Boligskattfelle for amatører

Nå må mange av landets boligeiere gjøre en jobb som vanligvis er forbeholdt takstmenn. Det kan by på problemer. Dette må du passe på når du måler opp arealet av boligen din.

			IKKE MED: Uinnredet loft skal ikke med i beregningen av P-rom, ifølge takstmann Nils-Erik Christiansen. Foto: Lars Aamodt
IKKE MED: Uinnredet loft skal ikke med i beregningen av P-rom, ifølge takstmann Nils-Erik Christiansen. Foto: Lars Aamodt

Fra og med i dag, 31. august, kan du rapportere inn dine boligopplysninger. Det kan du gjøre på nettet via skatteetatens nettsider eller direkte via MinID.

Du kan også sende inn et eget skjema som du får i posten fra skatteetaten. Brevet fra skatteetaten med krav om innrapportering av boligfakta er på vei ut til alle landets husstander.

Les mer:Enslige risikerer skattesmell

Ikke så enkelt
For å skape positiv blest rundt innføringen av det nye systemet for fastsettelse av boligers ligningsverdi, fremstilte finansminister Sigbjørn Johnsen (forøvrig godt hjulpet av Robert Stoltenberg som Narvestad) oppmåling av boliger som såre enkelt.

Men så enkelt er det ikke, mener ekspertene.

Umulig
- Presisjonsnivået på arealmåling som myndighetene krever er nesten umulig å få til, sier Arne M. Støbakk, administrerende direktør i Norges TakseringsForbund.

- Men vi mistenker at at skattedirektoratet har vurdert dette og at de godtar et visst slingringsmonn. 10 prosent avvik her og der er muligens greit, sier Støbakk til Dine Penger.

Feller for amatører
Også takstmann Nils-Erik Christiansen hos Bygg og eiendomsrevisjon AS mener at det ikke er enkelt for alle å måle riktig areal.

- For en amatør kan det være en del feller, både når det gjelder tolkning av regelverket og selve oppmålingen, sier takstmannen til Dine Penger.

- En takstmann er godt kjent med regelverket og beregningsmetodene som legges til grunn, og vi holdes ansvarlige dersom vi oppgir uriktige arealer, påpeker Christiansen.

Ny skattemodell
Du vil bli bedt om å innrapportere boligareal, byggeår og boligtype.

De fleste boligeiere finner disse opplysningene i salgsoppgaver og takstdokumenter, mens noen må frem med målebåndet.

Slik skal du måle
Skatteetaten har laget en oppskrift for deg som skal måle boligen.

P-ROM (se faktaboks) måles til innside av omsluttende vegger for primærdelen av boligen. Innvendige vegger mellom primærrommene tas med.

Takhøyden i rommet må være minst 1,9 meter og bredden minst 60 cm.

For deler av rommet med skråtak skal likevel arealet inntil 60 cm utenfor høyden på 1,9 meter tas med i målingen, dvs omliggende areal der høyden er lavere enn 1,9 meter.

SLIK MÅLER DU P-ROM

    Foto: Kilde: Skatteetaten
Foto: Kilde: Skatteetaten

Her ser du at alle rom tas med, mens boden ikke regnes som p-rom.

SLIK MÅLER DU SKRÅTAK
    Foto: Kilde: Skatteetaten
Foto: Kilde: Skatteetaten

Takhøyden må altså være minimum 1,9 meter og bredden minst 60 cm. Areal som ikke oppfyller disse kravene, skal du ikke regne med.

Hvis man bygger på eller innreder et uinnredet rom etter 15.oktober men før nyttår, skal dette tas med nå. Det er P-ROM-arealet man har ved nyttår som skal oppgis.

Bygger man på i 2011 eller senere, skal man endre arealet i forbindelse med selvangivelsen.

Feil skatt
Feil måling kan gi feil skatt. Dersom du oppgir 20 kvadratmeter for mye, og kvadratmeterprisen i ditt område er 30.000 kroner, øker lignignsverdien din med 150.000 kroner.

Dersom du er over frigrensen for formuesskatt (700.000 kroner pr person), betyr det 1.650 kroner for mye i skatt (1,1 prosent av 150.000 kroner).

Risikerer tilleggsskatt
Noen kan være fristet til å oppgi mindre areal for å spare noen skattekroner. Men det er ikke å anbefale, forteller Skatteetatens informasjonsdirektør Lise Halvorsen:

- Her gjelder de vanlige reglene for opplysninger i selvangivelsen. Oppnår du skattemessige fordeler ved å gi feil opplysninger, er utgangspunktet at du skal ilegges tilleggsskatt, sier Halvorsen.

Si fra!
Får du mye høyere ligningsverdi med den nye boligskatten? Eller har du andre spørsmål om oppmåling og hvordan skatten beregnes? Send oss din kommentar. Send en e-post til Dine Pengers journalist.

Målefeil
Profesjonelle takstmenn bruker lasermåler når de måler boligen. De fleste boligeiere er henvist til mindre nøyaktige metoder.

En vanlig firkantet leilighet er enkel å måle og det er enkelt å regne ut riktig areal.
    På vei til din postkasse: Skatteetaten sender nå ut brev med skjemaer for innrapportering av blant annet boligens areal. Skjemaet er forhåndsutfylt. Du må sjekke og evt. rette forhåndsutfylte opplysninger og fylle inn manglende opplysninger. Klikk på bildet for et eksempel på hvordan skjemaet kan se ut.
På vei til din postkasse: Skatteetaten sender nå ut brev med skjemaer for innrapportering av blant annet boligens areal. Skjemaet er forhåndsutfylt. Du må sjekke og evt. rette forhåndsutfylte opplysninger og fylle inn manglende opplysninger. Klikk på bildet for et eksempel på hvordan skjemaet kan se ut.

Men ifølge Christiansen oppstår de vanligste målefeilene i boliger med skråtak, skrå eller buede vegger, boliger med mange rom og usikkerhet rundt romdefinisjon og ved måling av loft og kjeller.

- Vi ser ofte måleavvik på grunn av mangelfull kvalitetssikring av arealmålingen, sier Christiansen.

Du kan altså rett og slett måle feil fordi du ikke kjenner regelverket godt nok.

- Hvordan håndterer man disse fellene?

- Det er viktig å sette seg inn regelverket for hvordan rom skal måles. Målingen må foretas med nøyaktighet. Det er også viktig å kvalitetssikre resultatet ved flere målinger, og dersom det oppdages avvik, må det utføres nye målinger, sier Christiansen.

Du kan selvsagt selv få en takstmann til å måle boligen for deg, men det koster deg fort et par tusenlapper.

Les mer:Skatteetaten krever boligfakta fra deg

Takstmann Christiansens anbefaling er at du tar utgangspunkt i en plantegning, for eksempel fra en tidligere takst dersom det finnes en slik og det ikke er blitt gjort ombyggingsarbeider etter at den ble laget.

Ellers bør du lage en skisse som du kan gå ut ifra.
Bruksarealet er alltid utgangspunktet for beregningene.

Trekk fra areal for boder og andre såkalte sekundære rom (S-ROM) fra bruksarealet, så får du bruksarealet av primærdelen (P-ROM).

Du kan lese mer om detaljene rundt P-rom og BOA, og hvordan du kan foreta oppmålingen, ved å klikke deg inn på denne artikkelen på Skatteetatens nettsider.

På forsiden nå