Kredittkortet er forbrukerens beste venn

Handler du med kredittkort får du en gratis kjøpsforsikring med på handelen.

			Kredittkortet gir deg ekstra rettigheter ved kjøp av varer og tjenester. Bruk det derfor ved alle større kjøp. Foto: Sjur Jansen.
Kredittkortet gir deg ekstra rettigheter ved kjøp av varer og tjenester. Bruk det derfor ved alle større kjøp. Foto: Sjur Jansen.

Å betale med kredittkort gir deg en ekstra sikkerhet som følge av finansavtalelovens § 54 b.
Denne gir deg nemlig rett til å klage til kortselskapet dersom varen eller tjenesten du har kjøpt, har feil eller mangler, og du ikke får gjennomslag ved å klage til selgeren.

Samme krav til kredittyter
Loven sier at du kan «gjøre gjeldende de samme innsigelser og pengekrav på grunnlag av kjøpet som han kunne gjøre gjeldende mot selgeren».

Du kan ikke kreve mer tilbake enn beløpet du i utgangspunktet har blitt trukket for, og du må klage til kredittgiveren så snart det er rimelig anledning til å gjøre det.

LES OGSÅ:Gebyrfrie bankkort i utlandet

Også i utlandet
Denne lovbestemmelsen er altså din kjøpsforsikring mot alt fra konkurstruede flyselskaper til møbelbutikken som nekter å rette opp en mangel ved sofaen.

Den gjelder også ved kjøp av varer og tjenester i utlandet, men da etter de kjøps- og forbrukerrettigheter som gjelder i det landet du kjøpte varen i.

Krav
For at du skal kunne klage til kredittyter, må visse krav være oppfylt:

1. Du må ha handlet på kreditt - noe du har gjort om du bruker kredittkort.

2. Du må ha handlet hos en næringsdrivende. Kjøp fra privatpersoner f.eks på Finn.no eller QXL dekkes ikke. Heller ikke om du som næringsdrivende kjøper noe fra en annen bedrift.

3. Det må foreligge en feil eller mangel ved varen eller tjenesten som du har kjøpt.

Dette betyr at du må ha en reell grunn til å klage, det være seg manglende levering, konkurs, mangler ved selve varen/tjenesten eller ikke oppfylt angrerett for å nevne noe.

4. Du må ha forsøkt å løse saken hos selger først. Klag skriftlig til selger innen rimelig tid. For varer er dette innen to måneder i følge forbrukerkjøpsloven.

Får du avslag eller ikke svar fra selger, må du innen rimelig tid klage til kredittyter.

Kredittyter
Kredittyter er i denne sammenheng den banken eller kredittkortselskapet som har utstedt kredittkortet. For eksempel er DnB NOR er kredittyter om du har betalt med et DnB NOR Total Mastercard.

NB! Reglene ovenfor gjelder altså kredittkort, ikke debetkort. Debetkort er kort hvor betaling og kontantuttak trekkes direkte fra lønns- eller brukskontoen din.

LES OGSÅ:Kutt bensinprisen med 4 prosent

- Få henvendelser
Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos, forteller til Dine Penger at det er lite henvendelser vedrørende klageretten til kredittkortselskapene.

- Som regel er det vi som minner forbrukeren på at han eller hun har klagemulighet også til kredittyter dersom varen eller tjenesten er kjøpt med kredittkort. I Norge løser imidlertid selger de fleste reklamasjonssaker, men rettigheten i finansavtalelovens § 54b er god å ha dersom selger mot formodning ikke ordner opp, forteller Halsos.

Forbrukerrådet har heller ikke mottatt henvendelser på at kredittkortselskapene ikke tar reklamasjoner begrunnet i nevnte paragraf alvorlig.

- Det tyder på at kredittkortselskapene er sitt ansvar bevisst, sier Halsos.

Halsos forteller også at forbrukermyndighetene sammen med andre kjempet for å beholde denne rettigheten, da den var oppe til behandling i forbindelse med ny finansavtalelov som ble gjeldende fra i sommer.

Les mer om dette her.

Hjelper til ved behov
DnB NOR forteller at de hjelper kundene så langt det lar seg gjøre ved konkurs eller andre problemer som oppstår ved varer eller tjenester kjøpt med et av deres kredittkort.

- Vi har en egen reklamasjonsavdeling som tar seg av dette og hjelper kunder som kontakter oss. Utfallet vil være forskjellig fra sak til sak, men vi har flere eksempler på at kunden får pengene tilbake etter å ha reklamert, sier direktør for samfunnskontakt i DnB NOR, Dag Arne Kristensen, til Dine Penger.

Lånebeløpet er problemet
Selv om kredittkortselskapene opererer med høye renter i forhold til vanlige lån, behøver det ikke koste deg all verden dersom du klarer å nedbetale kreditten relativt fort.

Farlig blir det først dersom du handler på kreditt for penger du ikke klarer å betale tilbake på lang tid.

Det er ikke rentene på kredittkortet som ødelegger økonomien din, men at du bruker penger du verken har eller kommer til å få. Selv om rentene kan være uhyrlige (gjerne 1,5 % pr måned eller mer), er det lånebeløpet som lenge vil være ditt største problem.

Trekker du kortet for 20.000 kroner, vil renten første måned etter forfall være bare 300 kroner. I mange måneder er det de 20.000 kronene som vil plage deg mest.

På forsiden nå