DNB-topp tror på lav rente i ti år

DAVOS (VG) Konserndirektør Trond Bentestuen i DNB sier han tror rentene kommer til å være lave i Norge i ti år.


<p><b>SNØ I DAVOS:</b> Konserndirektør Trond Bentestuen i DNB deltar på World Economic Forum i Davos denne uken, sammen med en rekke andre norske næringslivsledere. Her ved deres hotell i Klosters.</p>

SNØ I DAVOS: Konserndirektør Trond Bentestuen i DNB deltar på World Economic Forum i Davos denne uken, sammen med en rekke andre norske næringslivsledere. Her ved deres hotell i Klosters.

– Vår vurdering i dag er at vi tror vi kommer til å ha lav rente i Norge i de neste ti årene. Vi håper og tror at den lave renten kan bære husholdningene gjennom oljebransjen problemer, slik at forbruket holdes oppe. Det vil være katastrofalt hvis ringvirkningene av oljekrisen er at forbruket i Norge påvirkes og går ned, sier konserndirektør for personmarkedet i Norges største bank, Trond Bentestuen.

Vi er i Davos hvor sentrale ledere er samlet for å diskutere den usikre økonomiske situasjonen, nye teknologier og oljekrisen:

– Vi sitter midt i et Europa som sliter. Europa vil kave i mange år fremover, og når det skjer i vårt nærmeste og viktigste marked, er det alvorlig. Vi tror ikke på oppsving i Europa og heller ikke i Norge.

Sykdomstegn

Han sier lav rente er bra for folk med boliglån, men at det er et sykdomstegn.

– Ja, det er det; det er ikke noe sunnhetstegn. Norges Bank presser ikke ned renten uten grunn.

Han sier de som tror renten skal opp igjen til sitt «normalnivå», trolig vil slite med å få rett.

– Jeg er redd for at normalnivået vil være der i er i dag, i mange år og at det gamle normalnivået er historie.

– Du anbefaler vel ikke folk å binde renten nå?

– Jo, for folk som har økonomi og lån som ikke tåler svingninger, kan det være en fordel å sikre seg. Det blir som å betale en forsikringspremie. Over tid har flytende rente vist seg å være best, historisk sett.

Han sier at andelen med fastrente har gått opp og at 12-13 prosent av deres kunder har lån med bundet rente.

Større regionale forskjeller

– Tror du bankenes tap vil stige som følge av krisen i oljenæringen?

– Vi ser jo hvordan det delvis har stoppet opp innen supply, seismikk og andre relaterte virksomheter, som vi risikerer det. Rogaland merker ringvirkningene kraftig og vi ser at de sprer seg. Det er derfor det er viktig å følge med på de ulike sektorene, slik at myndighetene kan gå inn med avhjelpende tiltak, sier han og legger til.

– I noen fylker er det nedgangen i økonomien, men vi skal huske på at mange fylker opplever positive effekter av lav kronekurs, eksempelvis fiskeindustrien og reiseliv. I sum blir det større regionale forskjeller.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå