Selvaag-sjef om Sivs boligpakke: – Rart å kalle inn til pressekonferanse for ingenting

Selvaag Bolig mener regjeringen har fått oppskriften de trenger for å rette på det norske boligmarkedet. Baard Schumann er skuffet over pakken.

<p><b>OPPGITT:</b> Administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann, mener Siv Jensens boligpakke ikke gir de kostnadsbesparende tiltakene boligprodusentene trenger.<br/></p>

OPPGITT: Administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann, mener Siv Jensens boligpakke ikke gir de kostnadsbesparende tiltakene boligprodusentene trenger.

Mandag la finansminister Siv Jensen frem regjeringens boligpakke hvor regjeringen blant annet lover en gjennomgang av byggteknisk forskrift (TEK) for å gjøre regelverket mer «oversiktlig og forutsigbart», og forenkle energikravene.

Men de nye løftene er ikke i nærheten av nok, mener administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig.

– Dette er det jeg vil kalle stor ståhei for ingenting. Jeg synes det er rart de kaller inn til en pressekonferanse for å fortelle om ingenting, sier Schumann til E24 kort tid etter pressekonferansen.

Han savner konkrete kostnadsreduserende tiltak på tilbudssiden. Han mener det er svært enkle tiltak som skal til for å gjøre det enklere for boligprodusentene. 

– Regjeringen signaliserte at det ville komme en boligpakke, men dette er knapt ett ark, sier Schumann.

Prisvekst

Finansdepartementet legger til grunn for mandagens tiltak at det er en frykt for at norske boligpriser skal vokse seg uforsvarlig høye, og med det også gjeldsveksten til folk flest. 

– De vet utrolig godt hva vi mener må til. Vi har gitt dem oppskriften til hvordan dette kan fikses, men de har ikke hørt oss ennå. Det er lite mer vi får gjort nå, sier Schumann.

Schumann mener kostnadsbesparende tiltak og tilrettelegging for boligbyggerne må til for at departementet skal nå dette målet.

<p><b>POSITIV:</b> Administrerende direktør i OBOS, Martin Mæland.<br/></p>

POSITIV: Administrerende direktør i OBOS, Martin Mæland.

– Blir det ikke enklere å få nye boliger ut i markedet, kommer vi til å fortsette å se den prisveksten vi har hatt de siste årene, sier han. 

Positive signaler

Mens Schumann mener finansministerens boligpakke langt ifra er god nok, mener både Obos og Boligprodusentene at mandagens  melding er et steg i riktig retning.

– Mitt førsteinntrykk er at dette er veldig positivt, sier administrerende direktør Martin Mæland i Obos.

Han legger til han synes det virker som det er god vilje i regjeringen til å gjøre det lettere for norske boligprodusenter. Blant annet gjennom å gjøre det «enklere å gjennomføre mindre endringer» i byggeplaner, og at det skal vurderes nye løsninger for kapitalkravene boligbyggerne i dag må ha.

Også administrerende direktør i Boligprodusentene Per Jæger mener dagens tiltak er et steg i riktig retning når det gjelder byggeplaner.

Men til tross for dette tror hverken Jæger, eller Mæland at tiltakene vil føre til noen praktiske endringer nå.

– Nei, dette vil nok ikke endre noe. Men det tar tid å snu en så stor skute, og vi mener som sagt at regjeringen viser god vilje til å ville gjøre det lettere for norske boligprodusenter, sier Obos-sjef Mæland. 

<p><b>VIL HA LAVERE EGENKAPITAL:</b> Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.<br/></p>

VIL HA LAVERE EGENKAPITAL: Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.

Savner ti prosent egenkapital

– Jeg er svært fornøyd med de tiltakene som kommer når det gjelder bygging og planlegging, men jeg mener de burde senket egenkapitalkravet til ti prosent, sier Jæger til E24.

Han mener det fortsatt vil være vanskelig for unge å komme seg inn på dagens boligmarked.

– Vi må få unge inn på boligmarkedet. En gruppe er fortsatt stengt ute ifra boligmarkedet, og det må vi endre på, sier Jæger.

I meldingen skriver finansdepartementet at lån fra Husbanken skal avgrenses til prosjekter som gir «økt politisk måloppnåelse». Jæger er skeptisk til at dette i praksis betyr at færre vil få støtte av husbanken.

– Vi må legge til rette for økt boligbygging dersom vi vil ha prisene ned og flere inn på markedet. Det er flott for dem som allerede har bolig at prisene går opp, men veldig kjedelig for dem som står utenfor, sier Jæger.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå