Se oversikt: Disse byene har flest boliger som «folk flest» har råd til

I Oslo-området er det nesten ingen boliger for «folk flest». I Telemark og på Sørlandet er det helt annerledes. Sjekk hvor de med gjennomsnittsinntekt kan få kjøpt bolig.

FOR FOLK FLEST: Flyfotoet viser Kristiansand, med Lund i forgrunnen og sentrum og Kvadraturen er på andre siden av elva midt i bildet. Sørlandets hovedstad er blant de urbane områdene i landet hvor folk med gjenomsnittsinntekt har størst prosentvis andel boliger å velge mellom.

Foto: Tor Erik Schrøder/ NTB scanpix
  • Geir Røed
Publisert:

– Dette viser viktigheten av å dempe boligprisveksten. Det er grunn til bekymring når mennesker som man er avhengig av i samfunnsmaskineriet ikke har råd til å etablere seg, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Analyseselskapet Eiendomsverdi og Eiendom Norge har utarbeidet «sykepleierindeksen», som er en prosentvis oversikt over hvor mange boliger en nyutdannet sykepleier og en erfaren sykepleier kan kjøpe i 16 av de største byområdene i Norge.

I Oslo, Follo, Asker og Bærum er det nesten ingen boliger å kjøpe for nyutdannede, mens bare hver 20. bolig er tilgjengelig for erfarne.

Også i de andre større byene og i småbyene på Østlandet er utvalget begrenset, men i Kristiansand, Porsgrunn og Skien kan «folk flest» nærmest velge og vrake.

Bevisst strategi

Eiendomsverdi har beregnet at en enslig nyutdannet sykepleier med 450 000 kroner i startinntekt kan kjøpe bolig til maksimalt 1,89 millioner kroner, og at en enslig erfaren sykepleier med 550 000 kroner i årsinntekt kan handle for inntil 2,6 millioner kroner.

– For 1,9 millioner kroner får man en totomts sentralt, i Kvadraturen eller på Lund, med ett soverom og 60 kvadratmeter, sier eiendomsmegler Andreas Jølstad i Sørmegleren i Kristiansand.

– For 2,6 millioner får du en tilsvarende treroms på 65-70 kvadratmeter.

Kristiansand er unntaket blant de større byene. I Sørlandets hovedstad kan «folk flest» med 450 000 eller 550 000 kroner i årsinntekt kjøpe henholdsvis 22 og 57 prosent av boligene som er for salg.

Mye av årsaken er en langsiktig strategi i Kristiansand kommune.

– Før finanskrisen var det et ellevilt boligmarked med enorme prisstigninger. Det har vi klart å omgjøre til et kjøpers marked ved å regulere mest mulig tomter slik at det har blitt overskudd på boliger, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (Krf) i Kristiansand.

– Dette er gunstig for lavtlønnede og unge, og vi ønsker å fortsette med denne politikken, sier varaordføreren.

– Veldig fin leilighet

«Sykepleierindeksen» forteller hva en nyutdannet og en erfaren medarbeider i et ordinært yrke har råd til på boligmarkedet. 550 000 kroner er dessuten nær gjennomsnittsinntekten for ansatte i Norge. Ifølge Statistisk sentralbyrå tjener den gjennomsnittlige lønnstakeren nå 532 000 kroner.

I Skien og Porsgrunn er enda flere boliger tilgjengelig for «folk flest» enn i Kristiansand. 41 prosent av boligene i de to Grenlandsbyene kan kjøpes av nyutdannede, mens 68 prosent kan kjøpes av erfarne arbeidstakere.

– For 1,9 millioner kroner får du en selveierleilighet på 75-80 kvadratmeter med to soverom, god standard og balkong i sentrum. For 2,6 millioner får du en veldig fin leilighet på 100 kvadrat, tre soverom og med balkong, sier eiendomsmegler Dag Espen Norekvaal i DNB eiendom i Skien.

Innflyttere fra Oslo-regionen liker prisnivåene, forteller megleren.

– Mange av dem ler godt hele veien til banken etter at de har kjøpt.

MYE TILGJENGELIG: Grenland er det urbane området i undersøkelsen som har størst andel boliger tilgjengelig for folk med gjenomsnittslønn. Her ser vi landemerket Grenlandsbrua, som forbinder Porsgrunn kommune med Bamble.

Foto: Roger Neumann/ VG

26 kvadrat på Ski

I Oslo-området er situasjonen en helt annen. For like mange penger får man knapt kjøpt noe, selv ikke i Follo. I Ski sentrum selges nå en ettroms på 26 kvadratmeter for 2,04 millioner kroner.

– Vi ser at veldig mange sykepleiere ikke har mulighet til å bo i nærheten av der de jobber. Det er spesielt utfordrende for oss som jobber i turnus, hvor vi gjerne slutter sent på kvelden og skal være på jobb igjen tidlig neste morgen, sier Eli Gunhild By, forbundsleder i Norsk sykepleierforbund til E24.

Hun er overrasket over de enorme forskjellene mellom 16 av de største byområdene.

– Forskjellene er vesentlig større enn jeg trodde. Medlemmene våre er fortvilet. Det er bare noen dager siden jeg snakket med ett av medlemmene våre som slutter som sykepleier for å begynne som togkonduktør. Da går hun opp 100 000 kroner i lønn.

Hver tredje bolig

Kundeleder Anders Lund i Eiendomsverdi mener på sin side oversikten viser at «folk flest» tross alt har en god del boliger å velge mellom.

– I alle storbyene unntatt Oslo kan folk flest kjøpe hver tredje bolig. Det mener jeg er ganske mye, sier Lund – som minner om at oversikten gjelder enslige, og at mange av de dyrere boligene gjerne er eneboliger.

BROSUNDET: Ålesund er også en by som har mange boliger tilgjengelig for personer med sykepleier-lønn.

Foto: Halvard Alvik/ NTB scanpix
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Flytter fra Oslo til Fredrikstad: Ga nesten to millioner kroner over prisantydning

  2. Her har boligprisene økt mest det siste året

  3. Betalt innhold

    Da hun skulle selge hybelen, ble kvadratmeterprisen på 106.000 kroner

  4. Byene som trosser boligprispresset

  5. Leilighet i Gamle Oslo solgt for 1,35 mill. over prisantydning: – Med fasit i hånd så var det en lokkepris