Pensjonssmell for LO-Gerd

Grasrota i flere kvinnedominerte forbund påførte LO-leder Gerd Kristiansen et sviende nederlag i den betente indre striden om pensjonskravene i lønnsoppgjøret tirsdag.


<p>ENDRINGER: Tross advarsler fra LO-leder Gerd Kristiansen gjorde et flertall i representantskapet endringer i LOs pensjonskrav foran lønnsoppgjøret tirsdag.</p>

ENDRINGER: Tross advarsler fra LO-leder Gerd Kristiansen gjorde et flertall i representantskapet endringer i LOs pensjonskrav foran lønnsoppgjøret tirsdag.

– Byggverket er skjørt. Vi må ikke spenne bein for hverandre, sa Kristiansen før representantskapet tirsdag gikk til votering om LOs krav foran lønnsoppgjøret.

Men flertallet i LOs øverste organ mellom de fireårlige kongressene trosset LO-lederen og det mektige Fellesforbundet. Med 61 mot 52 stemmer fikk Handel og Kontor banket på plass et omstridt tillegg i formuleringene om pensjon.

Uklart

Fellesforbundets leder Jørn Eggum strøk på dør og gikk rett i møter med sine egne. Ingen kunne tirsdag ettermiddag si sikkert hva slags konsekvenser representantskapets vedtak vil få.

– Nå må Fellesforbundet få diskutere seg imellom og med Norsk Industri, sa LO-lederen til pressen etter at voteringsnederlaget var et faktum. Hun ble så spurt om hvordan det føles å lede en organisasjon der man «spenner bein for hverandre», som hun selv uttrykker det.

– Det har vel hendt tidligere i denne organisasjonen at man har spent bein på hverandre, sa hun og avviste kontant at LO-vedtaket er et prestisjenederlag for henne.

Demme opp

Det er ikke enkelt å forklare hvorfor setningen som ble tillagt i LOs tariffpolitiske uttalelse er kontroversiell. Den sier ikke annet enn at et system for samling av opptjente rettigheter og pensjonskapital skal komme til «brede kollektive ordninger».

Men foruten at det gjøres endringer i et dokument som nennsomt har vært filt på i flere måneder, framstår formuleringen som et forsøk på å demme opp for Fellesforbundets omstridte pensjonsmodell, som blant annet tar til orde for individuelle pensjonskontoer.

Handel og Kontors leder Trine Lise Sundnes stemte lojalt med sekretariatets innstilling, men medgir at hun på forhånd var varslet om forslaget som kom fra hennes rekker.

Toner ned

Sundnes sier hun tror Fellesforbundet lever godt med endringen som ble vedtatt.

– Det lå i skissen fra før, det er bare en tydeliggjøring av retning. Og kanskje et lite signal om at individualisering av pensjonsopptjening – der arbeidstakeren blir sittende med forvaltningskostnadene – ikke er veien å gå, sier Sundnes til NTB.

Fellesforbundets Kine Asper avviste at dette er intensjonen, men flere av delegatene var åpenbart i tvil om forsikringene.

I den mye omtalte pensjonsstriden innad i LO i forkant av årets lønnsoppgjør har Handel og Kontor og Fellesforbundet stått på hver sin side. I en forstand har konflikten stått mellom lavtlønte kvinner og «gutta på gølvet».

– Våre kvinnelige medlemmer treffes hardt av dagens regler når det kommer til tjenestepensjon. Vi må jobbe lenger enn menn for å fylle kassa, og vi får flere år uten pensjon fordi vi fysiologisk er disponert til å leve lenger, framholder Sundnes.

– Stort ansvar

De kvinnedominerte LO-forbundene vil følge nøye med fra sidelinjen når Fellesforbundet innleder årets lønnsforhandlinger.

– Dere påtar dere et stort ansvar. Hvis dere ikke leverer, er det dere som setter samholdet i LO på prøve, sa Sundnes i sitt innlegg under representantskapsmøtet.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum slo på sin side fast at forhandlingene om pensjon vil foregå i nær kontakt med LOs øvrige ledelse.

– Vi vil ikke gå et sololøp. Vi har ingen andre hensikter enn å sikre medlemmene en bedre pensjon, forsikret Eggum.

LOs utgangspunkt for årets lønnsoppgjør er å sikre kjøpekraft og økte tillegg til kvinner og lavtlønte. Samtidig kreves pensjonsopptjening fra første krone og dag 1 i arbeidslivet samt tariffesting av tjenestepensjon, men de færreste tror at LO vil komme helt i mål allerede i år med pensjon i offentlig og privat sektor.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå