Kritisk til rente-nøling: – DNB må også tåle å blø litt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener DNB burde kuttet renten mer og tidligere. – Driver aktiv sabotasje av myndighetenes forsøk på holde hjulene i gang, sier han.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Publisert:

DNB har fått kritikk for å kutte renten for sent, med sitt løfte om å kutte utlånsrenten med til sammen 0,85 prosentpoeng den 2. mai.

Tirsdag snudde Norges største bank og sa at de i stedet vil kutte senest 5. april. Renteendringen skal imidlertid være den samme som før.

Samtidig er det en rekke andre banker som møter coronakrisen med å kutte renten både mer og tidligere enn Norges største bank.

Les også

Denne banksjefen kutter renten mest: – I disse tider må vi tørre litt mer

  • Sparebank1 Hallingdal Valdres kutter 1,1 prosentpoeng for privatkunder umiddelbart
  • Sandnes Sparebank kutter 1,0 prosentpoeng fra 15. april
  • Sbanken kutter 0,5 prosentpoeng umiddelbart, og ytterligere 0,5 prosentpoeng den 30. april.
  • Fana Sparebank kutter med 1,0 prosentpoeng fra 27. mars
  • Sparebank1 Østfold Akershus kutter 1,05 prosentpoeng fra 23. april
Les også

Bankenes rentekutt spriker: – Vi er absolutt med på dugnaden, sier DNB

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er kritisk til DNB. Han viser til at banken har lagt ut videoer på Facebook med blant andre forbrukerøkonom Silje Sandmæl, som oppfordrer folk til å bruke penger for å hindre at bedriftene går konkurs.

– De inviterer til en storstilt dugnad for norsk næringsliv. Men selv venter de helt til 2. mai med å kutte renten til sine kunder, sa Moxnes til E24 tidligere tirsdag.

Selv etter at DNB fremskynder kuttet til 5. april, fastholder han kritikken.

– Norges Bank har kuttet til 0,25 prosentpoeng, mens DNB kutter mye mindre og mye senere. Og så ber de folk bruke penger. Man skulle tro at hele ledelsen i DNB er sosialt tonedøv. At de fullstendig mangler gangsyn, eller at de bare er opptatt av å berike eierne sine, sier Moxnes.

Også SV er kritisk til at det har tatt tid for DNB og de andre bankene å sette ned renten.

– Det er utrolig at ikke bankene gjorde det av seg selv, men at det måtte massive protester til, sier finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski (SV).

Les også

DNB snur: Vil gi kundene rentekutt senest 5. april

Rødt-lederen sier at alt tyder på at DNB er mest opptatt av eierne, og peker på utbyttet på 14 milliarder kroner som banken fortsatt vurderer å dele ut. Mange andre selskaper kutter for tiden i utbyttene.

Utbyttet i DNB burde i stedet settes til null, mener han. Staten er største aksjonær i DNB, med 34 prosent av eierskapet.

– Må også tåle å blø litt

– DNB, hvor staten er største eier, driver aktiv sabotasje av myndighetenes forsøk på holde hjulene i gang i økonomien, sier Moxnes.

– Innbyggere og bedrifter trenger desperat å få ned rentene og kostnadene på sine lån, og vi trenger likviditet i økonomien. Da å skulle betale 14 milliarder i utbytte og slepe bena etter seg med rentekutt, det er aktiv sabotasje av det et samlet storting og den norske regjeringen forsøker å få til, legger han til.

Les også

Skuffet over DNBs nye rentekutt: – Avspiser kundene

Flere banker og analytikere har forklart at de kutter mindre enn Norges Bank fordi pengemarkedsrenten er langt høyere enn styringsrenten.

Det gjør det dyrere å hente inn penger. Styringsrenten er 0,25 prosent, mens Nibor-renten med tre måneders løpetid er 1,13 prosent.

Moxnes mener likevel at bankene må være forberedt på å tape penger.

– Vi har bedrifter som går over ende én etter én, og 220.000 permitterte. Og så skal DNB-aksjonærenes profitt bare være helt uberørt? Det er helt vanvittig. DNB må også tåle å blø litt når resten av samfunnet blør, sier han.

Les også

Jensen og Moxnes vil få fortgang i bankenes rentekutt

Har snudd

DNB opplyste tirsdag til E24 at banken først og fremst jobber med å sikre avdragsfrihet for de kundene som trenger å få ned utgiftene raskt.

– Vi skjønner at mange kunder som er i en krevende situasjon har behov for å få ned de månedlige utgiftene sine raskt. Derfor jobber vi intenst for å ta unna alle søknadene om avdragsfrihet, skrev kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim i DNB i en e-post til E24 tirsdag, kort tid før DNB snudde i saken.

Han kunne da ikke si noe hva mer DNB gjør for å hjelpe kundene, men sa at banken får mange spørsmål om hvorfor rentene ikke kuttes raskere enn vanlig.

Noen timer senere snudde banken og bestemte seg for å kutte raskere enn tidligere planlagt, og senest 5. april. Kort tid etter det igjen sendte også Nordea ut en e-post om at de vil fremskynde sine rentekutt.

– Vi ber om at kundene våre som lurer på hvilken rente de får, nå venter til de får det endelige brevet fra oss før dere kontakter oss med spørsmål, sier konserndirektør for personmarked i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten.

Les også

Bankene sikret seg 63 milliarder kroner i nye kriselån

Les på E24+

Uken da kronen beveget seg 473 øre: Kollaps, brannsalg og krisetiltak

Mener alle burde kutte

Selv om det ville kostet bankene penger, mener Moxnes at samtlige banker skulle ha kuttet renten umiddelbart, og at de skulle ha kuttet like mye som Norges Bank har satt ned sin styringsrente: 1,25 prosentpoeng.

– Dette vil sikkert gå ut over bunnlinjen, men unnskyld meg: vi risikerer en kollaps i næringslivet, og regjeringen, Stortinget og Norges Bank kommer med redningspakker. Så sitter bankene og tyner næringslivet og innbyggere, sier han.

I forbindelse med Stortingets behandling av en krisepakke for norsk økonomi foreslo Rødt at Stortinget skulle be regjeringen sikre at bankene kuttet like mye som Norges Bank.

– Det er synd at resten av Stortinget ikke støttet vårt forslag om å be regjeringen sikre at bankene kutter like mye som styringsrenten snarest mulig, sier han.

Aller helst vil Moxnes ha en egen statlig boligbank hvor folk kan låne penger opp til et tak på for eksempel fem eller ti millioner kroner, og som følger Norges Banks styringsrente.

– Det som skjer nå er at bankene tar en stor jafs av inntektene våre bare for at vi skal bo. Dette blir ekstra synlig nå i coronakrisen, sier han.

Les også

Etterlyser ytterligere lettelser fra bankene: – De gjør ikke sin del av dugnaden

Les på E24+

Nå er det håp for Norwegian, men er Kjos og Kise på vei tilbake til pilotsetet?

Publisert:
Gå til e24.no