Frykter Norges Bank «fyrer opp» boligprisene

NEF-direktør Carl O. Geving er bekymret over torsdagens renteskrell. Nå ber han unge førstegangsetablere trå forsiktig i jungelen av rekordbillige boliglån.

FRYKTER FOR OSLO: Hovedstaden har hatt en eventyrlig prisvekst de siste årene. NEF-direktør Carl O. Geving frykter torsdagens rentekutt er bensin på boligpris-bålet.
Publisert:

– Jeg er ikke overrasket. Det som skjer nå, er som forventet. Det blir enda billigere å låne, og det stimulerer til folks boligoptimisme. Jeg tror det gjør at folk senker skuldrene og øker gjeldsbelastningen. At det er risky, er ingenting å lure på, sier Carl O. Geving til E24.

Og advarer:

– Kommer vi i en situasjon med økt ledighet og mange av den grunn må selge samtidig, kan vi få et brått omslag i boligmarkedet.

Geving er administrerende direktør i Norges Eiendomsforbund og ser med bekymring på hva torsdagens historiske rentekutt kan gjøre med boligmarkedet.

Les også

Norges Bank kutter renten

Enda billigere boliglån

Norges Bank besluttet å skrelle styringsrenten med nye 0,25 prosentpoeng, slik at ny styringsrente blir rekordlave 0,75 prosentpoeng.

Det gir bankene billigere tilgang på penger de kan låne videre til deg og meg.

Og ganske riktig: Bare minutter etter beskjeden fra den norske sentralbanken klokken 10.00, var billigere boliglån faktum i Norges nest største bank Nordea.

En time etterpå var både DNB, Danske Bank og Sparebank 1 i Midt-Norge med på den nye rentefesten.

Les også

Norske storbanker kutter boligrentene

BEKYMRET: Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Frykter «oppfyring»

– Vi er bekymret for at dagens rentenedsettelse vil være med på å fyre opp under den langvarige og sterke boligprisveksten som har preget boligmarkedet i områder med ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, sier NEF-sjefen.

Han viser særlig til Oslo, hvor den årsvise boligprisveksten har ligget på tosifret prosenttall i lang tid.

– Oslo er lokomotivet i boligmarkedet. Det er såpass sterk konkurranse om objektene at prisene allerede er presset for høyt. Med denne renteøkningen kan folk strekke seg enda lenger, og da får vi ytterligere prispress, sier Geving.

Les også

Svenskekronen er nå sterkere enn den norske

– TENK DEG GODT OM: Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea erfarer at særlig unge strekker boligbudsjettet for langt.

Advarer unge

I tillegg til nytt byks i boligprisene, er Geving bekymret for at folk blir fristet til å låne enda mer boligpenger.

Meglertoppen maner særlig unge til edruelighet:

– Som ung førstegangskjøper trenger du ikke jage drømmeboligen med en gang. Bo heller litt mindre sentralt og reis litt lengre til jobb, i stedet for å låne over pipa, råder han.

Boligrenter ned mot to prosent gjør at selv lån på flere millioner fremstår billig å betjene for folk med vanlige inntekter. Men det vil ikke vare evig.

Geving sier vi nordmenn allerede låner rekordmye i dag.

– Dermed øker risikoen for at flere pådrar seg en gjeldsbelastning som de på sikt vil misligholde.

– Ikke noe stas å tvinges til havregryn

Meglertoppen får støtte av forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

– Vi ser at spesielt unge er villige til å strekke boligstrikken veldig langt. Men det er ikke noe stas å sitte i en flott leilighet og måtte spise havregryn og tørt brød, sier hun til E24.
Selv om rentene nå blir rekordlave, så kan det ikke vare evig, påminner hun.

– De som skal inn på boligmarkedet nå bør tenke seg godt om når de låner. Selv om lite tyder på at renten skal opp med det første, vil jeg anbefale å regne inn et solid rentehopp i budsjettet, sier Reitan.

Publisert:

Her kan du lese mer om