DNB minnet kundene om skatteamnesti før avsløringer

Så sent som i påskeuken sendte DNB i Luxembourg ut en påminnelse om det norske skatteamnestiet til kunder som har hatt postkasseselskaper på Seychellene.


<p><b>I HARDT VÆR:</b> Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, må svare for bankens praksis i forbindelse med Panama Papers-avsløringene.</p>

I HARDT VÆR: Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, må svare for bankens praksis i forbindelse med Panama Papers-avsløringene.

Ifølge Aftenposten ble brevet sendt ut en drøy uke etter at avisen hadde tatt den første kontakten med DNB for å fortelle om funnene i Panama Papers. I brevet informerer banken om de kommende avsløringene. I tillegg minnes kundene på at Norge har en ordning der det går an å få tilgivelse for penger som er unndratt skatt.

DNB-sjef Rune Bjerke forklarer brevet på denne måten:

– Hvis noen har unndratt skatt, så er det viktig at dette blir rapportert og gjort opp. Norske myndigheter oppfordret til å bruke amnestiet, både gjennom annonseringer i Norge og utenfor Norge. Men da vi fikk disse spørsmålene fra Aftenposten før påske, fant vi ut at det var vår plikt også å gjøre rede for den ordningen som det offentlige har lagt opp til, sier han.

Gjennom den internasjonale dokumentlekkasjen Panama Papers er det blitt klart at DNBs datterselskap har bistått kunder i å opprette 40 selskaper på Seychellene. Av disse var om lag 30 eid av nordmenn, 20 av dem bosatt i Norge, opplyser DNB. Samtlige selskaper er nå avviklet – det siste så sent som i fjor.

Skattemyndighetene vil ha tilgang

Aftenposten har snakket med 15 av kundene som har investert i selskaper på Seychellene via DNBs kontor i Luxembourg. De aller fleste hevder at alt er rapportert til norske skattemyndigheter eller revisorgodkjent.

Skatteetaten jobber med å få tilgang til opplysningene slik at det kan sjekkes om det er skattet av formuene. Skattedirektør Hans Christian Holte sa mandag til NRKs Dagsnytt 18 at han har godt håp om at de vil få tak i informasjonen.

– Vi har kanaler, blant annet gjennom tettere internasjonalt samarbeid. I tillegg har vi i dag hatt en dialog med DNB, som jeg synes ser lovende ut, sa Holte.

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB sier til VG at de vil forsøke å bidra med informasjon om disse kundene.

– Vi samarbeider med Skattedirektoratet i denne saken og vil dele det vi kan. Vi må avklare hva som kan deles, sier Westerveld.

Halvorsen advarte

Daværende finansminister Kristin Halvorsen advarte allerede i 2007 DNB mot å legge til rette for at kunder kunne holde penger skjult i utlandet. Til NRK sier Halvorsen at hun er svært overrasket over at DNB likevel fortsatte de såkalte skreddersydde løsningene for de rikeste kundene.

Konsernsjef Rune Bjerke sier han ikke visste noe om saken før Aftenposten tok kontakt med ham første gang like før påske. Hvordan han som konsernsjef ikke har hatt kjennskap til hva banken i Luxembourg drev med, er tema for interne undersøkelser.

Næringsminister Monica Mæland (H) har bedt om en redegjørelse om saken fra DNB. Staten er største eier i DNB, med 34 prosent av aksjene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå