Februarrekord for hotellene: – Eksplosjon i antall turister

Hotellovernattingene i Norge økte med 2 prosent i februar. Veksten er hovedsakelig på grunn av utenlandske turister.


<p><b>NORDLYS:</b> Her er Tromvik Logde utenfor Tromsø, som blant annet har hatt besøk av Storbritannias prins Harry og Meghan Markle.</p>

NORDLYS: Her er Tromvik Logde utenfor Tromsø, som blant annet har hatt besøk av Storbritannias prins Harry og Meghan Markle.

– Det har blitt jobbet intenst og lenge med å gjøre vinter og vinterturisme attraktivt. Det har vært en eksplosjon i antall turister de siste fem årene, sier Elisabeth Dreyer, reiselivssjef i Destination Lofoten.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at trenden fortsetter. Det er en gruppe som særlig øker, og det er antallet utenlandske turister som overnatter ved hotellene i Nord-Norge.

I februar var det 1,6 millioner overnattinger ved norske hotell, noe som er en økning på 2 prosent sammenlignet med året før. Men det var også den februarmåneden med flest overnattinger SSB har registrert siden de begynte statistikken i 1985.

– Februar har vært veldig, veldig bra. Vi har sett over flere år at vintermånedene frem til påske har blitt bedre og bedre, sier hotelldirektør Kristian Talmo ved Scandic Leknes Lofoten.

 <p>Regiondirektør Ole Henrik Hjartøy i NHO Nordland.</p>

Regiondirektør Ole Henrik Hjartøy i NHO Nordland.

Byene

I Nord-Norge alene har hotellene hatt en økning i totaltrafikken på 4 prosent.

– Turismen i nord har gått veldig bra over tid nå, særlig vinterturismen. Hotellene, spesielt i Bodø og Tromsø, har kunnet holdt seg på gode priser og tjent godt, sier regiondirektør Ole Henrik Hjartøy for NHO Reiseliv i Nordland.

Årsaken er først og fremst økt tilstrømning av utenlandske turister. Hotellovernattinger med utenlandske gjester økte med 7 prosent fra februar i fjor til i år, mens norske overnattinger kun økte med 1 prosent. Utenlandske hotellovernattinger har økt med hele 17 prosent i nord, ifølge NHO Reiselivs regiondirektør.

Han mener at promoteringen av nordlysturisme har betydd mye, men at også kronekursen har spilt en rolle i turistøkningen.

– Dette betyr flere arbeidsplasser. Reiselivet i landsdelen består av mange årsverk totalt. Det er mange små bedrifter med få ansatte. Men fremdeles er potensialet stort. Dette er bare begynnelsen, sier Hjartøy.

 <p><b>LOFOTEN: </b> Lofoten hotell ble en del av Scandic fra januar i år. Scandic begrunnet tilskuddet i Scandic-kjeden med at Lofoten er en region med en formidal vekst som helårsdestinasjon.</p>

LOFOTEN:  Lofoten hotell ble en del av Scandic fra januar i år. Scandic begrunnet tilskuddet i Scandic-kjeden med at Lofoten er en region med en formidal vekst som helårsdestinasjon.

Fra Asia

Dreyer i Destination Lofoten sier at det spesielt er asiatiske turister som er fascinert av nordlyset.

– Nordlyset har vært virkelig flott i vinter. Innovasjon Norge er blant aktørene som virkelig har gjort en god jobb med å vise frem norsk natur, sier Dreyer.

– Ringvirkningene  er stabilitet for arbeidsplassene, både blant dem som driver med hotell og aktiviteter, noe som igjen gir god kvalitet, sier Dreyer.

NHO Reiselivs økonomibarometer for første kvartal i år viser også en økende optimisme i reiselivsbransjen.

43 prosent av respondentene tror at markedsutsiktene er bedre for de neste 6-12 månedene. 82 prosent tror på et bedre eller uendret driftsresultat det neste året.

– Vi ser allerede at februar 2019 ser ut til å bli veldig bra, så jeg tror ikke vinterturismen vil avta. Februar har blitt så populær, at det sprer seg til månedene rundt, sier Talmo ved Scandic Leknes Lofoten.

Sommeren 2017 skrev NRK om lokalbefolkningen i Lofoten, som var bekymret for at øysamfunnet ikke er godt nok rustet for turisteksplosjonen.

– Det er stort sett vi som bor her som synes det kan være for mye. Vi har hatt undersøkelser på fergen mellom Moskenes og Bodø, og de skjønte ikke hva vi spurte om, sier Dreyer, og legger til at de hadde 1.000 respondenter på spørreundersøkelsen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå