NHO vil ha flere boliger i Oslo sentrum

Når bilene forsvinner ut av Oslo sentrum, vil NHO i hovedstadsregionen at plassen skal fylles med flere boliger.

MÅ BYGGE I HØYDEN: NHO mener at man må utnytte plassen innenfor ring 1 bedre ved å bygge i høyden. På bildet ser du Barcode i Oslo.
Publisert: Publisert:

Boligsituasjonen ligger til grunn for utspillet fra regiondirektør Nina Solli i NHO Oslo og Akershus, skriver Dagsavisen.

Målet er at et problem som har bygget seg opp over flere år kan løses ved å bytte ut biler med boliger.

– I dag bor det cirka 1.700 mennesker innenfor Ring 1. I Brussel, som allerede har et bilfritt sentrum, bor det til sammenligning om lag 100.000 mennesker på et område som bare er en firedel så stort, påpeker Solli. Hun mener løsningen primært ligger i å bygge i høyden og legge til flere etasjer på eksisterende bygg.

– Vi trenger en boligpolitikk som i større grad er innrettet mot de pressområdene hvor boligbehovet er størst. Samtidig må tempoet i boligbyggingen sikres gjennom mer effektive planprosesser, raskere byggesaksbehandling, forenklinger og tiltak for å redusere byggekostnadene, forklarer Solli. Hun sier hovedstaden trenger 7.000 nye boliger i året fram til 2025 for å holde tritt med befolkningsveksten.

Les også

Sjeføkonom tror på meglertoppens ville boligspådom

Boligproduksjon for halv maskin

– Oslo er det nasjonale problemet når det gjelder å få i gang boligbygging, sa leder i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, til E24 i august.

De siste 15 årene er det blitt bygget halvparten så mange boliger som skal til for å mette befolkningsveksten i Oslo, anslår bransjeorganisasjonene.

– Boligproduksjonen har gått for halv maskin så lenge at tilbudet ikke er i nærheten av å mette etterspørselen, fastslår administrerende direktør i NEF, Carl Geving.

Boligprodusentenes forening anslår at man må klare å bygge 6.000-7.000 boliger i året for å mette etterspørselen etter nyboliger i Oslo. I fjor ble det regulert 5.600 boliger, hvorav 1.500 var studentboliger.

Altså ble 4.100 boliger regulert til vanlige folk.

Les også

Boligbyggelag ser voldsom vekst i medlemstall

Les også

Obos-prisene i Oslo har steget med 23 prosent

Les også

Tror Oslo-leiligheter stiger 25 prosent i år

Publisert: