Renteradar mener DNB hindrer åpenhet. Men partnernes kunder kan heller ikke bruke tjenesten

Da DNB sperret Renteradars boliglånsrobot av sikkerhetshensyn, kritiserte Renteradar banken for å hindre åpenhet av kommersielle hensyn. Men kundene i Renteradars egne partnerbanker kan heller ikke bruke roboten til å sjekke vilkårene sine.

I KONFLIKT MED DNB: Renteradar-teamet er svært kritiske til at DNB har sperret tjenesten deres. F.V.: Sanna Altun (country manager), Finn Olav Brækken (medgrunnlegger), Sindre Noss (markedssjef og medgrunnlegger), Stian Obehi Ihasee (frontend utvikler), Fredrik Stang Heffermehl (daglig leder og grunnlegger).
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

Torsdag skrev E24 at DNB har sperret tjenesten Renteradar, som bruker en digital robot til å sammenligne vilkår på boliglån.

DNB skylder på dårlig sikkerhet rundt tjenesten, men Renteradar avfeier den begrunnelsen:

– Dette gjør DNB utelukkende fordi de er tjent med å forhindre åpenhet om hva kundene deres kan spare på boliglånet, sa Renteradars markedssjef og medgrunnlegger, Sindre Noss, til E24.

Men heller ikke kundene til Renteradars kommersielle samarbeidspartnere – Sbanken, Bulder Bank (Sparebanken Vest) og Nybygger.no (Sparebanken Øst) – kan bruke roboten til å sjekke sine vilkår.

«Vi har dessverre ikke støtte for banken din enda. Legg igjen din e-post så gir vi deg beskjed når det er klart,» er meldingen som møter kunder i de tre bankene.

– Det er litt tilfeldig at vi har kommersielle samarbeid med banker vi ikke har støtte for, sier Noss til E24.

Han påpeker at det er flere banker Renteradar ikke støtter – uten at disse er kommersielle partnere. Blant annet Sparebanken Sør, Storebrand Bank, Sparebanken Møre og en del mindre uavhengige sparebanker.

– Det er altså ikke noe bevisst valg at vi har utelatt banker vi har avtale med. Vi jobber med å få lagt til flere banker fremover inkludert banker vi har avtale med.

– Har prioritert de største bankene

– Blir det ikke litt rart å kritisere DNB for manglende åpenhet hvis kunder i Renteradars kommersielle samarbeidsbanker heller ikke kan sjekke vilkårene på sitt boliglån med tjenesten?

– Vi har brukt ganske mye tid på å bygge funksjonalitet opp mot hver enkelt bank. Det er vel rundt 130 banker i Norge, og det er ressurskrevende å bygge en robot mot hver bank.

– Jo mindre bankene er, jo mindre attraktive er de. Vi har prioritert de største bankene og bankgrupperingene. Målet er å lage en tjeneste alle kan bruke, men vi har prioritert bankene med største markedsandel, sier Noss.

Les også

DNB sperrer tjenesten Renteradar: – Det er David mot Goliat

Noss forklarer at Renteradar har fokusert innsatsen mot DNB, Nordea, Sparebank 1-bankene og Eika-bankene. For Handelsbanken og Danske Bank benytter Renteradar løsningen til «Open Banking»-plattformen Tink.

– Vi har nå gode dialoger om mulig samarbeid med flere banker hvor kundene kan logge seg inn på tjenesten vår. Vi håper å lande avtaler med flere av disse innen kort tid. Men vi dekker 80 prosent av boliglånskundene i Norge med bankene vi allerede har tilgjengelig. Det er ikke så stor del av markedet som gjenstår, sier Noss.

Ikke «hensiktsmessig» å prioritere partnerbankene

– Men alle bankene dere samarbeider med er blant dem som gjenstår?

– Noen er relativt nystartede banker og ikke så store. Bulder Bank, for eksempel, hadde ikke så mange kunder da de ble kunde. Bulder Bank har en enkel prisliste som gjør at kundene vet hva de får i rente, så det har ikke vært så hensiktsmessig for oss å prioritere dem. Sbanken har også en prisliste som gjør det veldig enkelt å finne ut hvilken rente du har til enhver tid, og alle Sbanken-kunder innenfor samme segment får samme rente.

Sbanken hadde 476.000 privatkunder totalt og 79,3 milliarder kroner i utlån til bolig ved utgangen av 2020. Til sammenligning var hele det norske personmarkedet for boliglån på 2.826 milliarder kroner per 30. juni 2020, ifølge Norges Bank.

Bulder Bank ble startet av Sparebanken Vest i 2019 for å «rappe etablerte boliglånskunder fra DNB og Nordea» og kunne lenge tilby Norges billigste boliglånsrente. I fjor høst ble Nybygger.no startet av Sparebanken Øst, som da kunne tilby den laveste renten på markedet og muligens i Norgeshistorien.

– Vi har som mål å dekke også alle de andre bankene, men det tar tid. Det tar like mye tid å bygge en robot mot en liten bank som mot stor bank. Vi skjuler ikke hvilke avtaler vi har. Vi viser alle tilbud uansett om vi har avtale eller ikke. For banker vi har avtale med aktiverer vi knapper som gir økt synlighet, sier Noss.

– Men hvis du allerede er kunde i Bulder Bank eller Sbanken, så kan du ikke sjekke om andre banker er billigere?

– Nei, ikke i den automatiserte tjenesten som krever innlogging. Men du kan bruke vår manuelle boliglånskalkulator til å sjekke det beste tilbudet. Vi har ingen ambisjon om å holde noe skjult.

– Hadde Sbanken eller Bulder Bank vært mye større og benyttet individuelle priser, hadde vi selvfølgelig bygget roboter opp mot dem. Det er også mange små sparebanker vi ikke har dekket. Det gjelder også mellomstore banker som Storebrand Bank, BN Bank og Sparebanken Sør. Vi ønsker selvfølgelig flest mulig brukere og har prioritert de største bankene. Vi er en kommersiell aktør, men er veldig bevisste på at vi tar forbrukernes side.

Les også

Bulder Bank endret utlånspraksis overfor utlendinger etter E24-sak

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bank
 2. Sparebanken Øst
 3. Sparebanken Vest
 4. Sbanken
 5. DNB

Flere artikler

 1. DNB sperrer tjenesten Renteradar: – Det er David mot Goliat

 2. Sbanken avsluttet Renteradar-samarbeid dagen før DNB-bud

 3. IT-eksperter kritiske til renterobot

 4. Tror bankene vil heve boliglånsrenten mer enn innskuddsrenten

 5. Betalt innhold

  Daniel tok én telefon til banken og sparte 8.000