Dyreste strøm på 20 år

Ekstrem tørr sommer etterfulgt av den våteste september noensinne resulterte i den høyeste registrerte strømprisen på 20 år, skriver NVE

Oslo 20180520. Illustrasjonsbilde på strøm, høyspentmast, energi, energipriser, strømpriser, strømkabel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20180520. Illustrasjonsbilde på strøm, høyspentmast, energi, energipriser, strømpriser, strømkabel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Til tross for store mengder regn i august og forrige måned var strømprisene skyhøye i tredje kvartal.

Den gjennomsnittlige nordiske kvartalsprisen for tredje kvartal var det høyeste på 20 år, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Strømprisene var 85 prosent høyere i tredje kvartal i år, enn i samme kvartal i fjor. Prisene steg på grunn av en ekstremt tørr sommer og den våteste september noensinne, kombinert med høye kullpriser i Europa.

– Den nest tørreste julimåneden siden vi startet målinger i 1900 førte til særdeles lite tilsig til kraftmagasinene. Høye temperaturer gjorde at det i enkelte uker var mer fordampning enn nedbør, sier Vegard Willumsen, seksjonssjef i NVE i en pressemelding.

– Vannmangelen var så stor at forventningen til nordiske kraftpriser gjennom vinteren på et tidspunkt lå over det forventede nivået på tyske kraftpriser. Dette ville ført til netto import i Norden fra Tyskland i løpet vinteren, sier han.

 <p>Vegard Willumsen</p>

Vegard Willumsen

Våteste september noensinne

Samtidig var kullprisen på det høyeste nivået på fem år, noe som bidro til å påvirke strømprisene her til lands.

Fordi Norge er forbundet med Europa gjennom kabler fikk prisene på kull, gass og CO2-utslipp innvirkning på prisene.

– Tørkesituasjonen bidro til at de høye brenselsprisene hadde en sterkere påvirkning på den norske kraftprisen enn normalt. I et normalår har Norge et kraftoverskudd som gjør at norsk kraftpris ligger under prisene på kontinentet, påpeker Willumsen.

Ifølge NVE ble august i år den nest våteste noensinne, mens septembermåneden ble den våteste noensinne.

Det gjorde at vannmagasinene ble fylt opp raskt mot slutten av tredje kvartal.

Willumsen i NVE har ikke sett så rask og kraftig forbedring i kraftsituasjonen noen gang.

– Til tross for tørken i juli, ble tredje kvartal 2018 det våteste tredje kvartal noensinne. Dette medvirket til et fall i kraftprisen mot slutten av kvartalet, sier han.

Selv om tørken er over vil situasjonen med høye kullpriser i Europa fortsette å påvirke strømprisene i Norge.

Likevel ser det ut til at kraftprisene i vinter vil bli lavere enn det NVE fryktet da tørken sto på som verst, påpeker Norges vassdrags- og energidirektorat.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå