Ta med disse appene på ferie

Finn hotell, rekk flyet, snakk et fremmed språk, sjekk valutakurs og skreddersy din egen reiseguide.
<p><b>Lad opp telefonen:</b> Med de riktige appene på telefonen får du mer ut av ferien. Se hvilke du bør velge.</p>

Lad opp telefonen: Med de riktige appene på telefonen får du mer ut av ferien. Se hvilke du bør velge.

Amobil.no: Med de riktige appene på smartmobilen får du anledning til å se mer, oppleve mer, og spise på mer spennende restauranter når du reiser på utenlandsferie i sommer. Kanskje blir også flyreisen, hotellbestillingen eller shoppingrunden litt smidigere.

Reise-apper finnes det drøssevis av, og her presenterer vi et utvalg av apper som vi synes det kan være verdt å pakke med deg på tur.

I listen under finner du tips til reiseapper du kan få bruk for før, under- og etter sommerferien:


Finn billige flybilletter

Det finnes mange apper for å finne billige flybilletter, og vi har ikke hatt mulighet til å teste dem alle sammen. Fire av de mest populære, og som vi også synes fungerer bra, er Expedia Hotels & Flights ( iPhone), Momondo( Android / iPhone), Skyscanner( Android / iPhone / Windows) og VIA Egencia ( Android / iPhone).

Skyscanner lar deg finne billige flybilletter.
Skyscanner lar deg finne billige flybilletter.

Det finnes flere tilsvarende apper også, og ikke minst kan det fortsatt være lurt å søke etter billige flyreiser via velkjente reisebyråer og resplasstjenester på Internett.

Av erfaring vet vi at appene ikke nødvendigvis finner den laveste prisen hver gang, selv om det begynner å bli bedre nå.

Vi har også opplevd mindre feil i appene, som at de ikke finner noen avganger overhodet de dagene vi ønsker å reise (spesielt litt frem i tid). På dette området synes vi spesielt at appen Travelmarket var vesentlig dårligere enn de fire ovennevnte, selv om denne appen i utgangspunktet så ganske forseggjort ut.


Book hotell eller leilighet

Før var det gjerne som risikosport å regne å reise på lykke og fromme til utlandet uten å ha reservert hotell for hele reisen på forhånd. I disse dager kan du derimot enkelt finne hotell via en app på dagen, i alle fall mange steder i verden. De samme appene kan naturligvis også benyttes før avreise.

To av de desidert mest populære er Hotels.com ( Android / iPhone / Windows) og Expedia ( Android / iPhone). Vi liker også Booking.com( Android / iPhone / Windows).

AirBnB er tjenesten som lar deg finne rom, sofaer og leiligheter du kan leie verden rundt.
AirBnB er tjenesten som lar deg finne rom, sofaer og leiligheter du kan leie verden rundt.

Eller kanskje du er litt lei av hoteller? I så fall kan suksesstjenesten AirBnB( Android / iPhone) være noe for deg. Tjenesten går ut på at privatpersoner leier ut sine egne leiligheter i kortere eller lengre perioder.

På den måten kan du for eksempel fremleie din leilighet i Trondheim til et par fra Tyskland i tre uker, og selv leie et lite krypinn på den franske rivieraen - eller noe sånt. Du trenger imidlertid ikke leie ut selv for å leie noen andres bolig.

Les også:Tjen penger på boligen din

Den utmerkede restplasstjenesten Hotwire har en iPhone-app i USA, men den er dessverre ikke tilgjengelig i Norge. Hotwire har imidlertid mobiltilpassede nettsider.

Fordelen med denne tjenesten er at du kan få et fancy hotellrom til lav pris, men ulempen er at du ikke vet hvilket hotell du ender på før du har gjennomført bestillingen.

Videre finnes det flere norske og utenlandske hotellkjeder og reisebyråer som har egne apper for hotellbestilling.

Se også Amobils oversikt over ukens utvalgte apper til iPhone, Android og Windows Phone


Personlig guide med offline kart

Tripadvisor gir deg brukervurderingen over hoteller, restauranter og severdigheter.
Tripadvisor gir deg brukervurderingen over hoteller, restauranter og severdigheter.

Noe av det beste med apper på ferietur må være at du slipper å drasse rundt på fire forskjellige reisebøker eller turistguider.

Nå kan du heller skreddersy din egen guide på forhånd, samt finne nye attraksjoner, gjøremål eller restauranter underveis.

TripAdvisor ( Android / iPhone / Windows) er den mest kjente reiseappen av alle. Her finner du brukervurderinger, bilder, kontraktinformasjon og mye annet til hoteller, restauranter og severdigheter over hele verden. Dette er et uvurderlig oppslagsverk som alle reisende burde ha på mobilen.

Den norske appen Stay.com ( Android / iPhone) er etter vur vurdering den mest komplette reiseguiden du kan ha med deg på mobilen.

Her får du både et glimrende offline-kart, proffe anbefalinger og ikke minst muligheten til å skreddersy din egen guide. TripAdvisor har riktignok gode "City Guides" i en del byer, og disse kan være et godt alternativ til Stay.com.

Ellers finnes også appen TouristEye ( Android / iPhone), og på de stedene Stay.com ikke dekker, vil denne være til god hjelp.

Det finnes flere andre lignende apper, men bruker du TripAdvisor sammen med enten Stay.com eller TouristEye, går du neppe glipp av noe viktig på reisemålet. Les mer om disse appene i App-guidens Topp 3 reise-apper.

Hvis du ikke helt vet hva du skal finne på når du er i en ukjent by, kan Yelp ( Android / iPhone) være til hjelp.


Reis papirløst

Worldmate holder orden på booking, bilutleie og fly. Bedre enn Tripit hvis du bruker Android, synes vi.
Worldmate holder orden på booking, bilutleie og fly. Bedre enn Tripit hvis du bruker Android, synes vi.

Flybiletter, hotellbookinger, leiebilreservasjoner og andre bestillinger har du ofte mulighet til å lagre på mobilen din. For noen fungerer det helt fint å ha alt på e-post, eller fysisk skrive ut alle dokumenter, men uansett kan det kanskje være lurt å ha en kopi av disse opplysningene. Det er her planleggingsappene kommer inn.

Til iPhone og Windows Phone liker vi Tripit ( Android / iPhone / Windows) marginalt bedre enn Worldmate( Android / iPhone / Windows), men sistnevnte er det beste valget hvis du har en Android-mobil.

Med begge disse appene kan du videresende alle dine bookinger, og så legges dette automatisk inn i appen på en oversiktlig måte.

Det hender imidlertid at appene ikke klarer å lese bekreftelsene skikkelig, og da må du i så fall legge inn infoen selv.


Reiser du med SAS, bør du laste ned deres praktiske app til Android eller iPhone. Da får du oversikt over dine EuroBonus-poeng, du kan søke etter flybilletter, få elektronisk boarding pass, velge sete, sjekke inn og sjekke om flyet er i rute.

Også Norwegian ( Android / iPhone) har en app, men denne kunne nok trengt en skikkelig overhaling for å fungere optimalt. Heldigvis finnes det gode alternativer til begge de norske flyselskapenes apper:

Vi liker særlig iPhone-appen App in the air, som både gir deg info om når flyet ditt går og hvor den går fra, i tillegg til masse praktiske råd på flyplassen.Eksempelvis hvor du får et måltid som ikke smaker likt som flymaten, hvor du får stikkontakt til PC-en eller hvor langt det er å gå mellom terminalene.

Noe lignende til Android er FlightHero PRO, som helt klart er verdt 30 kroner hvis du reiser mye.

App-in-the-air er appen som ikke bare forteller om hvor flyet går fra, men gir deg gode tips på flyplassen.
App-in-the-air er appen som ikke bare forteller om hvor flyet går fra, men gir deg gode tips på flyplassen.

Det er riktignok avganger, ankomster og hvilken "gate" du må løpe til som betyr aller mest. Til dette formål finnes det flere apper, men noen av dem dekker kun noen få flylasser eller noen få land.

Vi har for eksempel den norske Android-appen Flyplass, eller den ganske like appen Flytider til iPhone, eller Windows-appen Flights Norway. En annen app som byr på nesten akkurat det samme er Avinors offisielle app, AvinorFlights ( Android / iPhone / Windows).

For å følge flyene fra bakken, og i noen tilfeller se "gate"-nummer, kan FlightAware( Android / iPhone / Windows) eller FlightTrack ( Android / iPhone / Windows) være nyttig. Disse er kanskje mer beregnet på såkalte "plane-spotters" og andre flyentusiaster enn reisende, men kan være verdt å sjekke ut likevel.

Skal du reise fra Gardermoen, er hvert fall appen Oslo Lufthavn ( Android / iPhone) kjekk å ha.

Her får du både flytidene og estimert ventetid i sikkerhetskøen, i tillegg til webkamera. Sistnevnte gjør at du raskt kan sjekke hvor fort køen går, og hvorvidt du må "fake" overtråkk for å få assistanse til sikkerhetskontrollen, eller ikke. Flere andre flyplasser har også egne apper.

Sjekk værmeldingen

Begge de to norske vær-appene Yr.no ( Android / iPhone) og Storm.no ( Android / iPhone) gir deg oppdatert værvarsel for flere tusen steder rundt om i verden.

Vi synes det holder i massevis, men hvis du vil ha flere detaljer eller annen design, finnes det mange, mange gode alternativer i applikasjonsbutikkene.

I tillegg har VG samlet værvarselet fra de to norske tjenestene i sin egen app, Pent.no ( Android / iPhone).Helse og forsikring

Reiseforsikring er et "must" hvis du skal reise utenlands. Ellers kan det bli dyrt å bli utsatt for ulykke, sykdom eller tyveri.

Flere av forsikringsselskapene har egne apper, så begynn med å søke etter appen til din tilbyder i applikasjonsbutikken. Tryg på reise( Android / iPhone), fra Tryg forsikring, gir deg en del råd hvis noe skulle hende deg i utlandet. Det samme gjør appen til Europeiske ( Android / iPhone), og vi synes sistnevnte er såpass ryddig at den er grei å laste ned, selv hvis du bruker et annet forsikringsselskap.

Europeiske forsikring
Europeiske forsikring

Blir du syk i utlandet lønner det seg å ha et Europeisk helsetrygdkort. Det sørger nemlig for at du betaler omtrent det samme som du ville gjort i hjemlandet hvis du havner på sykehus. Selve kortet må du fortsatt bestille hos NAV, men det appen Europeisk helsetrygdkort( Android / iPhone / Windows) kan bidra med er råd og veiledning om hva som dekkes og hvordan du skal gå frem for å få hjelpen du har krav på i ulike europeiske land.

Appen Hjelp utland ( Android / iPhone) fra Norsk Luftambulanse gir deg nummeret til nærmeste konsulat eller ambassade, og lokalt nødnummer. Det kan være kjekt.

Videre finnes det flere førstehjelpsapper i applikasjonsbutikkene, og kanskje er det verdt å ha i alle fall én slik lagret på mobilen.

De mest detaljerte koster penger, men vi synes ingen av de vi har testet tidligere er så bra at de er verdt prisen. Av gratisappene synes vi faktisk Apotek1 ( Android / iPhone) er den aller beste, ettersom den inneholder både enkle førstehjelpsråd og en rekke andre praktiske reisetips. To gratisalternativer, som fokuserer enda med på førstehjelp, er Røde Kors ( Android / iPhone) eller Snøgg - Førstehjelp ( Android / iPhone).


Valutakurser

Valutakalkulator er veldig praktisk ha på reisen. Vår soleklare favoritt, takket være ryddige menyer og oppdaterte valutakurser, er XE Currency ( Android / iPhone / Windows).

Du finner imidlertid flere andre du kan prøve i applikasjonsbutikkene, hvis denne ikke fungerer for deg.


Se også Amobils oversikter over essensielle mobilapper:


PS: Husk at databruk i utlandet kan bli dyrt. Det lure er å bruke trådløse nettverk når du er på hoteller, kafeer og lignende.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå