Enklere å finne frem hos Skatteetaten

Skatteetaten har i dag lansert nye nettsider. Stoffet er bedre organisert, og det er lettere å finne frem. I tillegg fungerer sidene på alle plattformer.
Enklere på mobil: De nye nettsidene til Skatteetaten fungerer mye bedre på små skjermer enn tidligere. - Vi vil at folk skal kunne finne frem uansett platform, sier kommunikasjonsrådgiver Marit D. Bjørnstad og redaktør for skatteetaten.no Lars Rønn.
Enklere på mobil: De nye nettsidene til Skatteetaten fungerer mye bedre på små skjermer enn tidligere. - Vi vil at folk skal kunne finne frem uansett platform, sier kommunikasjonsrådgiver Marit D. Bjørnstad og redaktør for skatteetaten.no Lars Rønn.

Startet med innhold. De nye nettsidene til Skatteetaten handler ikke bare om utseende. Det hele startet som et innholdsprosjekt:

– Vi har gått grundig gjennom innholdet. Undersøkelser fra blant annet Difi viser at mange synes informasjon er vanskelig å forstå. Derfor går vi gjennom område for område og ser på stoffet fra brukernes side, forteller Marit D. Bjørnstad, kommunikasjonsrådgiver i skatteetaten.

Redaktør på Skatteetaten.no Lars Rønn peker på at mange ønsker å vite hva som angår dem:

– Vi får mange spørsmål om «angår dette meg?», og derfor har vi forsøkt å strukturere stoffet slik at man finner det som er relevant.

Hvor  er man? En av utfordringene Skatteetaten har sett er at mange er usikker på de ulike trinnene i en prosess. Derfor er flere av veiledningstekstene lagt opp som en løype, der man ledes skritt for skritt gjennom prosessen. Et av eksemplene er de nye sidene for de som skal gifte seg. Der blir man ledet gjennom hvilke ulike skjemaer man må fylle ut.

– Vi har forbedret språket også. Det er ikke så mange som vet hva en «prøvingsattest» er, derfor skriver vi nå «disse papirene må du fylle ut». Vi tror det gjør det enklere for folk å finne frem, sier Marit D. Bjørnstad.

<p><b>Steg for steg:</b> Gjennom undersøkelser fant Skatteetaten ut at folk slet med å finne frem hvor de var i en prosess. Derfor er den del av veiledningene bygget opp som steg-for-steg-guider.</p>

Steg for steg: Gjennom undersøkelser fant Skatteetaten ut at folk slet med å finne frem hvor de var i en prosess. Derfor er den del av veiledningene bygget opp som steg-for-steg-guider.


Tydeligere knapper. De som går inn på Skatteetaten.no i dag vil i tillegg finne en renere side, med tydelige valg. Det folk trenger mest er lagt øverst og fremst.

I tillegg fungerer nå sidene på både mobil, nettbrett og datamaskin.

– Flere bruker sidene våre på mobil, i oktober var det 9 prosent, og det øker. Derfor er det viktig for oss at alle finner det de leter etter, på den platformen de er, forteller Marit Bjørnstad

Mer personlig informasjon. Neste skritt i prosjektet vil bli å lage en form for innloggingsløsning, der folk kan få enda mer personlig veiledning ut fra sin egen livssituasjon. Dette prosjektet er blant annet knyttet opp mot planene om å få til raskere skatteoppgjør.

Les mer om det her: Vil utbetale skattepengene til påske

Innloggingsprosjektet er tenkt å være klar i løpet av et par års tid.

Mer om selvangivelsen kommer. I første runde er det mye av folkeregisterinformasjonen som er klargjort, spørsmål rundt flytting, ekteskap og lignende. Men mer rundt skatt er på beddingen:

- Vi jobber opp mot selvangivelsen som kommer i mars, forteller Lars Rønn.

Skatteetaten.no hadde i 2012 ca 6 millioner unike brukere, som gjorde 15,2 millioner besøk. Det finnes 40.000 sider på nettstedet. Rettsinformasjon som regler, håndbøker etc utgjør 75 prosent av innholdet, men bare fire prosent av bruken. Derfor legges hoveddelen av omleggingen inn på å forbedre veiledningsdelen.


<p><b>Tydelig:</b> Den nye navigasjonen på folkeregistersidene. Det skal være lett å se hvor du skal, og enkelt å bruke på mindre touch-skjermer.</p>

Tydelig: Den nye navigasjonen på folkeregistersidene. Det skal være lett å se hvor du skal, og enkelt å bruke på mindre touch-skjermer.Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå