Turistene trosser mild vinterstart: – Ingen tvil om at svak krone er årsaken

November og desember var ikke gode måneder for skientusiastene, likevel melder norske reiseoperatører om stadig større bookingsprosent i høyfjellet.


<p><b>HADDE SNØ:</b> Hemsedal var et av få steder i Norge som fikk snø tidlig også i år. Turistene har strømmet til både fra innland og utland.</p>

HADDE SNØ: Hemsedal var et av få steder i Norge som fikk snø tidlig også i år. Turistene har strømmet til både fra innland og utland.

I fjor sommer rullet norsk reiseliv i penger og gledet seg over stadig flere turister til norske skoger og byer. Til tross for at snøen først kom til Norge på nyåret virker ikke vinterturismen å ha lidd av den grunn.

– Trykket fra utlendingene har vært ekstra godt det siste året etter at kronen ble så svak. I tillegg er det mye uro i verden nå som gjør at det kanskje føles tryggere å reise på ferie til nabolandene, sier norgesansvarlig Bo Halvardsson i Skistar.

Selskapet som driver alpinanlegg i både Hemsedal og Trysil, har økt salget av sengeplasser med 12 prosent denne sesongen. Totalt står nordmenn kun for 30 prosent av bookingene, mens danskene er den desidert største gruppen.

I løpet av det siste året har den danske kronen styrket seg 7,18 prosent mot den norske kronen.

– Mangelen på snø gjør at vi har sett noe færre nordmenn i løypene så langt. De vet at de kan vente på gode forhold, men der hvor vi har hatt snø har også denne gruppen økt, sier Halvardsson.

Flere merker pågang

Skistar og Halvardsson er langt ifra alene om å melde om økt pågang. Både Norges turisforening og turistsjef i Hemsedal Richard Taraldsen understreker at pågangen både fra nordmenn og utlendinger har vært stor.

– Det har vært en fantastisk start på sesongen. Hemsedal hadde rekordtidlig booking, med 100 prosent belegg i juleperioden som er  svært bra. Vi har om lag 50 prosent norske og 50 prosent utenlandske gjester.  De utenlandske gjestene har hatt en veldig god valuta som gjør at det er billigere for de å dra til Norge, sier Taraldsen til E24. 

Turoperatøren Color Line opererer både sommer og vinter, og har allerede nå begynt å se sommerturene fylles opp.

– Vi er både turoperatør og transportør av turister til Norge særlig fra Tyskland, Danmark og Sverige. Om vinteren er danskene absolutt dominante, mens tyskerne er den største gruppen om sommeren. Nå som den norske kronen er så svak merker vi at pågangen fra utlandet har økt kraftig, sier kommersiell direktør Frode Hansen i Color Line.

Han legger til at både danskene og tyskerne nå melder seg på turer til den norske fjellheimen.

– Det er ingen tvil om at valutaen er den viktigste årsaken til økt pågang. Foruten lavere ledighet og god økonomisk vekst i Tyskland er det lite annet som har endret seg de siste par årene, sier Hansen til E24.

Viktige turister

Vinterturistene er særlig viktige for norsk turistnæring, viser tall nye tall fra Næringsdepartementet. En skiturist i Norge har et gjennomsnittlig døgnforbruk på 1.190 kroner, og hver person har et forbruk på 7.565 kroner på hele reisen.

I tillegg er  reisefølgene ofte store, og består i snitt av 4,7 personer. Hvert reisefølge av skiturister har et gjennomsnittlig døgnforbruk på 5.593 kroner.

Til sammenligning består et reisefølge av sommerturister på 3,1 personer, og har et gjennomsnittlig døgnforbruk på 4960 kroner.

Næringsminister Monica Mæland mener det er viktig at disse turistene blitt tatt vare på fremover, og at næringen får god konkurransekraft.

– Vinteren er en viktig sesong for reiselivet. Vinterturistene har et høyt forbruk i Norge. Norge er et unikt reisemål. Reiseliv er en viktig næring for fremtiden. Det er gode nyheter at bransjen ser lyst på 2016, sier næringsministeren til E24.

Noe dempet

I forkant av vinteren trodde kun 8 prosent av aktørene i turistnæringen at årets vintersesong ville bli dårligere enn fjoråret, ifølge Norges turistbarometers vinterundersøkelse, gjennomført av Innovasjon Norge. 54 prosent så for seg at årets sesong ville bli den beste på lenge.

Hansen i Color Line understreker at selskapet en liten stund merket at mild vinter stanset reiselysten til danskene noe, men at dette har tatt seg godt opp etter at snøen og kulden kom etter nyttår.

– Vi merket en viss avholdenhet blant danskene i november og desember, men nå har dette kommet seg godt. Vinteren har mye å si for ruten vår som går mellom Larvik og Hirtshals, her består om lag to tredeler av de reisende av dansker som skal opp i det norske vinterfjellet, sier Hansen.

Vil styrke seg

Til nå har den norske kronen fulgt oljeprisen til sine laveste nivåer på svært lenge.

I løpet av det siste året har det blitt 7,87 prosent billigere for innbyggere av euroland å reise til Norge, og etter mange år med å være sterkest måtte den norske kronen i desember gi tapt for svenske kronen som nå er verdt mer enn den norske.

Dette er godt nytt for norsk turistnæring, men valutastrateg Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea tror ikke bransjen vil kunne glede seg over så svak krone fremover.

– Vårt syn er at kronen har gått litt langt ned mot de fleste valutaer, og vi venter at den vil styrke seg noe de neste månedene. Kronen har aldri svekket seg i første kvartal når den også falt i fjerde kvartal, sier han til E24.

Likevel understreker Eek-Nielsen at kronen ikke vil komme opp på de nivåene vi så for to år siden da oljeprisen lå på over 100 dollar per fat, men at dagens kurser er for svake.

– Vi tror en euro vil koste om lag 9,20 kroner om tre måneder, og ligge på 8,80 ved slutten av året. Men for å se kraftigere styrkelser må oljeprisen opp, sier han til E24.

Det vil altså si at dersom Nordeas spådommer skal inntreffe må kronen styrke seg nesten 50 øre mot euroen i løpet av de neste tre månedene.

– Mulig dette er noe optimistisk, men kronen skal opp på lang sikt, og det er mye som tyder på at vi har nådd bunnen, understreker valutastrategen.

Dermed må den norske turistnæring forberede seg på at Norge ikke vil være like billig for turistene som det har vært så langt i år.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå