Nordmenns feriebudsjett i 2016 vekker bekymring

Ekspertene varsler nye dypdykk for oljeprisen, triste lønnsoppgjør og flere arbeidsledige i 2016. Imens styrer Ola og Kari Nordman mot tidens høyeste ferieforbruk.


<p><b>VIL BRUKE REKORDMYE PÅ DETTE:</b> Nordmenns har aldri før planlagt å legge like mye penger i ferie enn nå, viser Virke-tall. Her fra et hotellbasseng på Tenerife.</p>

VIL BRUKE REKORDMYE PÅ DETTE: Nordmenns har aldri før planlagt å legge like mye penger i ferie enn nå, viser Virke-tall. Her fra et hotellbasseng på Tenerife.

Det får sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika til å reagere.

– Jeg har lenge vært bekymret for at folk tar for lett på dette. Det er all grunn til å be folk roe ned feriebudsjettene sine nå, særlig i utlandet. Kronesvekkelsen gjør at ferien fort blir dyrere enn du hadde trodd, sier han til E24.

Ekspertene tror oljekrisen vil prege ditt liv på en rekke områder i år. Blant stikkordene er nye investeringskutt, utsikter til økt arbeidsledighet, og en prisvekst som trolig fjerner alt håp om reallønnsvekst.

Varsler enorm forbruksøkning

Ja, det er tristere tider for Norge.

Men neimen om nordmenn lar det ødelegge ferien: Oppsiktsvekkende Virke-tall viser at «nedgangsåret» 2016 faktisk kan bli tidenes beste inntjeningssår for reisebransjen.

I snitt planlegger norske husstander å bruke 45.800 kroner på ferie i år, viser den ferske Virke-undersøkelsen hvor 1.900 husstander ble spurt. 

Det er en enorm økning på 23 prosent fra 2015, hvor hver husstand anslo 38.200 i gjennomsnittlig feriebudsjett.

Det er også «all time high» – ikke i noe tidligere år Virke registrert at vi varsler like stort ferieforbruk som nå.

Har solgt 26 prosent flere sommerreiser

Mens noen lar seg bekymre, kan charterselskapene smile over den planlagte pengebruken. PR-ansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving sier Virke-tallene stemmer overens med deres egne.

– I reisene vi har solgt fra romjulen til nå, ser vi at folk har betalt seks prosent mer i snitt. De kjøper med andre ord dyrere reiser, sier hun til E24.

 <p>PR-ansvarlig Elisabeth Vonstett-Larsen i Ving.<br/></p>

PR-ansvarlig Elisabeth Vonstett-Larsen i Ving.

Ving har også en oppgang i sommersalget på hele 26 prosent fra i fjor.

– Det tyder på at det blir et flott reiseår fra bransjen vår.

– Bekymringsmeldingene for den norske økonomien har jo ikke stanset. Har budskapet begynt å prelle av på nordmenn?

– Vi må ikke glemme at det rammer en liten del av befolkningen. Jeg pleier å si at så lenge du beholder jobben, kona og huset, så har du det veldig bra. Og renten er rekordlav, påpeker Larsen-Vonstett.

Virke-direktør i Reise Utland Sverre McSeveny-Åril.
Virke-direktør i Reise Utland Sverre McSeveny-Åril.

– Visste ikke hvor det endte

Virkes direktør for utenlandsreiser, Sverre McSeveny-Åril, tror mange nordmenn som først lot seg skremme da oljekrisen var fersk, nå åpner lommebøkene etter å ha erfart at de tross alt ikke er rammet.

– I fjor hadde nedgangstidene startet, og mange var usikre på hvor det kom til å ende. Ett år senere har de fleste nordmenn sett at kjøpekraften er opprettholdt. Dermed går feriebudsjettet tilbake på toppnivå, sier Virke-sjefen til E24.

Saken fortsetter.

 <p><b>BEKYMRET: </b> Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika.</p>

BEKYMRET:  Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika.

– Skrell feriebudsjettet og spis Grandiosa

Men tallene vekker ingen begeistring hos Eika-sjeføkonomen – selv om han kan forstå hvordan nordmenn tenker.

– Ja, folk flest har merket lite til oljenedturen. Men vi har i vente strammere statsbudsjetter, som følge av bortfall av oljeinntekter og sterkt økende utgifter for flyktninger.

– I tillegg kommer lave lønnstillegg i en situasjon hvor prisstigningen er høy, sier Andreassen, og viser til at nordmenn dermed ikke kan vente seg mer å rutte med.

Han ber oss være varsomme.

– Jeg vil anbefale folk å holde litt igjen nå. Det er mange grep nordmenn kan gjøre for å møte den nye æraen: Spis en Grandiosa i stedet for å spise ute på restaurant, skrell gavebudsjettet, og bruk mindre penger på ferie, råder han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå