10 av 10 økonomer: Det blir rentekutt i mars

For en gangs skyld er alle enige. Det blir rentekutt fra Norges Bank om tre uker. Spørsmålet er heller hvor mange flere kutt, og hvor lav renten kan bli i år.

ENIGE: Ola Grytten NHH, Erica Blomgren Seb, Øystein Børsum Swedbank, Joachim Bernhardsen Nordea, Steinar Holden UiO, Kyrre Aamdal DNB, Frank Jullum Danske Bank, Jan Andreassen Eika, Kari Due-Andresen Handelsbanken og Olav Chen i Storebrand er alle enige om at Norges Bank kutter styringsrenten om tre uker.
 • Kristin Norli
Publisert:

10 av 10 økonomer E24 har spurt, slår fast at styringsrenten i Norges Bank kuttes 17. mars. Styringsrenten er allerede på rekordlave 0,75 prosent.

9 av de 10 økonomene mener renten blir kuttet til 0,5 prosent, mens én økonom mener sentralbanken må kutte til 0,25 prosent.

 • Bare to av ekspertene E24 har spurt, sier seg - på bakgrunn av det man vet om økonomien akkurat nå - sikre på at det ikke kommer flere enn ett rentekutt i år.

Men kanskje mest oppsiktsvekkende er dette:

 • Fire av økonomene mener det er stor sannsynlighet for at styringsrenten blir satt ned til null i løpet av 2016 eller tidlig 2017.
 • To av økonomene sier blankt nei til nullrente.
 • Fire sier «i utgangspunktet nei, men det kan ikke utelukkes».
Les også

Tre grunner til at du bør ringe banken din og be om lavere rente

Kontroversielt?

Spørsmålet om nullrente er overhodet ikke uten kontrovers. Det viser også svarene fra noen av økonomene. Sjefstrateg i Seb, Erica Blomgren, sier for eksempel dette:

– Det blir ikke nullrente i 2016. Det er begrenset hvor stor effekt Norges Bank kan vente at et rentekutt ned til null vil ha på den økonomiske veksten, og tvert imot er de langsiktige effektene av så lave renter høyst usikre.

Blomgren mener altså at det er usikkert om å kutte renten fra et allerede historisk lavt nivå har den effekten som man tradisjonelt søker med et rentekutt: der lavere renter gir økt konsum og investeringer, høyere lønninger og høyere priser.

Les også

Her er grafene som viser at du får mindre å rutte med i år

Internasjonalt har mange sentralbanker sett seg nødt til å kutte seg ned under nullstreken i et stadig forsøk på å stimulere til økt vekst. Mange steder har de også sett at det ikke fungerer i noen særlig grad, og har måttet ta andre grep i bruk.

Blomgren peker også på det andre alternativet i sitt resonnement, at ikke sentralbanken skal sitte med ansvaret:

Dersom oppbremsingen i norsk økonomi blir så kraftig at mer stimulans blir nødvendig, så må finansministeren ta et større ansvar og sørge for å dempe veksten i arbeidsledigheten.

Sentralbanksjefen var selv inne på dette i sin årstale 18. februar, der et sentralt poeng var at verdens sentralbanker vil måtte tenke ut nye måter å stabilisere økonomien på, etter at renteverktøyet snart er brukt opp.

Les også

Laveste rente noensinne når en sentralbanksjef holder årstalen: – Et kjempeeksperiment som vi ikke vet hvor ender

Les også

Olsen om rentepolitikken: - Rommet for ytterligere kutt ble gradvis brukt opp

Slik svarer de 10 økonomene i E24s rundspørring:

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken

1. Blir det rentekutt i mars?

Ja, det blir et rentekutt på 0,25 prosentpoeng i mars.

2. Blir det flere rentekutt i 2016?

Ja, det er sannsynlig at rentebanen justeres ned i tillegg til at det kuttes i mars, og vi tror det kommer flere kutt i år.

3. Tror du renten kuttes til null i 2016?

Ja. Vi venter nullrente før året er omme, og regner med at dette kan skje så tidlig som september. Vi er usikre på hvor langt i den retningen Norges Bank ønsker å gå i sine uttalelser nå, men at det blir en nedjustering av rentebanen er det ingen tvil om.

Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets

1. Blir det rentekutt i mars?

Ja, sentralbanken kutter renten med 0,25 prosentpoeng.

2. Blir det flere rentekutt i 2016?

Ja, det kommer ett kutt på 0,25 prosentpoeng i september.

3. Tror du renten kuttes til null i 2016?

Nei. Fordi kronen fortsatt er svak og rentekanalen lite effektiv.

Frank Jullum, sjeføkonom Danske Bank

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank

1. Blir det rentekutt i mars?

Ja, renten kuttes med 0,25 prosentpoeng på rentemøtet i mars.

2. Blir det flere rentekutt i 2016?

Nei, tallene som kom onsdag, er ikke et argument mot å kutte renten i mars, men er samtidig ikke så dårlige at vi allerede nå kan fastslå at det blir flere rentekutt i år.

3. Tror du renten kuttes til null i 2016?

Nei. Hverken oljeinvesteringene eller andre ting er svake nok til å rettferdiggjøre at rentene skal kuttes ytterligere etter dette, eller at vi er på vei mot negative renter.

Steinar Holden, professor i økonomi på Universitetet i Oslo.

Steinar Holden, professor ved Økonomisk institutt, UiO.

1. Blir det rentekutt i mars?

Det er helt åpent. Kanskje litt mer sannsynlig at renten senkes med 0,25 prosentpoeng enn at renten holdes konstant.

2. Blir det flere rentekutt i 2016?

Det er også helt åpent. Hvis det blir et kutt nå, tror jeg også det er litt mer sannsynlig med ett kutt til.

3. Tror du renten kuttes til null i 2016?

Nei. Hensynet til finansiell stabilitet gjør at Norges Bank holder noe høyere rente enn banken ellers ville gjort, og derfor tror jeg ikke renten vil bli senket til null. Men det er på ingen måte umulig, hvis økonomien utvikler seg svakere enn det ser ut nå.

Erica Blomgren, sjefstrateg i Seb

1. Blir det rentekutt i mars?

Erica Blomgren sjefstrateg i SEB

Ja, et kutt på 0,25 prosentpoeng.

2. Blir det flere rentekutt i 2016?

Nei, men risikoen for ytterligere kutt er tilstede. Uansett vil Norges Bank senke rentebanen i mars og beholde en tydelig duete holdning.

(Det å varsle høyere renter er det aktørene i finansmarkedet kaller å være «haukete». Det motsatte vil på fagsjargongen si å være «duete».) Les om andre finansuttrykk i denne saken: Ordbok: Her er børsordene du må kunne

3. Nei. Dersom oppbremsingen i norsk økonomi blir så kraftig at mer stimulans blir nødvendig, så må finansministeren ta et større ansvar og sørge for å dempe veksten i arbeidsledigheten. Det er begrenset hvor stor effekt Norges Bank kan vente at et rentekutt ned til null vil ha på den økonomiske veksten, og tvert imot er de langsiktige effektene av så lave renter høyst usikre. Men, dersom kronen nå skulle styrke seg markant på kort tid, så blir ikke nullrente like usannsynlig lenger.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen

1. Blir det rentekutt i mars?

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika

Den økonomiske veksten i norsk økonomi er lavere enn normalt så lenge det er under 2 prosent BNP-vekst på fastlandet. Og det er ikke sånn at å ta et kutt på 0,5 prosentpoeng i mars vil føre til noe kok i økonomien. Det er fordi det er så urolig i pengemarkedet og kreditturo i bedriftene. Derfor må de kutte 0,5 prosentpoeng nå, og det er nesten grovt uaktsomt om Norges Bank ikke gjør det.

2. Blir det flere rentekutt i 2016?

Ja.

3. Tror du renten kuttes til null i 2016?

Ja, ikke bare null, men til minus. Jeg tror styringsrenten er på minus 0,25 prosent neste år, den må ned for at pengemarkedsrenten skal bli minimal, det er det som må til.

Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank

1. Blir det rentekutt i mars?

Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank.

Ja, Norges Bank kutter 0,25 prosentpoeng. Det trodde vel nesten alle før dagens oljeinvesteringstall, for det viktigste her er egentlig BNP-tallene. Både vekst- og sysselsettingsforventningene er justert ned, og Norges Bank kommer til å måtte revidere sitt syn. Nedjusteringene forverrer bildet såpass mye at det er liten tvil om rentekutt.

2. Blir det flere rentekutt i 2016?

Samtidig som de kutter renten, vil de i mars komme med en ny rentebane som vil ligge vesentlig under den vi har nå, og ned mot 0,25 prosent styringsrente. Så ja, det kommer flere kutt. Kanskje nummer to allerede i september, men nøyaktig når er litt usikkert.

3. Tror du renten kuttes til null i 2016?

De kutter til null til slutt, i løpet av det året som kommer. Det viktigste er at renten skal gradvis ned, og om det skjer i 2016 eller om det skjer etter nyttår er ikke helt sikkert. Men jeg tror det er nullrente før samme tid om ett år.

Ola Honningdal Grytten, professor i økonomi på NHH

1. Blir det rentekutt i mars?

NHH-professor Ola H. Grytten.

Ja, jeg mener det er sannsynlig. Mye vil avhenge av hva som skjer i de nærmeste ukene. Men jeg heller litt over til at det kan skje.

2. Blir det flere rentekutt i 2016?

Det er godt mulig, tror det er 50-50 prosents sjanse for det.

3. Tror du renten kuttes til null i 2016?

Nei, jeg tror at det er mindre sannsynlig. Men jeg utelukker det ikke. Jeg tror ikke at sentralbanken ønsker å gi fra seg renteverktøyet helt og holdent.

Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Joachim Bernhardsen, makrostrateg i Nordea Markets

1. Blir det rentekutt i mars?

Ja, renten kuttes med 0,25 prosentpoeng.

2. Blir det flere rentekutt i 2016?

Ja, det er ganske sannsynlig at det kommer enda et kutt, da ned til 0,25 prosents styringsrente, i løpet av året.

3. Tror du renten kuttes til null i 2016?

Risikoen er tilstede for at det kan komme tre kutt i 2016, og det vil da si ned mot null.

Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand

1. Blir det rentekutt i mars?

Ja, jeg tror det blir et rentekutt på 0,25 prosentpoeng i mars.

Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand

2. Blir det flere rentekutt i 2016?

Jeg tror det er stor sannsynlighet for at det kommer nok et rentekutt i andre halvår, men det er nok noe avhengig av utviklingen i den norske økonomien.

3. Tror du renten kuttes til null i 2016?

Med to rentekutt til på 0,25 prosentpoeng er man jo praktisk talt på nullrente i Norge også. Skulle utviklingen i norsk økonomi bli enda verre enn forventet, skulle det jo tilsi at det er mulig. Men jeg tror ikke det skjer i 2016, kanskje i 2017 dersom økonomien ikke viser tegn til noe stabilisering og avhengig av oljeprisutviklingen som også gir føringer på krone- og inflasjonsutsiktene.

Les også

Nå er alle enige: Ola og Kari blir fattigere i år

Les også

Sjeføkonom om svake BNP-tall: – Nå må Norges Bank kutte renten

Les også

Derfor kan en perfekt storm være på vei i verdensmarkedet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Valuta
 2. Rentemøte Norges Bank
 3. Rente
 4. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Sjeføkonom tror vi kan få nullrente før september

 2. – Jeg klyper meg i armen

 3. Renterådet: – Det viktigste rentemøtet i moderne tid

 4. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

 5.  – Ni av ti nordmenn kan sprette champagnen