Bellona: – Utslippsjuks har kostet staten 4 milliarder

Bellona mener staten har tapt minst 4 milliarder kroner i avgifter fordi flere bilselskaper har rapportert inn for lave utslipp.


<p><b>VIKTIGE AVGIFTER:</b> CO2-avgift og Nox-avgift skaffer den norske staten 18,5 milliarder kroner årlig.<br/></p>

VIKTIGE AVGIFTER: CO2-avgift og Nox-avgift skaffer den norske staten 18,5 milliarder kroner årlig.

Enkelte modeller ville kostet flere hundre tusen kroner mer dersom riktige utslippstall var brukt ved avgiftsberegningen, sier miljøstiftelsen til Dagsavisen. Beregninger stiftelsen har gjort viser at staten i beste fall har gått glipp av 2,7 milliarder kroner i Nox-avgift og 1,3 milliarder kroner i CO2-avgift. De to avgiftene er viktige deler av engangsavgiftene, som til sammen skaffer staten årlige inntekter på rundt 18,5 milliarder.

– Myndighetene er blitt ført bak lyset. Nå når dette er blitt oppdaget, må vi benytte oss av muligheten det gir oss. Vi må få på plass et avgiftsregime som tar utgangspunkt i de reelle utslippene. Det vil gi oss mulighet til nå målene om reduserte klimagassutslipp og mindre lokal forurensning, sier fagsjef Hallstein Havåg i Bellona.

Volkswagen har innrømmet juks med utslippstallene for 11 millioner biler. Nesten 150.000 biler i Norge er berørt. Også en rekke andre bilmerker har vesentlig høyere forbruk – og dermed også høyere utslipp – enn det produsentene har oppgitt.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå