Tidenes høyeste juli-strømpris

Ifølge LOS Energy har strømprisen aldri vært høyere i juli enn i år. Årsaken er den brennhete sommervarmen.


<p><b>DYRE STRØMMER</b>: Vannmagasinene er redusert, men langt ifra tomme, men sin kraftreserver skal de vare lenge. Her fra Hunderfossen kraftstasjon i Gudbrandsdalslågen.</p>

DYRE STRØMMER: Vannmagasinene er redusert, men langt ifra tomme, men sin kraftreserver skal de vare lenge. Her fra Hunderfossen kraftstasjon i Gudbrandsdalslågen.

I tillegg til varmen har det også vært unormalt lite vind, noe som har ført til lavere produksjon av fornybar energi, skriver Los Energy i sin månedlige priskommentar.

– Aldri før har vi registrert en høyere sommerpris, skriver strømleverandøren.

– Forklaringen er åpenbar: Årets tørre sommer er årsaken, legger Los Energy til.
Det som kalles systemprisen endte på 51,7 euro per megawattime (49,32 øre per kilowattime) i juli.

Den forrige rekorden ble satt i 2006, og var på 49,52 euro per megawattime.

På toppen av en varm og vindstille sommer har også flere nordiske kjernekraftverk drevet vedlikehold i sommer, noe som har bidratt til å drive prisen høyere.

– I løpet av juli stoppet den nordiske strømeksporten til utlandet opp og prisene ble temmelig like mellom Norden og kontinentet. For Norges del ble det i juli eksportert strøm ut fra Sør-Norge både til Danmark, Nederland og Sverige, skriver Los.

NVE advarte tidligere i sommer i E24 om at svingningene i strømprisen kan bli høyere i fremtiden, når europeiske klimatiltak begynner å virke, i tillegg til vanlige faktorer som påvirker prisene, som nedbør.

Les mer: Spår store svingninger i strømprisen

Kan overgå tyske priser

Hvis tørken skulle fortsette mener Los at dagprisnivåene i Norden vil overgå de tyske prisene, som normalt ligger høyere enn de nordiske.

Los Energy betrygger likevel med at høsten og regnet er på vei, og at markedsprisene fremover er lavere.

– Etter sol kommer alltid regn, og markedet forventer ikke en lang og vedvarende tørkeperiode. Markedsprisene for høsten og neste år er derfor lavere enn prisene vi så i slutten av juli, skriver selskapet.

Les mer: Eksperter om strømkrisen: – I verste fall må tungindustrien stanse produksjonen

Det er også vann igjen i magasinene, selv om prisene nå er høye. Men de skal vare over vinteren, slik at det er strøm i stikkontakten også i mars og april 2019.

– Det er ingen vannmagasiner som nå er tomme, men som kraftreserver skal de vare lenge. Selv om de er lavere enn det som er vanlig for årstiden, er de i praksis fremdeles godt fylt opp, skriver Los Energy.

Snøsmelting og regn bruker å fylle magasinene frem mot høstferien, men det har ikke skjedd i år.

– Utfordringen er dermed å sikre at det er nok magasinvann også når det trengs i mars og april, og ved en tørr værutvikling utover høsten må bruken av magasinvann derfor reduseres, skriver Los Energy.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå