Dette betyr den nye «500-kronersgrensen» for din shoppehverdag

300 kroner mer å handle for avgiftsfritt betyr en langt hyggeligere sluttsum på en rekke varer du kjøper fra utlandet – særlig klær. Sjekk besparelsene!

HUNDRELAPPER Å SPARE: Finner du klær som koster under 500 norske kroner (omregnet) i en utenlandsk nettbutikk? Fra nyttår vil handelen koste deg inntil 200 kroner mindre.
Publisert:

Så er det endelig klart: Den mye diskuterte «200-kronersgrensen» blir hevet, etter å ha stått urørt i en årrekke.

Fra nyttår kan du kjøpe og få tilsendt varer fra utlandet med verdi under 500 kroner uten å betale verken moms eller toll. Et unntak er fortsatt alkohol og tobakk, slik det også har vært tidligere.

Det betyr det at prisen inkludert frakt som du ser i utenlandske nettbutikker, faktisk er prisen du ender med å betale – så lenge den tilsvarer under 500 norske kroner.

For staten vil den økte grensen bety rundt 180 millioner i tapte inntekter i 2015, ifølge Finansdepartementet.

Hva betyr statsbudsjettet for meg? Send inn ditt spørsmål nå – våre eksperter svarer klokken 14!

Jubler

Forbrukerøkonom SIlje Sandmæl i DNB legger ikke skjul på sin begeistring.

- Vi forbrukere kan rope hurra! Det er ikke mye du får for 200 kroner. Mens det i dag kanskje bare er nok til en sjampo, kan du nå kjøpe med deg balsamen også, sier Sandmæl til E24.

Hun er ikke i tvil om at nordmenns netthandel vil gå kraftig opp.

- Jeg tror vi vil se økningen på kosmetikk, klær og elektronikk, sier forbrukerøkonomen.

Kan ikke verdisette selv

For å sikre at varen er innenfor den avgiftsfrie grensen kan det lønne seg å ha litt slingringsmonn. Posten bryr seg nemlig lite om at du selv fant ut at prisen på genseren tilsvarer 498 kroner når du legger den i handlekurven.

I stedet benytter Tollvesenet en egen omregningskurs som er beregnes ut fra Norges Banks valutakurs. Disse fastsettes for en uke av gangen. Du finner gjeldende kurser her.

JUBLER: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Ikke automatisk best

Det er også viktig å huske på hva du gir fra deg. Varer kjøpt i utlandet er ikke underlagt den norske reklamasjonsretten, som er svært god – den gir deg beskyttelse mot feil og mangler ved produktet i minst to år etter kjøpsdato.

Og hva hvis klærne ikke passer?

- En stor fordel ved å handle klær i norske nettbutikker er jo at det er lettere å bytte. Klær og sko er også veldig rimelig i Norge, og noe du ikke nødvendigvis sparer penger på å kjøpe fra utlandet. For mange handler det nok mer om å få mulighet til å kjøpe andre type merker, sier Sandmæl.

Kan spare hundrelapper

Én ting er imidlertid sikkert: Med økningen fra 200 til 500 kroner vil en rekke varer bli langt billigere å kjøpe fra utlandet enn de er i dag.

For varer som koster under 500 kroner kan du glede deg over besparelser fra litt under en hundrelapp til 200 kroner.

Her er klesbesparelsene

E24 har regnet på hvor mye du sparer på å kjøpe klær med den nye grensen kontra i dag.

Klær gir ekstra besparelser, da du både må betale moms og toll når du er utenfor den avgiftsfrie grensen.

Vi har brukt norske priser, og forutsatt 50 kroner i fraktkostnad. Frakt går inn i Tollvesenets beregningsgrunnlag, hvor det først beregnes toll, og deretter mva.

  • Kjøper du et klesplagg 200 kroner i dag, er du akkurat utenfor den avgiftsfrie grensen. Først beregnes 10,7 prosent toll av 250 kroner (varepris pluss frakt), og deretter kommer 25 prosent mva. Sluttprisen 345,94 kroner. Med hevet grense betaler du kun for varen pluss frakt, og sluttpriser blir 250 kroner. Besparelse: 96 kroner.
  • Har klesplagget i dag en verdi tilsvarende 300 kroner, blir i dag sluttregningen 484,31 kroner etter frakt, toll og mva. Når det samme plagget blir avgiftsfritt etter nyttår, kommer sluttregningen på 350 kroner. Besparelse: 134,50 kroner.
  • Koster klesplagget 400 kroner og frakten 50 kroner, blir sluttsummen 622,69 kroner med dagens regler. Besparelsen etter nyttår blir 172,50 kroner.
  • Koster klesplagget 490 kroner – så vidt innenfor den nye grensen – og i tillegg har en dyrere frakt på 100 kroner, sparer du 226,50 kroner. I dag blir sluttsummen for deg 816,41 kroner etter toll og mva.
Publisert:

Her kan du lese mer om