Dagligvareeksperter avlyser ellevill julepriskrig

I fjor tapte dagligvareaktørene flere hundre millioner kroner på julepriskrigen. Det har de lært av, og vil ikke gjøre samme tabbe igjen i år, mener dagligvareeksperter.

NOE REDUSERTE PRISER: Lavpriskjedene E24 besøkte lørdag og søndag har satt ned prisene på enkelte julevarer, men ikke på langt nær så mye som på samme tid i fjor. Slik så det ut på en Rema 1000-butikk i Oslo søndag.
Publisert:

– For noen uker siden advarte jeg om at priskrigen kom til å begynne snart, men nå innrømmer jeg at jeg tok feil. Den har jo uteblitt, og det er fordi de store kjedene tapte så mye penger at de denne julen må tenke seg mer om, sier dagligvareekspert og professor ved BI Oslo, Odd Gisholt, til E24.

Han tror kjedene nå er svært varsomme med å sette ned prisene, for å unngå samme smell som i fjor.

– De har nok tenkt seg om, og innsett at de ikke får flere kunder ut av å kjøre elleville priskriger. De trodde jo at kundene ville strømme til dem om de satt ned prisene, men slik ble det ikke, fordi alle lavpriskjedene gjorde det samme. I fjor tapte de flere hundre millioner kroner, og det vi ser nå er at kjedene har lært av sine egne feil, sier Gisholt.

Enkelte varer billigere

Lørdag og søndag besøkte E24 flere lavpriskjeder i Oslo sentrum for å sjekke hvordan lavprisbutikkene priset julevarer. På samme dager i fjor var det elleville tilstander, med julevarer som omtrent ble gitt bort.

Da fikk man blant annet marsipan og pepperkaker til én krone og julegrøt til to kroner. Ribbe ble solgt for under 30 kroner kiloet. Kjedene opplyste da at de tapte flere hundre millioner kroner på den elleville priskrigen i julen.

Oppdager du at butikkene setter ned prisene på julevarer kraftig? Tips E24s journalist her.

Les også

Kraftig prishopp på matvarer i juli

E24s sjekk i helgen viser at butikkene har satt ned prisen på enkelte varer, men ikke på langt nær så mye som de gjorde i julen i fjor.

For eksempel kunne man få en pakke grøtris for 6,60 kroner på Rema 1000. Vanligvis koster den rundt 20. En pakke med kanel kostet 1,40 kroner. På Meny kostet en pakke surkål ned mot 6,50.

På Coop Extra kostet en pakke Nonstop 23,60 kroner.

Generelt ligger prisene på varer som ribbe og julepølse kun noe lavere enn «normale» nivåer, langt unna fjorårets priser. Søndag kostet kokt julepølse (400 g) fra Gilde 19,90 på en Rema-butikk i Oslo.

SNUDDE: Dagligvareekspert Odd Gisholt ved Handelshøyskolen BI var sikker på at det skulle bli priskrig denne julen også, men nå har han skiftet mening.

Utelukker ikke muligheten

Journalist og bransjeekspert i fagbladet Dagligvarehandelen, Reidar Molthe, har nylig snakket med flere kjøpmenn og butikksjefer, som sier en eventuell priskrig er et hett tema om dagen.

– De brant seg fælt forrige jul, og også i påsken i år. Nå ønsker ingen å være de som setter i gang en priskrig, fordi gevinsten er så kortvarig.

– Jeg tror ikke det blir noen priskrig i år, sannsynligheten er hvert fall under 50 prosent. Men muligheten ligger der, og det kan starte bare med at en enkelt kjøpmann setter ned prisen. Det kan eskalere, og plutselig har man en priskrig, sier Molthe, til E24.

Også Gisholt tror det er svært lite sannsynlig at det blir noen ellevill priskrig denne julen.

Les også

Nordmenn trosser priskrigen: – Forventer at salget blir bedre enn i fjor

– Det er jo fortsatt tre uker til jul, men jeg tror det sier seg selv nå at det ikke er noen vits i å starte en krig man vet man ikke kan vinne. At det kommer noen små stunt her og der, er imidlertid sannsynlig, men det vil ikke bli som i fjor.

Til avisen Varden sier imidlertid kjøpmann for Rema Gimsøy i Telemark, Petter Steinsholt, at en priskrig på julevarer nesten ikke er til å unngå.

– Alle sitter på gjerdet og venter. Vi kjøpmenn snakker jo sammen. Er det en vare som blir satt ned i en kjede følger vi andre etter. Om det er slik at kanelen er starten i år, så vil det nok gå slag i slag, sier Steinsholt.

Han har nå flere varer som nå er langt under det de pleier å koste.

– Risgrøt 8 kroner, Pepperkaker 8,80 og bakepapir 4,50 kroner, opplyser han.

Journalist og bransjeekspert Reidar Molthe i Dagligvarehandelen.

Slutt på priskrigene?

Det siste året har matvarekjedene inngått elleville priskriger, spesielt rundt høytidene.

Før halloween i år satte kjedene ned prisen på smågodt til 5,90 kroner hektoen.

Dagligvarekjedene var også i priskrig på smågodt i påsken, og da var krigen heftigere. Prisen var helt nede i 2,90 hektoet. I tillegg kriget kjedene om å ha billigere typiske påskevarer generelt.

Gisholt tror forbrukeren må belage seg på mer «fornuftige» priser fremover.

– Det er nok slutt på de elleville priskrigene nå, sier han.

I fjor trakk Meny seg ut av priskrigen i julen, ved å sette opp mange av prisene igjen. De mente det hadde gått altfor langt.

1. juli i år skrudde dagligvareaktørene opp matprisene.

Enkelte varer steg da over 100 prosent, fordi varene tidligere hadde vært gjenstand for kraftige priskriger.

Kiwi: – Skapte vanskelige situasjoner

Kommunikasjonssjef Kristine Aakvåg Arvin i Kiwi.

Kiwi har de siste ukene satt ned prisen på en rekke varer. Blant annet koster halvannen liter julebrus knappe ti kroner, sammenlignet med 16,90 tidligere.

– Den siste tiden har hatt langt flere prisendringer enn vi normalt har. Men priskrigen før jul i år har ikke gitt utslag i like spinnville, kunstige prisene som vi hadde i fjor, sier kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin.

– Hvorfor ikke?

– Det er tøff konkurranse, og det tilspisser seg alltid før jul. Men situasjonen i desember i fjor var ekstrem og unormal. Vi sjekker alle prisene til konkurrentene hver dag, og ser vi at de selger en vare billigere enn oss, setter vi ned prisen tilsvarende eller mer. Det samme gjør gjerne de med oss. I fjor begynte vi med å underby hverandre, og solgte varer langt under innkjøpspris.

– Har dere lært av det siste årets priskriger og prøver å unngå priskrig denne julen?
– Vi elsker priskonkurranse, men erfarte i fjor at de ekstremt lave prisene skapte en del vanskelige situasjoner. En del kunder var misfornøyde fordi vi hadde gått tomme for varer, og det førte til noen utfordringer for våre ansatte. Når det er sagt, er vi klare for å slåss uansett. Vi skal stå på frem til kirkeklokkene ringer på julaften, og også etter det, for å holde prisene lave. Vi gir oss ikke.

Tør ikke utebli

Heller ikke i Coop Extra vil de avblåse muligheten for en priskrig.

– Det er helt umulig å spå om det vil bli priskrig. Men det vi kan love er at om det blir priskrig, så er Coop med. Vi skal ha det ekstra store utvalget til ekstra lave priser, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

– Selv om ingen i realiteten sitter igjen som reelle vinnere av priskrigen vi opplevde før jul i fjor – eller den vi hadde til påske – så tør vi neppe å la være å kaste oss inn i en eventuelt ny priskrig. Til det er konkurransen i markedet alt for tøff og de hypotetiske konsekvensene for store.

På samme dag i fjor fikk du marsipan nesten gratis. Det var langt fra tilfelle da E24 sjekket lørdag 3. desember i år. Bildet er fra en Kiwi-butikk i Oslo.

– Har dere innsett at priskriger ikke lønner seg?

– Med de elleville prisene i fjor, så sier det seg selv at vi taper penger. Det er derfor viktig for meg å understreke at vi må drive en sunn økonomi. Vi er eid av kundene våre, og skal gi overskuddet tilbake til dem.

Rema 1000 ønsker ikke å gå inn på hva som er årsaken til at prisene nå er langt høyere enn i fjor på samme tid, eller om vi vil se lignende priskrig senere.

– Rema 1000 skal alltid ha de laveste prisene på det norske dagligvaremarkedet. Vi følger derfor til enhver tid markedet, og prisene våre justeres gjennom året ut fra konkurrentene og sesongene. Vi kan forsikre om at vi i Rema 1000 gjør vårt ytterste for alltid å ha de laveste prisene i det norske markedet, også på julevarer, sier prissjef i Rema 1000, Stian Mårdalen, til E24.

Undersøkelse: 6 av 10 positive til priskrig

Coop har nylig gjennomført en undersøkelse gjennom analyseselskapet YouGov, for å kartlegge hva kundene deres mener om priskrigene man har sett det siste året.

– Seks av ti er sier de er positive til de ekstremt lave prisene som oppstår under en priskrig, noe som ikke er spesielt overraskende, men vi registrerer samtidig at mange kunder ikke setter like store pris på alle aspektene.

– Fire av ti, og enda høyere andel blant barnefamilier, svarer at det som kanskje er aller viktigst er å få alt de trenger til julemiddagen i samme butikk. Over halvparten minnes kaotiske tilstander og tomme hyller under fjorårets priskrig, og at dette skapte irritasjon, sier Kristiansen.

Tre av ti svarer også at de er enige med Bondelaget og Matmerk om at priskrig er uetisk og respektløst mot matprodusentene.

Les også

Priskrig på smågodt før Halloween

Les også

Kraftig prishopp på matvarer i juli

Les også

Nordmenn trosser priskrigen: – Forventer at salget blir bedre enn i fjor

Publisert:

Her kan du lese mer om