Virke: Nordmenn vil svi av 2 milliarder på grensehandel i sommer

Nordmenn kommer til å bruke 2 milliarder kroner på grensehandel i sommer, ifølge anslag fra Virke. Totalt vil nordmenn bruke 36 milliarder på mat og drikke.

HARRYHANDEL: Ifølge Virke kommer vi til å bruke 2 milliarder på grensehandel i sommer.
Publisert:

Ifølge Hovedorganisasjonen Virke går grensehandelen utover omsetningen til norske dagligvarebutikker, og spesielt i kommunene ved grensen til Sverige.

De viser til at Østfold har lavest omsetning per innbygger i Norge. Dagligvarebutikker her omsatte for 24.4098 kroner per innbygger i 2016, noe som er 6.000 kr under landsgjennomsnittet.

Butikker i andre kommuner i Norge, spesielt dem som tiltrekker seg hyttefolk og turister, kan glede seg over sommeromsetningen. Virke antar at nordmenn vil handle mat og drikke for 36 milliarder kroner i juli og august.

– Dagligvarehandelen står tradisjonelt for omtrent to tredjedeler av handelens omsetningsøkning i løpet av juli og august. Økt salg av grillmat forklarer mye av dette, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare i pressemelding.

Dyrere Sverige-handel

Den svenske kronen har imidlertid ikke spilt på lag med nordmenn som skal handle i Sverige.

Man må tilbake et drøyt år for å finne forrige gang svenskehandelen var like kostbar.

I slutten av forrige uke uttalte sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management at det trolig ikke blir billigere med det aller første.

– Man kan ikke regne med en rekyl på kort sikt. De fleste må regne med at svenske og norske kroner vil være verdt omtrent like mye i sommerferien, sa Wilhelmsen til E24.

Tirsdag må man må ut med 98,25 kroner for hver svenske hundrelapp, dersom man ikke tar med bankenes gebyr for veksling.

Publisert:

Her kan du lese mer om