene du behøver

Forstår økningen. Også statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, mener at norsk helsevesen er så godt at det er unødvendig å ta privat helseforsikring.

– Jeg ville ikke brukt pengene mine på det. Det finnes noen eksempler på mennesker som har ventet for lenge, og vi er derfor opptatt av å få ned ventetiden, sier statssekretær Robin Kåss.

Det er imidlertid langt fra alle som er enige i at norsk helsevesen leverer varene.

– Det er ikke vanskelig å forstå økningen i forsikringer når du ser hvor lang ventetid det er i det offentlige, sier lege, Ap-er og tidligere SV-er, Olav Gunnar Ballo (55).

Som fastlege i Alta ser Ballo fordelene de forsikrede nyter.

Kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), Leif Osland, avviser at forsikringsselskapene skaper en ubegrunnet frykt for ikke å få rask nok behandling. Han mener at tilbudet fra det offentlige helsevesenet ikke er tilstrekkelig, og at det er behov for privat supplement.

<p>Kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO<br/></p>

Kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO

– Behandlingsforsikring tilbudt av forsikringsselskap garanterer rask behandling ved private sykehus i utlandet og Norge, sier Osland.

Etterspurt produkt. Han forteller at gjennomsnittlig betaler bedriftene i underkant av 2000 kroner per ansatt for helseforsikring.

– Tallene viser at selskapene leverer et produkt som er etterspurt i markedet, og det er fordi det er et behov for det. Det offentlige er gode på å behandle akutte skader som for eksempel benbrudd raskt, mens det tar lengre tid for slitasjeskader i rygg, nakke, skuldre og knær, sier Osland.

Les også Tom Staavis kommentar:Helseminister: Bør jeg tegne privat helseforsikring?


I jobb på 1-2-3

<p>Telemontør Bjørn Ingar Sønsthagen (46)</p>

Telemontør Bjørn Ingar Sønsthagen (46)

Forsikret, syk, operert. På 1-2-3 har energimontør Bjørn Ingar Sønsthagen (46) gått fra å være plaget med hjerteflimmeranfall, til toppen av lysmastene igjen. Opprinnelig fikk han første time i mai år etter å ha vært på utredning i november i fjor. Men så fikk han vite om jobbens helseforsikring.

– Jeg ringte Storebrand Helse 28. februar og ble henvist til time på Aleris 9. mars. 2. mai var jeg operert i Danmark, før jeg opprinnelig skulle på første time på Ahus, sier Sønsthagen.

Han er særdeles fornøyd med ordningen. For gjennom det offentlige helsevesenet skulle han vært operert på Rikshospitalet i november, altså om over tre måneder.

Med helseforsikringen stod Sønsthagen aldri i kø for operasjon, men utredning og blodfortynnende behandling i forkant gjorde at det likevel tok to måneder før han kunne opereres.


Ikke lavere sykefravær

Ni av ti nordmenn med sykeforsikring har fått den gjennom jobben. Norsk forskning viser imidlertid at sykeforsikring slett ikke betyr lavere sykefravær hos de ansatte.

Forsikringsselskapene lokker med redusert sykefravær ved å redusere behandlingstiden for ansatte som står i helsekø.

Undersøkelser kan foreløpig ikke underbygge noen økonomisk gevinst hos norske bedrifter med forsikrede arbeidstakere.

– Bedriftene må gjerne ha helseforsikringen som en personalpolitisk gulrot, men økonomisk lønner det seg ikke, sier Karl-Gerhard Hem, forsker ved SINTEF.

En tidligere undersøkelse han har gjort viser nemlig at bedrifter ikke har effekt av helseforsikrede ansatte. Selv om 33 av 54 bedrifter mente nytten var større enn kostnadene, var det kun 5 av 54 bedrifter som så en markert nedgang i sykefraværet.

En annen undersøkelse er gjort tidligere, med lignende konklusjon. I Sverige har det derimot vært påvist en effekt på 20 prosent. Men der er det også snakk om et annet offentlig helsevesen.

Les også:Ny mini uføreforsikring

Sjekk forskjellen

Opptil flere måneders ventetid kan skille mellom offentlig og privat behandling. Muskel- og skjelettlidelser er den største diagnosegruppen. 40 prosent av sykefravære skyldes skader og lidelser av disse typene.


NAKKEKIRURGI

OFFENTLIG: Utredning: 94 dager,  Innleggelse:122 dager
PRIVAT:Utredning: 9 dager,  Innleggelse: ca 9 dager

NAKKEPROLAPS
OFFENTLIG:
Utredning: 101 dager,  Dagpoliklinisk behandling: 56 dager,  Innleggelse: 122 dager
PRIVAT: Utredning: 9 dager,  Innleggelse: ca 9 dager

SKULDEROPERASJON
OFFENTLIG:
Utredning: 140 dager, Dagpoliklinisk behandling: 166 dager, Innleggelse: 134 dager
PRIVAT: Utredning: 7 dager,  Innleggelse: ca 9 dager

SKULDER, KIKHULLSOPERASJON
OFFENTLIG:
Utredning: 138 dager,  Dagpoliklinisk behandling: 136 dager, Innleggelse: 141 dager
PRIVAT: Utredning: 7 dager,  Innleggelse: ca 9 dager
 
KORSBÅND
OFFENTLIG:
Utredning: 121 dager, Dagpoliklinisk behandling: 161 dager, Innleggelse: 164 dager
PRIVAT: Utredning: 7 dager Innleggelse: ca 12 dager
 
MENISK
OFFENTLIG:
Utredning: 126 dager. Dagpoliklinisk behandling: 115 dager, Innleggelse: 126 dager
PRIVAT: Utredning: 7 dager, Innleggelse: 7 dager

ALBUE

OFFENTLIG:
Utredning: 127 dager,  Dagpoliklinisk behandling: 130 dager,  Innleggelse: 145 dager
PRIVAT: Utredning: 7 dager Innleggelse: ca 9 dager

 
* Tallene for det offentlige er snittet av makstiden ved alle sykehus i Norge. Utrednings- og behandlingstid for personer med helseforsikring varierer, men de fleste selskapene som formidler sykeforsikring, opererer med en maksimal behandlingstid på 10-20 dager. Tallene for privat viser maksimal ventetid ved normal drift hos Aleris Helse, Norges største private helseaktør.
Kilde: Aleris Helse og www.frittsykehusvalg.no
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå