Unge har minst forbruksgjeld

En kartlegging fra Finanstilsynet avslører at det er godt voksne førtiåringer som er verstinger i opptak av dyre forbrukslån. Men unge sliter mest med å gjøre opp for seg.
ALDERSFORDELING: Diagrammet viser at unge mellom 18 og 29 år har minst i forbrukslån, mens 40-åringer er gjelds-verstingene. Rosa søyler viser fjorårets tall, de grønne er for 2010. Kilde: Finanstilsynet
ALDERSFORDELING: Diagrammet viser at unge mellom 18 og 29 år har minst i forbrukslån, mens 40-åringer er gjelds-verstingene. Rosa søyler viser fjorårets tall, de grønne er for 2010. Kilde: Finanstilsynet

- Det har vært rettet mye fokus på at unge tar opp mye i forbrukslån. Da bidrar vi med litt saksopplysning her: Først og fremst utgjør ikke forbrukslån en veldig stor andel av totale utlån. For det andre er unge under 30 år faktisk den gruppen som tar opp minst forbrukslån, forklarer Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen til Dine Penger.
Kun syv prosent
En større kartlegging av utviklingen i forbrukslån og mislighold av lånene blant ulike aldersgrupper, ble presentert i rapporten «Finansielt utsyn 2012» som Finanstilsynet fremla tirsdag.

Den viser at det er unge mennesker mellom 18-29 år som har klart minst i dyr forbruksgjeld. Forbrukslånene til denne aldersgruppen utgjør kun 7 prosent av totalen, viser Finanstilsynets oversikt.

LES OGSÅ:- Ikke push kredittkort på unge

Finanstilsynets definisjon omfatter både kortbaserte utlån og andre forbrukslån uten sikkerhet, der renten er «gjennomgående høy». Kartleggingen er gjort med et utvalg på 20 selskaper som tilbyr forbruksfinansiering, av dem 11 banker.

Misligholder mest
Alt er imidlertid ikke bare fryd og gammen: Kartleggingen viser også at andelen mislighold blant forbrukslånene som tas opp er klart høyest for gruppen 18-29 år. Prosentsatsen synker jevnt etter hvert som alderen øker.

Totalt sett gjør likevel det beskjedne opptaket av forbrukslån blant unge at antallet inkassosaker er langt lavere enn for 30- og 40-åringene.

BAKSIDEN AV MEDALJEN: Selv om de yngste har minst i dyr forbruksgjeld, kan de ikke skryte på seg å være flinke tilbakebetalere. Diagrammet viser at andelen forbrukslån som misligholdes er høyest blant unge. Samtlige grupper har imidlertid skjerpet seg siden 2010. Kilde: Finanstilsynet
BAKSIDEN AV MEDALJEN: Selv om de yngste har minst i dyr forbruksgjeld, kan de ikke skryte på seg å være flinke tilbakebetalere. Diagrammet viser at andelen forbrukslån som misligholdes er høyest blant unge. Samtlige grupper har imidlertid skjerpet seg siden 2010. Kilde: Finanstilsynet


LES OGSÅ:Menn er dårligere betalere

40-åringer verst
Både i 2010 og i fjor tok 30-åringer opp langt mer gjeld til forbruk enn 20-åringer.

Men det er de som befinner seg midtveis i livet som er verstingene i dyr forbruksgjeld. Aldersgruppen 40 til 49 sto for over 30 prosent av totalporteføljen i fjor.

- Forbrukslån er det godt voksne mennesker som har den største andelen av, kommenterer Baltzersen.

Flere avslag
Han er likevel varsom med å dele ut ris eller ros:

- Vi vet ikke grunnen, men kredittverdigheten blir jo vurdert ved slike lån. Det er nærliggende å tro at unge med lavere inntekt i snitt får lavere score, som kan gi flere avslag enn eldre aldersgrupper får, sier Balterzen.

Han presiserer at avslagsprosenten på søknader om forbrukslån totalt sett er høy, fra 40-90 prosent. Finanstilsynet har ikke delt opp tallet i aldersgrupper, og Balterzen sier de ikke vet sikkert om unge faktisk får flere avslag.

LES OGSÅ:- Unge må ta ansvar selv

Har strengere krav
Informasjonssjef i DNB Thomas Midteide bekrefter at unge hos dem kan forvente seg mer avslag på søknad om forbrukslån enn andre.

- Det stemmer at det er og skal være vanskelig for unge å få forbrukslån og kreditt fra oss, sier Midteide.

Ifølge ham har DNB gode modeller for å kredittscore folk og slik avgjøre hvilken lånebelastning folk vil tåle. Unge som ikke jobber får typisk en kredittkortramme på 5000 på kredittkortet, opplyser Midteide.


- Ufortjent dårlig rykte
Men for mislighold er unge faktisk bedre i DNBs bøker enn 40-åringene.

- Fra vårt ståsted har unge et ufortjent dårlig rykte. Blant våre kunder er det lavere grad av mislighold blant unge enn andre, opplyser Midteide.

Han tror noe av forklaringen kan være at unge har enklere for å stramme inn livreima når de har knappe ressurser, for å klare å overholde sine betalingsforpliktelser.

- Det er lettere for en ung person å leve knapt enn en familiefar, som har store utgifter til bolig, bil og båt, sier Midteide.

Ikke anbefalt
Forbrukslån er lån med rask behandlingstid som gis med liten eller ingen sikkerhet. Baksiden er at renten er høy - ofte nærmer den seg 20 prosent.

Dine Penger fraråder opptak av forbrukslån bortsett fra i unntakstilfeller.

Et slikt kan være at du vil slå til på et godt tilbud på en dyr vare som er på tilbud, og mangler kontanter akkurat da.

Men selv da bør du bare handle på krita dersom du har mulighet til å nedbetale lånet rett etterpå - for eksempel dersom du venter bonusutbetaling eller penger igjen på skatten.

Forbrukslånenes skyhøye rente viser uansett viktigheten av bygge opp en buffer, slik at du så langt som mulig unngår å måtte ta opp slike lån i utgangspunktet.

På forsiden nå