Kan du kjøregodtgjørelse-reglene?

Mer enn hver fjerde nordmann bruker egen bil i jobbsammenheng – og går glipp av store summer. Sjekk hva du har krav på!


<p><b>FØRER IKKE INN:</b> Nordmenn som bruker privatbilen i jobbsammenheng går årlig glipp av to milliarder kroner i godtgjørelser, ifølge nye anslag.</p>

FØRER IKKE INN: Nordmenn som bruker privatbilen i jobbsammenheng går årlig glipp av to milliarder kroner i godtgjørelser, ifølge nye anslag.

Nordmenn går årlig glipp av to milliarder kroner i kjøregodtgjørelser, ifølge et regnestykke selskapet Autogear har utarbeidet.

Anslaget baserer seg på en ny spørreundersøkelse og tilgjengelig SSB-statistikk.

– Bruker man egen bil uten å få kjøregodtgjørelse, gir man bort bilen til jobben. Her går nordmenn glipp av enorme pengesummer hvert år, sier daglig leder Annar Bøhn til E24.

Ifølge undersøkelsen, som er utført av Norstat, bruker 28 prosent av den norske befolkningen privatbil i jobbsammenheng.

Dropper å føre småturer

Et flertall av disse, 54 prosent, fører ikke inn alle kjøregodtgjørelsene de har krav på. Autogear beregner at 27 prosent av jobbreiser ikke innrapporteres i det hele tatt.

Ifølge SSB mottar vi om lag 6,5 milliarder kroner i skattefri kjøregodtgjørelse årlig, hvorav 5,6 milliarder går til vanlige lønnsmottagere.

Anslagene tilsier at tallet burde ha ligget på 8,5 milliarder, dersom vi hadde hentet ut alle skattefordeler. Ifølge svarene i undersøkelsen er det særlig kortere småturer vi glemmer eller ikke gidder å føre opp.

Så mye kan du få

Kjøregodtgjørelsen er ment for å dekke inn verditap, drivstoff, slitasje, forsikring og andre kostnader du måtte ha på bilen.

Når du bruker egen bil på jobbreiser, finnes det to satser for skattefri godtgjørelse:

  • 3,80 kroner per kilometer for de første 10.000 kilometerne i inntektsåret
  • 3,45 kroner per kilometer etter 10.000 kilometer

For å kreve kjøregodtgjørelse bruker du enten reiseregning eller kjørebok.

Dine Penger har en guide til hvordan du ordner det i praksis – og fellene du bør være obs på  (for abonnenter).

Du kan også lese om andre reisegodtgjørelser du kan ha krav på hos Skatteetaten her.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå