Jensen ber om flere boliginnspill etter tilsynsrefs

Finanstilsynets forslag til innstramminger i boliglånsforskriften fra nyttår har møtt sterke reaksjoner. Nå ber finansminister Siv Jensen om innspill fra andre aktører.

Publisert: Publisert:

– Engasjementet rundt Finanstilsynets forslag til boliglånsforskrift er stort. Vi er en regjering som er opptatt av å lytte til folk, organisasjoner og bedrifter, uttaler Jensen.

Finansdepartementet opplyser at de har sendt tilsynets forslag på høring, og at de ønsker å få «alle relevante innspill» på bordet, før de skal fatte en beslutning i løpet av året.

– Jeg vil derfor i tillegg til den ordinære høringsrunden invitere til et innspillsmøte, fortsetter Jensen.

Møtet skal avholdes 25. september, mens høringsfristen er satt til 22. oktober.

Deretter må Finansdepartementet ta en endelig beslutning rundt den omdiskuterte forskriften innen nyttår.

NEF varsler klare råd til Jensen

Finanstilsynet råder departementet til å senke taket for maksimale utlån fra 5 ganger bruttoinntekten til 4,5. De foreslår også at bankenes muligheter til å gjøre unntak fra forskriftens hovedkrav strammes kraftig inn.

Både banker og boligaktører er kritiske. NEF-direktør Carl O. Geving frykter regjeringen setter i gang en ny korreksjon i boligmarkedet, dersom de lytter til tilsynet.

Meglerforbundet varsler overfor E24 at de heller vil råde Siv Jensen til å innføre en ny bestemmelse om at boligkjøpere med god betjeningsevne kan slippe unna egenkapitalkravet på 15 prosent, mot at de tegner boliglånet med fastrente.

Geving sier han er opprørt over at unge boligkjøpere med god økonomi nektes lån.

– Vi har unge som har spart opp 300.000, men fortsatt ikke får lån. Jeg begriper ikke at vi ikke kan senke egenkapitalkravet for disse, mot at de tar opp et sikrere fastrentelån, sier Geving.

Finansministeren inviterer til innspillsmøte om boliglånsforskriften
Publisert: